26 Февруари, 2015 18:56 1 283 2

ЕК спира мониторинга на България до 2019 г.

  • президент-
  • юнкер-
  • ек-
  • мониторинг

Стратегията за Европейски енергиен съюз е визия за интеграция и ние я приветстваме, подчерта президентът Пленелиев по време на брифинг с председателя на ЕК

България има готовност да допринесе с конкретни идеи и проекти за изграждането на регионален енергиен съюз, посочи президентът Росен Плевнелиев по повод предложената от ЕК стратегия за Европейски енергиен съюз. След срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер държавният глава оцени като добър знак фокусирането на стратегията към региона на Югоизточна Европа. „Това е визия за повече интеграция и свързаност, прозрачност в договарянето на доставките на енергийни ресурси за Европа", каза президентът и посочи, че стратегията предвижда всяка държава-членка на ЕС да разполага с поне три независими източника за доставка на енергийни ресурси, включително на природен газ. „Когато имаме истинска либерализация, тогава ще имаме пазарни цени на енергоносителите, а пълната свързаност на енергийните мрежи ще промени изцяло облика на ЕС и ще създаде нови предпоставки за конкурентоспособност на Съюза", коментира още президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

По отношение на риска от нарушаване на транзита на газ за Европа от Русия държавният глава подчерта, че след газовата криза от зимата на 2009 г. България разполага с повече възможности за реакция, като особено важно е да бъдат завършени реверсивните газопреносни връзки на България с Гърция и с Румъния. Страната ни разполага и с достатъчно резерви в газохранилището в Чирен, допълни президентът.

В България е налице политическа воля за реформи в ключови сектори, като правосъдната система, здравеопазването, образованието, пенсионната система, сектор „Сигурност“. 2015-а ще бъде годината на реформите и на стабилността, заяви още държавният глава Росен Плевнелиев. Президентът увери Жан-Клод Юнкер, че страната ни има ясен план в отговор на констатациите в последния доклад на ЕК за България по Механизма за сътрудничество и оценка и до края на годината очаква да бъде постигнат значителен напредък. От своя страна председателят на ЕК изрази пред българския държавен глава решимостта на Комисията

до края на мандата й (2019 г.-бел.ред.) действието на Механизма за сътрудничество и оценка да бъде преустановено.

Росен Плевнелиев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха също така възможностите на България да се включи ефективно с проекти по Плана на Европейската комисия за стратегически инвестиции. Държавният глава и председателят на ЕК определиха като изключително ползотворни отношенията между ЕК и България. "Първите оперативни програми за периода 2014-2020 година вече бяха одобрени. Сега имаме амбицията да бъдем бързи, ефективни и прозрачни", заяви още президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Жан-Клод Юнкер.

Конфликтът в Украйна и неговото отражение върху региона на Балканите и Европа обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата считат, че променената ситуация изисква държавите-членки на ЕС да бъдат единни и да говорят на един език в отстояването на европейските принципи и ценности. Намирането на трайно политическо решение на конфликта е свързано със стриктното изпълнение на договореностите от Минск.

Европейската интеграция е двигател за реформи и демократично развитие на страните от Югоизточна Европа, заяви президентът по време на срещата. Според държавния глава, Европа променя в положителна посока целия регион.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство президентът отново посочи, че страната ни е изпълнила техническите изисквания и се надява това да бъде признато от всички държави-членки на ЕС.

Росен Плевнелиев и Доналд Туск обсъдиха и Европейския енергиен съюз и неговото значение за постигането на енергийна диверсификация и сигурност в Европа.

По-късно държавният глава ще разговаря и с краля на белгийците Филип в кралския дворец Лаакен в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    1 0 Отговор
    заема на Бг. в момента е 20,5милиарда ,в края на 2017г. заема ще е 27,350милиарда.От това следва ,че ще бъде върнат заем в размер на 6,650милиарда а къде са 12милярда който ги говорят по цял ден.Стария заем е на 2,9%лихва. КАКВО СТАВА

    Коментиран от #2

  • 2 999

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Как какво става, ами КРАДАТ и ще е така докато се делим и мълчим вместо да им потърсим сметка за погребването на България.Вече няма какво да се продава и се започва със заеми, след 15г. ще сме като Гърция икономически роби.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове