Last news in Fakti

1 Юни, 2015 16:45 714 1

Ръководството на БНР: Няма финансови злоупотреби

  • ръководството-
  • бнр-
  • финансови-
  • злоупотреби

Ръководството иска да бъде предоставен окончателния доклад на последния извършен от Сметната палата одит за съответствие на финансовото управление на БНР във възможно най-кратък срок

Разпространяваните в публичното пространство твърдения за финансови злоупотреби в Българското национално радио, за нарушения при разходването на публични средства, за непрозрачност при провеждането на обществените поръчки, както и за неефективно ръководство на медията, са напълно необосновани, неаргументирани и спекулативни. Това заявява ръководството на БНР.

Категорично заявяваме, че се прави опит да се наложат в обществото твърдения без те да са подкрепени с конкретни данни, факти и аргументи. Генералният директор и членовете на Управителния съвет на БНР заставаме зад решенията, свързани с управлението на националната медия от датата на встъпването ни в длъжност преди две години.

На базата на официално поискани и предоставени от БНР документи и доказателства Съветът за електронни медии извърши мониторинг, както по отношение на спазването на Закона за радиото и телевизията от Българското национално радио, така и по отношение изпълнението  на конкретни задължения, възложени на генералния директор с договора за управление. На 29. 05. 2015 г. регулаторният орган изрази мнение, че не са констатирани нарушения в дейността на БНР според Закона за радиото и телевизията, както и на задълженията, възложени с договора за управление на генералния директор. 
На същата дата 29. 05. 2015 г., изпратихме писмо до г-н Цветан Цветков - председател на Сметната палата, до г-н Венцислав Георгиев - директор на АДФИ и до г-н Бойко Атанасов - изпълнителен директор на НАП с копие до г-н Владислав  Горанов  - министър на финансите  и до г-н Георги Лозанов - председател на СЕМ, с което се обръщаме с искане:

1.  За предоставяне на окончателния доклад на последния извършен от Сметната палата одит за съответствие на финансовото управление на БНР във възможно най-кратък срок;
2. За извършване от Агенцията за държавна финансова инспекция на надлежна проверка за законосъобразността при разходването на публични финансови средства в БНР,  както и на прозрачността при провеждането на обществените поръчки;
3. За възлагане от Национална агенция за приходите на пълна данъчна ревизия за декларираните приходи и направените разходи от дейността на БНР.

Освен нашата увереност за начина на управление на БНР и абсолютната прозрачност на обществените поръчки и финансовите баланси, които са достъпни за всеки гражданин на Република България на официалния сайт на БНР, искаме да потвърдим публично, че генералният директор на БНР заедно с Управителния съвет на националната обществена медия,  ръководим институцията в посока демократично, ефективно и основаващо се на диалог и свобода на словото управление. Нашата цел е поддържане на екипния дух и развитието на кадрите на БНР, създаване на организационна среда на доверие и прозрачност, на дискусия и приемане на предложения за оптимизиране на процесите в медията, както и поддържане на среда на висок професионализъм.  
След получаване на доклада от Сметна палата и след приключване на контролните действия и връчване констатациите и заключенията на другите две отговорни институции – АДФИ и НАП, генералният директор се ангажира лично да изнесе пред българското общество на езика на фактите реалната ситуация в БНР. Както към днешна дата, така и след получаване на гореспоменатите документи, поемаме пълна отговорност за изпълнение на ангажиментите при управлението на БНР.

Очакваме до приключване на исканите проверки да бъдат преустановени спекулациите относно управлението на БНР, защото от  уронването на престижа на една от най-авторитетните и ползваща се с най-високо обществено доверие медия няма да спечели никой, заявяват от ръководството на БНР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 0 Отговор
    Злоупотреби има,държава няма ,за да вземе мерки за това !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове