26 Юли, 2015 14:58 632 0

Михаил Миков: За месец БСП внесе 3 искания до КС

  • михаил миков-
  • бсп-
  • пленум-
  • политика

До края на сесията на парламента управляващите няма да могат да приемат редица закони

„За около месец успяхме да внесем 3 искания до КС, свързани с: дълга от 16 млрд. лв., процедурните и правилника по избор на управител на БНБ, искане по закона за здравното осигуряване”. Това заяви председателя на НС на БСП Михаил Миков в началото на заседанието на Националния съвет.

По думите му разделянето на заболяванията на социално значими и такива, които не са социално значими е в пряко противоречие с Конституцията. „Заедно с други парламентарни групи в петък внесохме и организираме следващия петък разисквания по въпроса за демографската политика на правителството, мерките, които то предприема и финансовото им осигуряване в бюджет 2016 г.”, допълни лидерът на левицата.

„Очевидно е, че до края на тази сесия на парламента няма да се приемат промени в редица закони. Сред тях са законите са социалното осигуряване- темата за  увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67г. и Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да отмени Закона за народната просвета и  да въведе финансиране на частните училища”, заяви Михаил Миков.

По думите му  следващата седмица ще има оживена дискусия по въпроса за референдума и ще се види как ще се развие процесът.

 Михаил Миков бе категоричен, че демографският въпрос е от стратегическо значение за страната ни. „В този контекст е и внесеният от нас законопроект за диференцирано облагане на бебешките стоки”, обяви той.

Председателят на БСП припомни, че на питане на Корнелия Нинова министър Калфин условно е подкрепил една тава мярка. По думите му това не е фундаментално решение на въпроса за демографската политика,  но отговорността е на правителството и би трябвало да е задача на всички министри и да е надпартийна. „Този въпрос засяга и икономиката, и социалното развитие, и пенсинното осигуряване. Какво занчение има как ще се променят процентите, когато след 15 години- 40% от населението ще бъде на пенсионна възраст. Каква перспектива има нашата страна”,попита Миков.

 „Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина. Беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло”, заяви Михаил Миков. Той обясни, че се внася  един проект, два месеца се говори по него, след това се отстъпва и се ревизират 2/3 от него, не се допуска до пленарна зала и тихо и кротко се подменя  законодателна конституционна инициатива. „Това е подход, който подрива принципа и значението на парламентаризма въобще.

Законодателната инициатива се превръща само в основа на политическия PR, а не като сериозно отношение към законодателния процес”, категоричен бе Миков. Той подчерта, че конституционен проект се внася с 80 подписа. По думите му събирането на 180 подписа би трябвало да ангажира тези, които са положили подписите си, в евентуално гласуване и бързо разискване на този окастрен конституционен проект през есента. „Внасянето на проекта не означава подкрепа. Тя се изразява единствено и само с гласуване”, заяви лидерът на левицата.

 Миков определи като интересна тезата, че между първо и второ четене ще се отправи нещо до КС. Той подчерта, че КС не се произнася по законопроекти, а по приети закони или питания- в абстрактна форма, което след това не може да бъде пряко съотнесено по предлагани текстове. По думите му противното би означавало КС да стане втора камара и да се включи пряко в законодателния процес, което не е предвидено  в конструкцията на българската демокрация.

„Внушава се упорито, че БСП била в изолация. Аз не се притеснявам от това, защото в дискусиите, в които участва, с поведението си левицата стои здраво, включително и върху конституционния законодателен процес”, категоричен бе Миков. Според него този процес трябва да се утвърждава, а не да бъде строго експертна работа, която иначе обслужва политическия разговор, който обилно тече през медиите. 

По време на пленума социалистите утвърдиха над 84 кандидат-кметове на БСП в цялата страна. В 80 % от населените места БСП ще има свои кандидати. От 28 областни града само в 12 са утвърдени кандидат-кметовете. За кмет на София ще се бори социологът Михаил Мирчев. Кандидатът на БСП в Благоевград е Милан Богдански, в Бургас - Евгени Мосинов, Валентин Ламбрев - във Велико Търново. В Монтана БСП издигат Камелия Трифонова, в Русе - Божидар Йотов, в Сливен кандидат-кмет от левицата е Кольо Милев, в Шумен - Красимир  Костов, Стефан Шишков -  в Стара Загора. БСП подкрепя Минчо Казанджиев за пореден мандат в Ловеч.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове