Last news in Fakti

16 Септември, 2011 19:12 2 193 0

Цветанов намери вътрешен проблем в Холандия

  • мвр-
  • холандия-
  • шенген
Цветанов намери вътрешен проблем в Холандия - 1
Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни намеренията на Холандия да наложи вето на присъединяването на България и Румъния в Шенген с вътрешнополитическия проблем на Холандия, предаде БГНЕС. При посещението си в Сърбия Цветанов отбеляза, че коалиционното правителство в Холандия има изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Министърът се надява, че при дебатите на юнското заседание на Съвета на министрите Холандия се е солидаризирала с останалите страни, че сме покрили критериите.

"На последния съвет беше много ясно отчетено, че България и Румъния са покрили всички критерии и са минали успешно всички мисии във всички проверки, които бяха необходими на експертно ниво. Оттук нататък няма как да влияем на политическите решения или можем да влияем по определена степен, но за мен това, което беше важно и което изпълниха и България и Румъния е, че покрихме критериите към март 2011-та година и всъщност членството ни в Шенген вече е проблем на политическо решение, но не е проблем относно критерии, заложени в Шенгенската конвенция", добави той. За Цветанов е най-важно решението, което ще бъде взето на 22 септември на Съвета на министрите по вътрешните работи.

Припомняме, че Холандия обяви, че ще се противопостави на европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген.Холандският министър на имиграцията Герд Леерс заяви, страната му ще използва правото си на вето, ако се реши България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона за свободно движение. Холандският министър на миграцията е отбелязвал, че основният проблем остава, че нито София, нито Букурещ правят достатъчно за борба с корупцията. Финландия също подкрепя позицията на Холандия.

Цветан Цветанов се срещна с сръбския си колега Ивица Дачич, а преди тържествената церемония двамата министри подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между Европейската общност и Република Сърбия за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, допълват от пресцентъра на МВР. Двамата министри подписаха и Правила за организацията и функционирането на Съвместния контактен център – Калотина. Двата документа ще дадат нови възможности за бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Функционирането на контактния център ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция, трафика на хора и контрабандата.

„Подписаните днес споразумения с Република Сърбия са важни стъпки за Обединена Европа. Те са част от колективната сигурност”, заяви министър Цветанов. По думите му изграждането на такива координационни центрове се толерира от Европейската комисия. Той заяви още, че няма страна в Европа, която може да противодейства на организираната престъпност сама. „Затова се надяваме Контактният център да заработи до края на годината, а до края на октомври – да стартира и работата на съвместните българо-сръбски екипи за охрана на границата”, каза министър Цветанов. Той подчерта, че процесите на миграционен натиск в тази част на Европа са динамични и затова България и Сърбия трябва да работят заедно за ограничаването му и да бъдат адекватни пред предизвикателствата, които има днес за ЕС.

„Между нашите две министерства има отлично сътрудничество”, заяви от своя страна министър Ивица Дачич и допълни, че хармонизирането на законодателството на Република Сърбия със стандартите на ЕС в областта на управлението на границите е от особена важност както за региона, така и за Европа в цялост. Той обяви, че е разговарял с българския си колега и за откриването на малки пешеходни гранични пунктове между двете страни. Това ще даде тласък на икономическото и социалното развитие на пограничните райони.

Във връзка с празника на сръбската гранична полиция директорът й Ненад Банович връчи плакети на службата на двамата министри, на директора на ГД „Гранична полиция” главен комисар Захарин Пенов  и на директора на РДГП-Драгоман комисар Димитър Кеменчеджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА