Last news in Fakti

8 Септември, 2015 19:58 1 306 1

България е на едно от първите места по прием на бежанци

  • митов-
  • българия-
  • първо-
  • място-
  • прием-
  • бежанци

Според Митов и за нас, и за цяла Европа е абсолютно задължително да се справим с проблема Ислямска държава и с черния бизнес на трафик на хора

България е на едно от първите места по прием на бежанци. Това заяви министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с белгийския си колега Дидие Рейндерс, който е на официално посещение у нас по покана на българския външен министър.

Според Митов и за нас, и за цяла Европа е абсолютно задължително да се справим с проблема „Ислямска държава” и с черния бизнес на трафик на хора.

„Така наречените каналджии или трафиканти на хора създават илюзорни очаквания на хора, които търсят по-добро бъдеще или бягат от война”, посочи Митов и допълни, че бежанците, когато са в Европа, нямат възможност всичките да останат завинаги в рамките на ЕС. В един момент, когато ситуацията в държавите, откъдето идват, се стабилизира, те ще трябва да се върнат обратно, обясни той.

„Отношенията между нашите страни се характеризират с изключително висока степен на доверие както в рамките на двустранния ни диалог, така и като партньори в ЕС и НАТО”, заяви той.

Митов изтъкна изключително полезния принос на белгийската страна що се отнася до европейската перспектива пред Западните Балкани. „Белгия е не само страна основател, но и движещ фактор на интеграционните процеси на ЕС”, отбеляза българският външен министър. В рамките на срещата двамата акцентираха върху нуждата от обща борба с ислямския екстремизъм и предизвиканите от него бежански потоци. Даниел Митов и Дидие Рейндерс отбелязаха необходимостта от спешно адаптиране на политиката на ЕС в областта на миграцията и бежанците към  актуалната ситуация. Двамата изразиха подкрепата си за създаване на бежански лагери както в рамките на Европейския съюз, така и в трети страни, като по думите им така ще бъде ограничен миграционният поток.

В изказването си Митов отбеляза, че страните-членки на ЕС трябва да бъдат задължени да увеличат драстично наказанията за трафик на хора. „Дъблинският регламент е създаден във времена, много различни от сегашните и при други обстоятелства. Сред възможните промени е създаването на единен миграционен подход, така че бежанците да избират държавата, в която да бъдат регистрирани. Друг подход е въвеждането на общ бежански статут за целия ЕС”, отбеляза българският първи дипломат. „България ще поеме отговорност и ще участва в солидарното разпределение и релокация, но трябва да се вземе под внимание БВП и фактът, че на наша територия вече има много бежанци”, категоричен беше Даниел Митов.

По време на срещата двамата външни министри обсъдиха и присъединяването на България към Шенгенското пространство. Министър Рейндерс заяви подкрепата си за бързото влизане на страната ни в Шенген, като отбеляза нуждата от реформи в сектора на правосъдието, борбата с корупцията и опазването на сигурността по границите.

Двамата дипломати изявиха желание за задълбочаване на двустранните сътрудничество в сфери от взаимен интерес, сред които търговско-икономическата, енергийния сектор и др. Митов изтъкна доброто икономическо сътрудничество между двете страни и посочи, че Белгия е вторият най-голям пряк инвеститор в България за 2015 г. В контекста на разговорите за Енергийния съюз Дидие Рейндерс отбеляза нуждата от обща европейска визия за енергетиката особено с оглед на кризата в Украйна. „Следва също така да разгледаме отделните изисквания на страните-членки, тъй като е важно на европейско ниво да се съобразим с тях”, добави още Рендерс.

Двамата обсъдиха още подкрепата на ЕС за Украйна и общия стремеж за ангажиране на Русия в съвместни усилия за преодоляване на съществуващите конфликти в района на Близкия и Среден Изток

По рано през деня на обща пресконференция с вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, министър Митов отново акцентира върху нуждата от възможно най-бързо решаване на проблема с т.нар. Ислямска държава. По време на изказванията си четиримата се обединиха около тезата, че преразглеждането на Дъблинските споразумения е неотложно, а страната ни ще продължи да настоява за ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява всички аспекти на ситуацията в момента и особеностите в различните държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссъскаммммногооссс

    0 0 Отговор
    Според Митов и за нас, и за цяла Европа е абсолютно задължително да се справим с проблема „Ислямска държава” и с черния бизнес на трафик на хора.

    как ве митов..като не пускаш руските самолети с хумантиарна помощ и оръжие да се справят с изродите от идл ли

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове