Last news in Fakti

17 Септември, 2015 12:09 911 5

Няма да има давност за престъпления на комунистическия режим

  • давност-
  • депутати-
  • престъпления-
  • комунистическия режим

Двама депутати бяха отстранени от зала

Няма да има давност за наказателно преследване за извършени тежки престъпления от ръководни кадри на БКП за времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.

Това стана с решение на депутатите по време на второто гласуване на промените в Наказателния кодекс.

Текстът бе подкрепен със 111 гласа "за", 30 "против" и 7 "въздържали се".

Ето и гласуваните текстове:

Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления, извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения „възродителен процес“.

Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления против мира и човечеството; тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени определени длъжностни или партийни функции; престъпления, мотивирани и извършени на база на радикална религия.

Чавдар Георгиев от БСП в отрицателен вот заяви, че се воюва с химерите от миналото и е погазена Конституцията. "Няма да успеете и никой няма да ви повярва. Народът знае какво е била България и какво е сега. Не е това, което вие предлагате, пътят, който ще изведе България напред", заяви Чавдар Георгиев.

Основно "за" разпоредбата бяха от ГЕРБ, ДПС, РБ и част от ПФ. От БСП определиха текста като уродлив и противоконституционен.

Методи Андреев от ГЕРБ призова социалистите да приемат промените като форма на разкаяние. От БСП предупредиха, че повдигането на темата е начин вносителите да спечелят допълнително доверие.

От залата бе отстранен независимият народен представител Велизар Енчев, тъй като нарече министъра на отбраната Николай Ненчев – "криптофашист".

Заради обида на парламента депутатът от БСП Филип Попов също беше отстранен от пленарната зала.

Янаки Стоилов декларира, че не се разкайва заради своите родители и дядовци, които са изграждали страната. Сред чисто юридическите му аргументи "срещу" са, че много от решенията в посочения период са вземани от колективни органи, което е практика и днес.

"Има опасност в бъдеще всяко следващо мнозинство да разпише подобни разпоредби за предшестващо управление", предупреди социалистът.

С промяната ще бъдат овъзмездени усилията и очакванията на стотици хиляди хора, които все още са живи и са били жертви на престъпленията на комунистическия режим, защити поправката Четин Казак от ДПС.

"Целта не е тепърва да се образуват нови дела, не е и лов на вещици, а да бъдат наказани преките подбудители и извършители на престъпления при комунистическия режим, да бъде дадена възможност на досъдебните производства да приключат", посочи депутатът.

Колко души, които се каните да санкционирате по този закон, са живи, попита Станислав Станилов от "Атака". Той нарече закона "кух и с двата крака", от който нищо няма да излезе.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Евала на турците-получиха ИЗВИНЕНИЕ от БСП и лично от Станишев за възродителния процес а сега твърдо искат И "наказание за престъпленията"!
  • 2 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Кога ще има наказани за "Народния съд", лагерите и унищожаването на българската нация продължаващо и до днес от наследниците на шумкарите и кашкавалоядите?!
  • 3 Да се знае

    1 0 Отговор
    Законът, след умишленото му 25 годишно протакане, има за съжаление днес преди всичко морална стойност, тъй като потенциалните престъпници отдавна не са между живите. Поне да се знае и помни от поколенията, че комунизмът, наравно с фашизмът, е срамно човеконенавистно явление. И нека, все пак, не слагаме под един знаменател всички бивши членове на БКП и на казионното БЗНС ! Става дума за организаторите, поръчителите и извършителите на доносничество, репресии, мъчения и убийства.
  • 4 Пича

    0 0 Отговор
    Ми те още малко ако почакат и те ще измрат тези ...Какво стана с онзи бокл...к Газдов? Едно голямо нищо а трябваше да го застрелят!А само той ли е е? Евала правя на румънците наредиха ги в една редица и решиха проблема от раз!
  • 5 Под кайсията на сянка

    0 0 Отговор
    А за престъпленията на пост-комунистическия режим,дето продължава и до днес,за него кво ще кажете,господа депутати? Че за 25 години разграбихте и окрадохте цяла една държава. Б....ци неземни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове