Last news in Fakti

29 Септември, 2015 06:31 12 097 2

Щитове срещу снега по пътищата тази зима

  • сняг-
  • коли-
  • банки-
  • бнб-
  • преглед-
  • печат

Преглед на печата

„24 часа”

През август 2016 г. стават ясни активите на 28-те банки у нас

Организацията и подготовката за прегледа на банковите активи и стрес тестовете на 28-те банки у нас обсъдиха в понеделник шефовете на БНБ и изпълнителни директори на банки, членуващи в асоциацията им, съобщиха от БНБ.

Пред банкерите, управителят Димитър Радев и подуправителите Димитър Костов и Калин Христов са представили план-графика за организация на двете събития. На срещата, гуверньорът уверил банкерите, че стрес тестовете ще се проведат по методологията, използвана от ЕЦБ, съобщиха участници в нея. Радев посочил, че на обявения конкурс за консултант, оферти за оценител подадоха три международни консултантски компании - Oliver Wyman, Mazars и ”Делойт България”. До два месеца централната банка трябва да обяви кой е победителят.

„Труд”

Щитове срещу снега по пътищата тази зима

Щитовете и мрежите против навявания на сняг по пътищата през тази зима ще бъдат увеличени и ще се слагат навсякъде из страната. Това съобщи вчера шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Досега предпазните мерки срещу снегонавяванията се слагаха само на определени места по пътищата. Такива има между Карнобат и Бургас на магистрала „Тракия“, на Петолъчката край Сливен и в Силистренско. Много от съоръженията обаче бяха откраднати.

„Сега”

Закъсали стари европроекти ще бъдат спасявани с пари от новите програми

Забавени проекти, които трябваше да бъдат завършени с европари от приключващия програмен период, ще бъдат спасявани с ресурси от новия - 2014-2020 г. Заради огромно закъснение, трупано при няколко правителства, 11 големи ВиК проекта за стотици милиони левове са далече от приключване и няма как да се вместят в последния срок за получаване на средства от Брюксел по оперативна програма "Околна среда 2007-2013" - края на тази година. ЕК е разрешила България да черпи пари от новата ОП "Околна среда" за 2014-2020 г., за да може да се довършат важните проекти, съобщи вчера министърът на околната среда Ивелина Василева. На "брюкселски език" това се нарича "фазиране". Основните рискове са при строежа на пречиствателни станции.

„Капитал дейли”

Държавата не е осигурила пари за проектите по „Свързана Европа”

Държавата все още не е одобрила национално доплащане за проектите, които ще се финансират по механизма "Свързана Европа" (Connecting Europe). Това застрашава важни инфраструктурни инициативи за 400 млн. евро, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на конференция "Строителството през 2016 – перспективи и предизвикателства", организирана от Камара на строителите и в. "Строител".

Засега Европейската комисия е одобрила три инфраструктурни проекта за около 180 млн. евро. Два от тях са за изграждане и модернизация на железопътни отсечки: новата отсечка София – Волуяк и ремонтът на жп линията София – Елин Пелин. И двата проекта са на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Третият е на Изпълнителната агенция за изследване и поддръжка на река Дунав и е за проучване с цел подобряване на корабоплаването по река Дунав.

„Стандарт”

Новите работни места са с високи заплати

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за тази година ще се ускори до 2,3%, а за 2016 г. до 2,6%, прогнозират от икономическия екип на УниКредит Булбанк. Това оживление се дължи на напредъка в усвояването на парите от ЕС, по-голямо от очакваното поевтиняване на петрола и продължаващото възстановяване на пазара на труда.

„Монитор”

Студентите на бунт срещу мизерията в общежитията

Студенти се разбунтуваха срещу мизерните условия в общежитията и изляха гнева си в социалната мрежа Фейсбук. Те се обединиха в групата „Не на потресаващата мизерия в студентските общежития“, където вчера плъзнаха слухове за протести и дори за отказ за плащане на такси.

„ Дори в затвора условията са по-добри! До кога ще се строят блокове на циганите, които за няколко години биват унищожени, а студентите се налага да живеят в блокове неремонтирани от времената, в които в тях са живели родителите им? НЕКА ВСИЧКИ ЗАЕДНО СПРЕМ ТОЗИ ФАРС!!!“, пишат създателите на групата.

На фейсбук страницата може да се намерят потресаващи снимки от неремонтираните стаи, на които се виждат мухлясали стени, стари легла от соца, рушащи се тоалетни. Младежи се оплакват още и от хлебарки и дървеници. „За мен протестът е едно от решенията, но съм сигурен, че повечето от студентите няма да тръгнат да правят каквото и да било, а за това се изисква повече от двама или трима души“, коментира студент пред „Монитор“.

„Дума”

Бежанците у нас - млади и необразовани

59% от бежанците, влезли в България от началото на годината, са между 18 и 34 г., обяви вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Възрастни над 64 г. не влизат на наша територия. Тази година у нас са дошли едва 3% висшисти, а цели 24% са без образование. Повече от половината, искащи статут, са мъже, като 40 на сто от тях са ергени, заяви Казаков.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил на Военното разузнаване да издири всички пенсионирани арабисти, за да окажат съдействие при комуникацията с чужденците. Той заяви, че сред пристигащите има хора, които не са бежанци. Те идвали с конкретна цел, притеснение будела и възрастта им - между 20 и 30 години.

„Новинар”

Салата „Цезар” е топхраната на лятото

Популярната салата „Цезар” е лидер в листата на най-поръчвани храни в заведенията през лятото.

Проучването е направено през горещите месеци на база данните от 200 ресторанта в различни краища на страната, 100 от които са по Черноморието. Според запитванията през юли и август салатата „Цезар” е била най-консумирана, следвана от калмари пане.

Те са най-предпочитани от морските деликатеси за разлика от миналата година, когато на върха е била салатата от миди. На трето и четвърто място се нареждат традиционните пържени картофи и пържена цаца. И тази година те остават най-предпочитаното бирено мезе, обясниха ресторантьори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Те идвали с конкретна цел, притеснение будела и възрастта им - между 20 и 30 години. )- Конкретната цел е да оплождат българки и да ислямизират страната ни. Как не им е ясно това на тези които защитават бежанците. Това няма да стане изведнъж. Ще минат много години, разбира се много по-малко от 500, може би 20.
  • 2 бай Стоян

    0 0 Отговор
    Ако българките им пускат защо да не ги оплождат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове