Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 21:05 834 0

Трябва политическо решение за Шенген

  • плевнелиев-
  • трябва-
  • политическо-
  • решение-
  • шенген

Плевнелиев призова за политическо решение за присъединяването на България към Шенген

На среща с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс, президентът Росен Плевнелиев призова за политическо решение на държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген.

„Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция“, подчерта държавният глава и призова държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес.

Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген, посочи министър Кундерс. Плевнелиев припомни, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза. Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток. Кундерс призова за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.

Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също бяха обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика. Според Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Кундерс отбеляза, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.

Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС, заяви Берт Кундерс и потвърди подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.

По време на срещата беше потвърден и общият ангажимент на България и Холандия към предприетите от ЕС и НАТО мерки за борба с тероризма и за повишаване на сигурността в Източна Европа и в региона на Черно море.

България високо цени отношенията си с Холандия, страната е сериозен инвеститор у нас и има още потенциал за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с Берт Кундерс.

Българският премиер посочи като основен приоритет в икономическата политика на правителството създаването на благоприятна, предвидима и стабилна политическа, икономическа и регулаторна среда за развитие на бизнеса. Борисов изрази задоволство от отличното взаимодействие в сферата на правосъдието, полицейското сътрудничество и борбата с трафика на хора. „Разчитаме на подкрепата на Холандия във връзка с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, каза още Борисов.

На срещата беше обсъден и миграционният натиск в Европа, като министър-председателят изрази благодарност за помощта, която Холандия оказа за решаване на проблема с бежанците у нас. Борисов и холандският външен министър се обединиха около разбирането, че справянето с бежанската вълна изисква общи действия и солидарност. Министър-председателят добави, че би се радвал да посрещне в София на посещение премиера Марк Рюте.

Берт Кундерс подчерта, че България е стабилен партньор в ЕС и НАТО и също се съгласи, че двустранните отношения между България и Холандия имат сериозен потенциал за развитие.

България ще продължи да работи активно и очаква положително развитие за членството си в Шенген по време на холандското председателство, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на срещата си с Берт Кундерс.

Кундерс, който е на посещение в София. Заместник министър-председателят беше категорична, че всяка страна трябва да бъде оценявана според положените усилия и посочи, че България стриктно изпълнява ангажиментите си по охрана на външните европейски граници.

Кунева и Кундерс обсъдиха бежанската криза в Европа, както и мерките, които европейските институции и страните-членки взимат. Двамата се обединиха около тезата, че за Европейския съюз е по-добре квотите за бежанци да бъдат задължителни за всички страни. Вицепремиерът посочи, че в близко бъдеще квотите трябва да бъдат ориентирани и към различните пазари на труда в различните страни, за да може освен хуманитарната си функция, да имат и добавена стойност за икономиката на Европейския съюз.

Кунева и Кундерс коментираха и сътрудничеството между България и Холандия по отношение на подготовката за българското председателство през 2018 г. Холандия е една от страните, които ще помогнат на страната ни за развитието на административния капацитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове