Last news in Fakti

23 Октомври, 2015 13:46 670 1

Михаил Миков: Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес

  • миков-
  • медиите-
  • страна-
  • не бива-
  • бсп

„Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно”- това заявява председателят на НС на БСП Михаил Миков в специално писмо до медиите по повод неосъщественото му интервю в БТВ тази сутрин. Той коментира, че обективността не е била осигурена от водещия Антон Хекимян и БТВ, а това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика.

„Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това”- изтъква още Михаил Миков в писмото си. Той уточнява, че за него е важно да се знае изрично, че БСП не се меси в ничия редакционна политика, но и не приема редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в работа й.

 

Прилагаме пълния текст на писмото на Михаил Миков:

Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото писмо искам да внеса яснота по въпроса с обявеното ми участие в сутрешния блок на БТВ днес, което не можа да се състои по една или друга причина. Според поканата от страна на БТВ и екипа на
г-н Хекимян интервюто беше насрочено да започне в 08:05 часа. Съгласно уговорката бях в сградата на БТВ десет минути по-рано, което е обичайна практика. Няколко минути преди началния час на интервюто ми бях помолен да изчакам малко, после - още малко и така - до 08:40 часа, когато нямах повече възможност да чакам.

Причината за това забавяне не ми беше съобщена. При всички случаи не скучаех и успях да запълня времето си с развлекателни програми, защото по напълно случайно съвпадение по същото време в Нова ТВ се излъчваше на живо интервю с г-н Борисов, вкл. и по теми от предизборната кампания. От гледна точка на тази фактология остава впечатлението за съгласувано поведение на две телевизии, което нанася вреда и на зрителите, и на плурализма. И което има за резултат да даде ефир на едната гледна точка за проблемите и да заглуши другата.

Това е напълно неприемливо от гледна точка на морала и професионалната етика. Считам, че е напълно недопустимо да се канят гости в телевизия и да се поставят в ситуацията да чакат да приключат нечии чужди участия и интервюта в други телевизии. Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес, вкл. и с подобни елементарни технически трикове; те трябва просто да го отразяват обективно. Това днес не беше направено от г-н Хекимян и БТВ.

Що се отнася до изявлението на г-н Хекимян, че БТВ не допускала политици да се месят в редакционната им политика, случаят от днес показва, че явно има политическа намеса в редакционната политика на телевизиите. Това е една истина, за която всички български граждани са наясно и декларация на някой водещ не може да послужи като смокинов лист за това. За мен обаче е важно да се знае изрично: ние, от БСП, не се месим в ничия редакционна политика, но и не приемаме редакционната политика и действия на никоя медия да се меси в нашата работа. Точно това изявление ме накара да се занимавам с този случай, който иначе бих подминал с безразличие.

Всички, които са очаквали да чуят днес нашата позиция по изборната ситуация и актуални политически въпроси, ще имат тази възможност отново днес от 18:00 до 18:30 часа в ефира на Канал 3. Използвам случая да поканя всички хора, които имат желание, да говорим за това, което ги вълнува. След 12:15 ще съм в гр. Кърджали. В 13:30 часа ще посетя община Ардино, от 15:30 - с. Долен, Златоград, от 17:00 часа - гр. Мадан, от 18:00 часа започва нашият митинг в гр. Смолян, след което от 20:00 часа ще бъда в с. Павелско, община Чепеларе.

Пожелавам на екипа на БТВ много здраве и професионални успехи!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравайго Молодец

    0 0 Отговор
    В един от хубавите крайдунавски градове Белене след като похарчиха няколко билиона живи лева.евра,долара бяха затворени всички заводи фабрики,кооперативи

    на работа останаха само няколко магазинерки ,барманки и сервитерки/бюджетните не ги Броиме..ТА млади мъже от този град похвалиха бившия Кмет Дулев затова че навреме ги е лишил от работа за да отидат в Европата ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове