Last news in Fakti

24 Януари, 2016 21:53 1 672 4

Джеймс Улси:Трудности с българските служби не сме имали

  • джеймс улси-
  • българските служби-
  • цру-
  • сащ-
  • едуард сноудън

Какво прави един бивш шеф на ЦРУ в България и за какво може да говори

Шеф на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) може да станеш почти случайно, Съединените щати са започнали да разработват един от най-известните си многоцелеви дронове заради войните на Балканите, симулираното давене е просто процедура, а Едуард Сноудън трябва да бъде екзекутиран. Това каза бившият шеф на ЦРУ на САЩ (1993 – 1995) – Джеймс Улси, в предаването „120 минути“ по bTV.

Той е в България със съпругата си и бизнес партньор за разговори с правителствени ведомства и частния сектор за новите технологии и енергетиката. Това е четвъртото му посещение у нас за последната година и половина. Като шеф на ЦРУ обаче не е посещавал страната.

На въпрос как е оглавил Управлението, Улси разказа, че Бил Клинтън е искал да назначи друг на поста, но Улси е бил препоръчан и „просто ме хвърлиха в последния момент да запушвам дупката“. Семейството му разбрало за това по радиото.

Запитан дали се е сблъсквал с българските служби по време на комунистическия режим, Улси отговори: „Честно казано, сериозни конфликти или трудности с българските служби не сме имали, поне доколкото помня, защото това беше слънчева епоха. Елцин „разглоби“ Съветския съюз 13 месеца преди ние да дойдем на служба. Така, че моите връзки с източноевропейските разузнавателни служби, включително руските, бяха сърдечни, сътрудничехме си. Нещата станаха по-сложни малко по-късно“.

Улси разказа и че по време на войните на Балканите и сръбските кланета за ЦРУ е било проблем да следи къде какво се случва – „не може да използвате спътници в такъв случай, защото те минават за няколко секунди над района, самолетите са прекалено големи, много лесно могат да бъдат свалени. Затова започнахме да разработваме това, което по-късно се превърна в т. нар. дрон предътър. Само с няколко милиона долара за няколко месеца се справихме и това на практика промени много по отношение на събирането на разузнавателни данни, борба с тероризма и т.н.“, каза той.

Според Улси войната на бъдещето ще бъде и с дронове, и за мислите на хората чрез информационните канали. Мисля, че ще има опити да се спечелят сърцата и умовете чрез социалните медии и всички друго, което може да се използва.

Той увери, че по негово време ЦРУ не е използвало методи като симулирано давене. Това обаче, според него, е оправдана процедура. „Хората използват думата „изтезание“ много свободно. Смятам, че много американски животи бяха спасени от тази процедура, наречена waterboarding – потапяне за известно време под вода. Естествено, усещането, че може да се удавите, е много плашещо. Но обикновено не е опасно. Имали сме ситуация, когато няколко журналисти доброволно минаха през тази процедура, за да могат да пишат за нея. Повечето от нашите специални части – тюлените, зелените барети, минават през нея като рутинна част от обучението, каза той.

На всеки, възмущаващ се от процедурата, Улси би задал въпроса дали би използвал симулирано давене, ако знае, че в столицата му има скрита малка атомна бомба, която може да се активира дистанционно всеки момент, и същевременно е заловил терорист, който знае местонахождението ѝ.

Той посочи, че доколкото знае симулирано давене е използвано само срещу Халид Шейх Мохамед – мозъка зад атентатите на 11 септември, и още двама души.

По друга наболяла тема – Едуард Сноудън, Улси коментира, че САЩ трябва да направят всичко възможно, за да го върнат в страната, да бъде съден за предателство на справедлив процес с жури и ако бъде осъден за измама, да бъде екзекутиран. „Измяната е едно от малкото престъпления, които все още водят до смъртна присъда в САЩ, и мисля, че този човек е отговорен за смъртта на голям брой хора и ще има още такива случаи смъртни“, посочи той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Striker

    0 0 Отговор
    Не пише че САЩ ще присъединява Македония към България, но сигурно това иска да каже. Иначе не знам на какво реално се държат отношенията ни със САЩ, определено само Македония ни е общият интерес.
  • 2 ДОЛУ ПУТИН

    2 0 Отговор
    Ако САЩ не се вземат в ръце Русия ще анексира и балканите, не може по цел ден фейсбук да гледат тези служби !! Вземете направете план за освобождение на Македония от влиянието на Путин. Кво се мотате !
    https://www.youtube.com/watch?v=CEfPo9R4K7g
  • 3 999

    0 2 Отговор
    Значи Сонудън трябвало да бъде екзекутиран за предателство, защо? защото им показа кирливите ризи а Летвиненко за предателство не трябвало да бъде убит, е това ако не е дебелоочие здраве му кажи. А нас хубаво не ни чака след като тоя лъжец ще се меси в енергетиката. Може би за това очакват 40 процента повишение. Другото безочие е така наречено симулирано давене щом е толкова безвредно защо не го практикува като йога а да беше само давене?
  • 4 агентсиньото пиленце

    0 0 Отговор
    ми как ще имате като буклуците от българските служби са зестрата на комунизма за чашка уиски и пакет фирмени цигари са готови на всичко
    просто в българия няма служби има башибозук обучен от москва и овластени крадци
    справка кирливчо киров
    всички имат слабост към рублите и македонския динар
    по-добре да си нямате взаимоотношения с тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове