1 Февруари, 2016 19:17 1 025 4

Целта ни е повече бразилски инвестиции в българската икономика

  • плевнелиев-
  • дилма русеф-
  • целта-
  • бразилски-
  • инвестиции-
  • икономика

Възможностите за диверсификация на търговско-икономическото сътрудничество бяха акцент в разговорите на президентите на България и Бразилия

Искрено се надявам засиленият политически диалог между България и Бразилия да се отрази позитивно и върху търговско-икономическите отношения. Привличането на инвестиции от Бразилия в българската икономика е наша цел, а членството на България в Европейския съюз и стратегическият характер на отношенията ЕС-Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на нашето сътрудничество. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в бразилската столица Бразилия, където разговаря с президента на Бразилия Дилма Русеф.

С разговорите на двамата президенти започна официалното посещение на българския държавен глава във Федеративната република, което ще продължи до 3 февруари. Това е първото посещение на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка и втората среща на президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф в рамките на осем месеца. Разговорът между двамата продължи близо час и половина.

„Моето първо посещение в Латинска Америка започва с Бразилия и това не е случайно. С избирането на Дилма Русеф за президент българо-бразилските отношения придобиха нова динамика. Българският и бразилският народ изпитват симпатия и близост и се гордеем с българските корени на президента Русеф“, заяви държавният глава по време на съвместно изявление с президента на Бразилия.

Президентът определи разговорите като съдържателни. „Имаме силна политическа воля за разширяване на приятелските връзки. Бразилия заема първо място в търговията на България с Латинска Америка и е наш приоритетен и перспективен партньор в Латинска Америка“, посочи президентът Плевнелиев, който открои като перспективни области за сътрудничество информационните технологии, енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието и производството на храни, образованието.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия. Подписването на Меморандума ще даде възможност български университети да участват в програмата на бразилското правителство „Наука без граници“. Страната ни вече е представила кандидатурите на десет български висши училища за обмен на студенти и докторанти по бразилската програма.

България приветства също така влизането в сила на Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Бразилия. „Надяваме се това споразумение, заедно с подписаната днес Спогодба за социална сигурност, да доведат до задълбочаване на търговско-икономическите ни отношения“, каза президентът. В скоро време ще започне работа и Смесената българо-бразилска междуправителствена икономическа комисия.

България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход на страната ни към държавите от Меркосур, коментира Росен Плевнелиев. България ще работи за ускоряване на успешно финализиране на Споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур, допълни президентът. Държавният глава открои България като фактор на стабилност и развитие в Югоизточна Европа и покани бразилските компании да се възползват от предимствата на страната ни като логистичен, търговски и производствен център в региона.

В Бразилия е втората по големина българската общност в Латинска Америка, която е естествен мост между двете страни, посочи още президентът и изказа благодарност за политиката на интеграция на Бразилия спрямо различните национални общности в страната. Президентът благодари също така за безценната подкрепа на бразилската държава за българската Антарктическа програма.

От своя страна президентът Дилма Русеф посочи, че посещението на българския президент протича в контекста на сближаването на Латинска Америка с обединена Европа и ще изиграе съществена роля в този процес. Бразилия има голям интерес от по-тясно търговско-икономическо сътрудничество, както с България, така и с ЕС и сме уверени, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази посока, заяви бразилският президент.

Дилма Русеф открои значението на двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и сътрудничеството в Антарктика.

„Това посещение е изключително важно за мен в личен план. Както знаете, имам български корени“, каза още президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Федеративна република Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

В Бразилия държавният глава Росен Плевнелиев ще представи възможностите за инвестиции в България пред бизнеса в столицата Бразилия и в икономическия и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът ще се срещне и с представители на българската общност в двата бразилски мегаполиса.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 1 Отговор
    Чехльо, чехльо, стига си ни излагал по света. Скрий се и не се кандидатирай отново. Както каза Любен Дилов-син, при първата ти кандидатура на балотажа, вота е подменен, гласовете са били за Калфин, но нали хората на Тиквата отчитаха резултатите, ти спечели. Измъчини с твоя безумен мандат.

    Коментиран от #2

  • 2 Чачук

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    Измъчи или не,но цял живот ще продължи да суче от майка Бългалия.паразит.
  • 3 Ламбада

    0 0 Отговор
    Май иска да ни вкара в БРИКС през задният двор.
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор
    Съвсем рутинна визита и рутинно изказване на президента на България!Бразилия , макар и в тежка икономическа ситуация в момента си остава една доста голяма икономика и България може да извлече само ползи от подобни визити!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове