Last news in Fakti

18 Февруари, 2016 13:42 819 0

Електронното гласуване ще бъде прието до края на май

  • електронно-
  • гласуване-
  • май-
  • прието
Електронното гласуване ще бъде прието до края на май - 1
Снимка: РБ

Електронното гласуване ще бъде прието до края на май. В най-кратки срокове, до края на месец февруари, ще бъде разгледано от правна комисия в парламента, а планираме до края на май да бъдат окончателно приети измененията в Изборния кодекс в пленарна зала, така както сме се ангажирали и след проведения референдум.

Това каза на брифинг в парламента Димитър Делчев, член на правната и вътрешна комисии по повод внасянето от Реформаторския блок на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който като отделна глава се въвежда електронното гласуване. На брифинга бяха и Найден Зеленогорски, Петър Славов и Антони Тренчев от парламентарната група на РБ.

Електронното гласуване трябва да направи изборния процес по-евтин, каза Делчев и обясни, че един избирател ще може няколко пъти да си променя електронния вот и ще се взема под внимание само последното му гласуване. Ако един избирател отиде и гласува хартиено след електронното си гласуване, ще се вземе под внимание хартиеният вот, обясни той, като добави, че това се прави, за да се даде пълна гаранция за сигурността на вота на гражданите и че не се дава под натиск или корпоративно.

Законопроектът изразява енергията на близо 2 милиона българи, които гласуваха за въвеждане на електронното гласуване, каза Петър Славов от парламентарната група, като добави, че има подписал и народен представител от ГЕРБ.

Антони Тренчев от РБ каза, че се предвижда създаването на постоянна комисия към ЦИК, отговорна за провеждането и цялостната инфраструктура за реализация на електронния вот. По думите му, електронно гражданите ще могат да гласуват от 7 до 4 дни преди започването на хартиения вот и хората ще могат да сменят електронния си глас до последния момент. Законопроектът дава гаранции за тайната на вота, а при намесата на външни фактори хората да могат да променят гласа си, каза още той, като обясни въвеждането на паник пин със задействането на който гражданинът дава сигнал на ЦИК и органите на реда, че в момента върху него се упражнява натиск да гласува по начин, неотговарящ на волята му.

Преброяването на гласовете ще се случва автоматично, обясни още Тренчев и допълни, че ще имаме бързи и точни резултати след приключване на изборния ден. Ще се избегнат всякакъв тип драми и трагедии, които се случиха на последните избори, добави още Реформаторът, като обясни, че с наредби към закона ще се регламентират всички технологични детайли, за да може електронният вот бързо и лесно да се адаптира към динамиката в дигиталния свят.

Е-гласуването ще подсили пряката демокрация. Предвижда се да влезе в реално действие след около 2 години, когато ще е готова инфраструктурата, обясниха Реформаторите също.

Резултатите от електронния вот са в ЦИК и не се отварят, преди да приключи и хартиеното гласуване, обясни Антони Тренчев, уточнявайки, че те ще се отварят с различни „ключове”, части от които ще притежават различни длъжностни лица. Ако някой се опита да ги отвори преди това, подобно действие ще остави следа в софтуера и ще се идентифицира нарушението, каза още той.

Попитан за риска от хакерски атаки, Тренчев обясни, че начинът, по  който бяха атакувани сайтовете на институциите по време на местните избори, са т.нар. DDoS атаки, които представляват пренасочване на прекомерно голям  трафик към даден сайт. Това може да бъде предотвратено  и затова ще следи и постоянната комисия към ЦИК, отговорна за сигурността на електронния вот, каза той, допълвайки, че е възможно е да се възложи и на големите доставчици на интернет, които могат да ограничават големия трафик от нетрадиционни дестинации, да имат правомощията да го „отрежат” при съмнения за злоумишлени опити да се осуети електронния вот. Имаме прекрасни IT-експерти и съм сигурен, че ще гарантираме сигурността по възможно най-добрият начин, категоричен бе Тренчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове