Last news in Fakti

3 Март, 2016 06:30 7 575 21

50 лв. глоба или 3 месеца без помощи, ако не гласуваш

  • гласуване-
  • глоба-
  • урна-
  • армия-
  • бежанци

Преглед на печата

50 лв. глоба или 3 месеца без помощи, ако не гласуваш - 1

„24 часа”

50 лв. глоба или 3 месеца без помощи, ако не гласуваш

Глоба до 50 лв. или лишаване от социални помощи до 3 месеца грозят всеки, който не упражни правото си на глас на изборите. Няма да има наказания за хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 г., които не са гласували.

Това предвиждат промени в Изборния кодекс, приети от парламентарната правна комисия на първо четене. Те са внесени от Патриотичния фронт, но ги подкрепиха всички групи от управляващото мнозинство.

Готовността за задължително гласуване е свързана с факта, че това е един от въпросите и в предложеното от Слави Трифонов за национално допитване. Той така или иначе трябва да бъде одобрен - почти всички българи ще го поискат, обясниха неофициално депутати от ГЕРБ. „Труд”

Записите от охранителни камери - доказателство   

Записите от охранителните камери да могат да бъдат използвани за доказателства в съда, ще предложи в промените на НПК правосъдният министър Екатерина Захариева. Според нея така може да бъде намалена битовата престъпност. Както е известно, в момента никакви записи и снимки извън приложени по закон СРС не могат да бъдат използвани за доказателства. Промените ще засягат единствено регистрирани охранителни камери, а не снимки, направени с телефони или любителски камери.

„Стандарт”

Край Петрич почват военни учения на 4 март

В района на Петрич утре призори започват съвместни учения между граничари от МВР и военни. Около 200 души ще бъдат вдигнати по тревога от Смолян и Благоевград и ще се насочат към района на Петрич, научи "Стандарт". Тренировките идват, след като премиерът Бойко Борисов нареди да бъде вдигната учебна тревога в граничните райони с Гърция и Македония, подложени на най-силен миграционен натиск. Ситуацията в двете съседни страни рязко се изостри през последните дни, а в момента на граничния пункт "Идомени" са струпани около 10 000 бежанци.

„Сега”

МВР призна, че повечето камери на границата с Турция не работят

Въпреки че през последните години МВР е изхарчило повече от 78 млн. лв., за да изгради видеонаблюдение на границата с Турция, такова все още липсва. Именно това е причината нелегални мигранти да преминават безпроблемно през браздата в участъците, които не са покрити от граничните полицаи. Признанието за неработещата система беше направено от самото МВР по време на заседание на вътрешната парламентарна комисия.

Видеонаблюдението по българо-турската граница се изграждаше на два етапа. Първият - от 58 км от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Лесово", започна на 8 септември 2010 г., когато е сключен договор за 24.3 млн. лв. Проектът е приключен на 18 септември 2012 г., когато бе предаден на МВР. Но се оказва, че днес системата не работи.  

„Капитал дейли”

Новата голяма гръцка банка

Един конкурент по-малко има на банковия пазар в България, след като гръцките собственици на Пощенска банка и Алфа банк сливат бизнесите си в страната. Сделка за 1 евро, която не променя кой знае какво за клиентите или за сектора, но показва как Атина гледа на местния пазар. Със своите 87 млрд. лв. активи той е почти два пъти по-малък от онова, което има в баланса си четвъртата по големина банка в Гърция - Алфа. Но колкото и да е миниатюрен, носи печалби и се представя като имунизиран срещу кризи през последните години. Случилото се заслужава внимание и защото може да е стъпка от изпълнението на по-мащабен план за осребряване на позициите, градени от гръцките инвеститори в региона повече от две десетилетия. Към момента те контролират около 16% от активите в банковия сектор на България и това ги прави едни от основните играчи на него. И макар уж всеки да гледа частния си интерес, по отношение на стратегическите им позиции в региона гръцките банкери играят като от един отбор.

 „Монитор”

Пет града в риск от зика

Пет български града са с риск от заразата зика. В тях от 2010 година се въдят тигрови комари – същият вид, който пренася болестта в Южна Америка. Става въпрос за Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Това предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Днес той инструктира екипа си как да действа при евентуална поява на заразата у нас и какви точно тестове установяват заразата. Много вероятно е тези комари да се появят още тази пролет и в крайдунавските области. Причината е, че там има много заблатявания и локви със застояла вода.

 „Дума”

Плевнелиев обидил гербаджиите

Избирателите на ГЕРБ са обидени от некоректното отношение на Росен Плевнелиев спрямо тях. Това твърди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю пред сайта "Епицентър". Обидата дошла от изказване на президента, че той спечелил повече гласове, отколкото ГЕРБ - за партията гласували 1 млн. души, а за него 1,7 милиона. "ГЕРБ и структурите бяха абсолютно съпричастни към каузата, работиха много за успеха му и днес да кажеш, че това не е толкова важно, е малко некоректно", обяви Цветанов.

Имаме достатъчно достойни хора, които биха могли да бъдат много по-добри. Така Цветанов отговаря на въпроса добра ли е сегашната президентска двойка. От думите му става ясно, че най-вероятно ГЕРБ няма да подкрепи Плевнелиев за втори мандат.

„Новинар”

Свинският грип повали десетки и уби двама

Последните месеци в Благоевград свинският грип повали десетки хора и уби двама. Само за месец в благоевградската болница са регистрирани шестима болни, обясни началникът на реанимацията д-р Любомир Димитров.

Същият вирусен щам А (H1N1) е установен и при 7 от 16-те изследвани пациенти, насочени от лични лекари в града, съобщиха от дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пиринско.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Найденов

    3 0 Отговор
    Ами да!
    Колкото повече гласували, толкова повече субсидия!
    Да живее "Демокрацията".

    Коментиран от #2

  • 2 Чукча

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Найденов":

    Държавната субсидия на партиите трябва да се премахне.Не е редно да се краде от народа.
  • 3 Кофата

    2 0 Отговор
    Най добре който не гласува направо да го разстрелват а семейството му да бъде изселвано в Странджа -Сакар .
  • 4 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Държавната субсидия ще се премахне, ако ВСИЧКИ ИЗЛЕЗЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ НА РЕФЕРЕНДУМА.
    За да се чуе ГЛАСА на НАРОДА.
  • 5 малкият сашко

    3 0 Отговор
    защо ни карат да гласуваме и без това си попълват протоколите 'каткто е правилно'
  • 6 Инфомиран

    1 0 Отговор
    Найденов,Найденов,защо мислиш че тези които не гласуват не са в кюпа за субсидиите.Негласувалите се разрпределят процентно към процентите получени от партиите участващи в изборите.Така че твоите бакалски сметки не важат.
  • 7 БАТКО ВИ ЛЪЧО

    3 0 Отговор
    С кеф бих Ви ги платил тези 50лв.,но няма гласът ми да отиде на вятъра!
    Мизерници!
    Господ гледа !
  • 8 555

    3 0 Отговор
    A защо не дават по 50 лв на който гласува...Въртят сучат все до ГЛОБИ стигат...Всеки ден все за глоби се гласува...
  • 9 EHPA

    1 0 Отговор
    На сЛави все такива са му в голата глава ,то затова му пада рейтинга и всичко около него.... скапльо!
  • 10 да го

    2 0 Отговор
    скоро очакваите статия-три синджира роби на път за урните-
  • 11 Deathless91

    1 0 Отговор
    Ще си платя глобата и пак няма да гласувам за тези отрепки! Всичките са еднакви, един дол дренки са. Не разбрахте ли, че няма смисъл да се гласува вече.
  • 12 Ивелин Денев

    1 0 Отговор
    Тоест демократичното ми право на глас се превръща в правно задължение! 80 години - сериозно?!? На работещите и на пенсионерите ще им ги удържите тези 50 лв. от заплатите и пенсиите, а как ще ги вземете от всички сводници, проститутки, трафиканти, пласьори, крадци и т.н.?
  • 13 Ууууууу

    1 0 Отговор
    НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ДА ПИШЕ НА ВХОДА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,,СОЦИАЛНО СЛАБА ИНСТИТУЦИЯ"" ЗА ДА БЪДЕ СУБСИДИРАНО С ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО..сЪКРАТИХА МНОГО ВЛАКОВЕ ...ЗАРАДИ СУБСИДИИ..зНАЧИ ЗА НУЖНИЯ НИ ТРАНСПОРТ НЯМА СУБСИДИИ А ЗА НЕНУЖНИЯ НИ ВРЕДЕН ПАРЛАМЕНТ ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО...
  • 14 Алфата

    0 1 Отговор
    Патриотите, мойте хора, леко сте в грешка! А ограниченията? Значи пак подтикваме мангала да гласува! Та ограничения относно ниво на образование?! Минимум основно, да не кажа и средно! А глобата трябва да е минимум една минимална заплата, респ. пенсия! Защото софийско-пловдивско-варненския средностатистически батка, ще си кихне 50 кинта и няма да си развали неделното "спа-приключение"! Та значи високи глоби при пропуск и образователен минимум за допуск!

    Коментиран от #16

  • 15 Джон кери

    1 0 Отговор
    Ще ме хванат за к... да гласувам!
  • 16 КАН

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфата":

    За образованието съ м съгласен с ..теб Веднага се решава проблема с циганските купени гласове които в крайна сметка решават изборните резултати...
  • 17 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Така трябва.
  • 18 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Все тая няма да се купуват гласове ,а само избирателни секции
  • 19 6x6

    0 0 Отговор
    Eeee това трябваше да е въпрос за референдум, а не директна промяна в законодателството. От безработните без доход к'во ще вземете, ако не гласуват? Това е поредната недомислица - не всички ще изберат този начин на гласуване, бъдете сигурни.
  • 20 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Абсолютно тъпа идея за задължителното гласуване да има глоби и наказания при негласуване-връщаме се към тоталитаризма през бай тошовото време-неподкрепям-всеки има ум в главата да реши какво да направи-задължителният характер не е демокрация а обслужване на нечии интереси.....отново жалка картинка ставаме 26 години стигат,преди това бяха 40 години -а спрете се вече-от Бог страх нямате ли ,че всичко си нагласяте да вие удобно и обслужващо вас бъдещи управляващи
  • 21 Мишка

    0 0 Отговор
    Много Ми е интересно как ще се събират тия глоби?Айде от тия на помощи ясно.....ама те са си и най-редовните гласоподаватели.А от другите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове