Last news in Fakti

7 Март, 2016 17:08 1 471 0

Жените са по-отговорната част от обществото

  • жените-
  • по-отговорната-
  • общество

Балансът на половете в бизнеса обсъждаха бизнес дами и представители на институциите

Жените са по-отговорната част от обществото - 1

Жените са по-отговорната част от обществото, но тяхното присъствие на отговорни позиции в България е далеч от средноевропейското. Мястото на жената в бизнеса, само по себе си, е едно предизвикателство и не бива да забравяме, че именно предизвикателствата движат обществото. Пожелавам си, заедно да преминем и през това препятствие пред българската икономика.”

С тези думи, изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев откри проведената днес (7 март 2016 г.) в БСК дискусия на тема „Баланс на половете в бизнеса или да счупим стъкления таван“. Форумът бе организиран от БСК и Асоциацията на жените предприемачи в България “Селена” (член на БСК) по повод международния ден на жената 8 март.

В събитието се включиха представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и на КНСБ, фондация "Джендър проект в България", представители на браншови организации и жени предприемачи.

Участниците в дискусията обсъждаха равенството между двата пола във вземането на решения в икономиката, предизвикателствата пред жените-ръководители.

Под 20 % са жените в УС на големите компании, регистрирани на фондовата борса в България през 2014 г. Това съобщи главният директор на БСК Бранимир Ханджиев, който представи резултатите от европейския проект „GEMA Управленски подход за равнопоставеност на половете“, съфинансиран от програма Прогрес на ЕС. Проектът включва партньори от България, Македония, Словения, Хърватска и Великобритания, и се фокусира върху баланса на половете в екипите, които вземат решения (управителни съвети и висши управленски екипи) в предприятията.

Страни, като Франция, Италия и Холандия отчитат най-голямо нарастване на процента на жените във висшите управленски екипи, основно поради въвеждането на квотен режим. Доброволните действия в страни, като Великобритания, също носят дивиденти в по-бавна степен. Все още много страни показват незначителен или никакъв напредък. По данни на ЕК, за последните 10 години (2004-2014 г.) в България няма никаква промяна в процента на жените, участващи в управителни органи на предприятията.

По-голямото участие на жените в корпоративните бордове, води до по-добри икономически показатели, въпреки това директивата е блокирана вече 2 години в Съвета. Това заяви Мария Габриел – евродепутат, докладчик на ЕП по Директивата за жените в УС на дружествата, която е единственото текущо законодателно досие на ЕС за равенството между половете.

Ще продължавам да настоявам най-накрая държавите членки да приемат обща позиция и подпомогнат амбицията на ЕС за по-добри резултати по отношение равенството между половете, ще продължавам да алармирам, че потенциалът на жените в бизнеса и икономиката е недостатъчно използван. Жените са 60% от завършилите висше образование в ЕС, но след това на пазара на труда те са принудени да приемат работа, която не отразява придобитите знания и умения. Жените представляват 52% от европейското население, но са само 34% от самостоятелно заетите и 30% от стартиращите предприемачи. По-малко от 3% от най-големите публични компании са водени от  жена. И бордовете на тези компании се състоят от 89% мъже и само 11% жени. Тези цифри са в пряка зависимост от предизвикателствата, пред които са изправени жените при разработване и управление на бизнес. Малките и средни предприятия, ръководени от жени, са с 10 до 20 % по-печеливши, а оборотът им е 50% по-висок от средния. Предприемачеството сред жените може да бъде движещ икономически фактор във всяка страна от ЕС, посочи Габриел.

Най-трудно пробиваем е стъкленият таван при жените мениджъри на средно ниво. Това заяви Славянка Стойкова – председател на „Селена“.

Изключително малък е броят на жените в бордовете на компаниите, а в същото време 60% от хората с висше образование са жени. Икономиката губи потенциал, знание и пари, защото в обществото продължават да битуват стереотипи за жената мениджър. Редица изследвания сочат, че инвеститорите реагират много по-добре, когато в борда на директорите влизат жени. Любопитен факт е също, че над 94 % от решенията за покупка на мебели се взимат от дамите и 91% от решенията за пътуване, съобщи Стойков.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас са 40 000. 18% от тях са собственици на големи предприятия, съобщи Тихомира Палова – Министерството на икономиката, отдел „Иновации и предприемачество“.. Жените мениджъри са предимно в секторите търговия и услуги, но все по-често срещаме в хотелиерството и недвижимите имоти. В тази връзка, Министерство на икономиката разработва стратегия за женското предприемачество като формира междуведомствена група.

Ако жената няма икономическа независимост, тя не може да има и политическа сила, подчерта Станимира Хаджимитова – Фондация „Джендар проект в България“. От 28 национални централни банки, само кипърската се управлява от жена. Само две са държавите, които имат финансов министър жена – Швейцария и Румъния. Добър пример е Великобритания, в която е създадено специално министерство по въпроса за равнопоставеността на половете, а държавата насърчава с финансова помощ компаниите, които развиват добри модели на управление.

Квотите за мъже и жени са поредна абсурдна законодателна промяна, която само ще утежни бизнеса, каза Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й е факт, че една жена застава на пост тогава, когато мъжът не може. Изводът е, че дамите непрекъснато трябва да се доказват. В тази връзка, двугодишното майчинство е привилегия само за неработещите жени. Никой бизнес не може да си позволи 2 години да се лиши от човек, в когото е инвестирал. Нека държавата да мисли над това, а не над изкуственото задължение за броя на мъже и жени във фирмите.

Като жена, която се е доказала и в бизнеса и в политиката смятам, че е погрешно мисленето жената да се “овластява”, подчерта Петя Раева – бивш народен представител, управител на фирма. Жените са достатъчно способни и имат и към момента възможността за реализация, без държавата законово да го налага. Личният ми опит като ръководител на голямо държавно предприятие показва, че дамите много по-лесно намират повод да отсъстват от работния процес. Посоката на разговор трябва да се измести към жената – майка, домакиня и предприемач, а не към задължителното и назначаване някъде, просто защото е жена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове