Last news in Fakti

18 Март, 2016 21:53 955 0

Миков: Жените социалистки винаги са били активни участници в борбите за свободи

  • бсп-
  • пес-
  • жени-
  • михаил миков
Миков: Жените социалистки винаги са били активни участници в борбите за свободи - 1

 „Жените-социалистки винаги са били активни участници в борбите за свободи, права и равенство.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на конференция „Устойчивото бъдеще на Дунавския регион – ролята на жените“, организирана от ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова.  Лидерът на социалистите припомни, че в Дунавския регион двете партии имат традиционно добри контакти. „Българските и румънски жени-социалистки можете да обмените идеи, добри практики, да комуникирате така, както отива на съседни страни и сестрими партии. Искрено се надявам и българските и румънски жени да отстояват по-силно правата си и техния принос за развитието на Крайдунавския регион да бъде още по-осезаем”, посочи председателят на БСП.

Според Михаил Миков е добре структурите на сестринските партии от семейството на евролевицата да обменят идеи и практики за това какво повече може да се направи, за да може жените в България и Румъния да се чувстват равнопоставени членове на обществото, да бъдат ангажирани активно в политиката, в държавното управление, а също и в предприемачеството.

„Жените-социалистки през годините на няколко пъти внасяхме предложения и въпреки забележките към внесения в момента от правителството закон за равнопоставеност на половете, се надяваме с общи усилия той да бъде гласуван така, че да удовлетвори тъй дълго търсената в обществото ни равнопоставеност между половете. В закона липсват основни мерки и ние ще разчитаме на народните представители от БСП те да бъдат внесени.” Това заяви председателят на Жените-социалистки в БСП Катя Николова по време на конференцията. Тя бе категорична, че социалистките участват активно в проектите на ПЕС-Жени. „Ние акцентираме за повече жени в политиката, повече власт на жените, за перспективите на политиките за жени и за равнопоставеност на половете”, коментира председателят на НС на ОЖС в БСП.

Тя благодари на евродепутата от БСП/ПЕС Илияна Йотова за идеята да се проведе подобна конференция и бе категорична, че подобно събитие ще може да помогне на България и Румъния да задълбочат партньорството по значимите теми.

Според нея ролята на жената в съвременното общество никак не е лесна. „Ние обаче извоювахме и записахме в партийните ни документи изисквания за участие на жените в левицата на ръководни позиции в партията, а също и за издигането им на публични длъжности. Но практиката е различна и далеч не ни удовлетворява”, категорична бе Николова.

Председателят на ОЖС в БСП каза също, че за най-голямо съжаление страната ни е на 50-то място по участие на жените в управлението. „А промяна е необходима, защото неолибералният модел в България увеличава неравенствата, включително и по пол”, каза още тя. 

„Европейските социалисти бяхме инициаторите за стриктно спазване правата на жените.” Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова по време на организираната от нея конференция „Устойчивото бъдеще на Дунавския регион – ролята на жените“. По думите й, всички смятат, че неравенството между половете в Европа е нещо, което е от второстепенно значение. „Не само, че е от второстепенно значение, но за съжаление, тази тема се загуби през последните две години във всички дебати – и национални, и европейски”, коментира тя и подчерта, че вниманието на европейските лидери сега е насочено в друга посока, заради тежката икономическа, социална криза и миграционна криза, в която се намира Европа. По думите й европейските лидери, започват да употребяват темата за неравенствата между половете и като политическо оръжие, а най-много страдат от това социално слабите хора. „Социално слабите в Европа са жените, децата, възрастните, младите хора. Неслучайно най-големият удар се стовари върху младите в Европа и безработицата е един от големите проблеми в Евросъюза. И именно  социалистите в Европа отстояхме тезата за младежката заетост и допълнителни пари от ЕС, насочени към тях“, каза още евродепутатът от левицата.

Илияна Йотова подчерта значението на провелата се конференция, като обясни, че заедно с румънските жени-социалистки ще потърсят общи проекти. Според Йотова в страната ни по Дунавската стратегия не се прави почти нищо. „Нашите румънски колеги са много по-активни. Ние искаме да предадат този опит,  да правим съвместни проекти, инициативи, които могат да ни свързват в областта на образованието, в областта на културата“, каза още Йотова.

В конференцията взеха участие ръководителят на Делегацията на румънските социалисти в ЕП Виорика Дънчила, народният представител от Румъния Наталия Интотеро, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева, общинският съветник в град Букурещ Грациела Драгичи, зам.-председателят на СОС Милка Христова, директорът на фондация „Джендър проект в България” Станимира Хаджимитова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове