Last news in Fakti

6 Април, 2016 17:45 999 1

Новите маршрути на мигранти не включват България

  • румяна бъчварова-
  • маршрути-
  • мигранти-
  • българия
Новите маршрути на мигранти не включват България - 1
Снимка: БТА

Новите маршрути за трафик на мигранти не включват България. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Във връзка със сключеното споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на бежанците Бъчварова коментира, че не то е довело до затварянето на Балканския маршрут, а политиката на държавите през него. Министърът на вътрешните работи припомни, че преди да бъде подписано споразумението страната ни е повдигнала въпроса за разкриването на нови бежански маршрути.
Във връзка с отварянето на нов път на бежанците през Черно море, Бъчварова коментира: „Мисля, че в ЕС всички отговорни институции са наясно с тази опасност”. „Ние ще можем много скоро по-установените правила да връщаме нелегално преминалите бежанци през Турция в България”, подчерта вицепремиерът. „Работим ускорено за изграждането на преградното съоръжение.

„В неделя е планирано учение, морско. Към момента нямаме данни за преминаващи по този маршрут. Общата оценка на експертите е, че той е много труден. Към момента анализите показват, че новите маршрути не се разработват през територията на България”, заяви Бъчварова. 

Трафикът на хора е престъпление с трансграничен характер, изискващ многостранен и съгласуван отговор, заяви зам. – министърът на МВР Цвятко Георгиев.

Зам.-министърът на вътрешните работи откри заключителна сесия за представяне на резултатите от проект за противодействие на трафика на хора на фондация Европейски институт, финансиран от норвежкия финансов механизъм.

Вярвам, всички сме убедени в актуалността на темите, свързани с предотвратяване трафика на хора и защита на жертвите на трафик. Това тежко престъпление против личността е превърнато от международните организирани престъпни групи в печеливш бизнес, който засяга най-уязвимите групи на обществото, заяви заместник-министърът. Той посочи, че през  последните години борбата с трафика на хора е постоянно в дневния ред на правителството на Република България и в частност - на Министерството на вътрешните работи. Част от усилията са насочени към ефективна превантивна дейност. За постигането на положителни резултати, институциите търсят възможности за обединени усилия, диалог и партньорство с неправителствените организации и подкрепа на техните инициативи.

В България има изградено законодателство по проблема трафик на хора, както и изграден План за действие и редица механизми, по които се идентифицират, насочват и обгрижват жертвите на трафик - както деца, така и възрастни. Заместник – министър Георгиев посочи, че от съществено значение е обменът на информация и провеждането на съвместни мероприятия на заинтересованите държавни органи с цел установяване, пресичане, наказателно преследване и превенция на този вид престъпление. По думите му трафикът на хора е престъпление с трансграничен характер, което съответно изисква многостранен и съгласуван отговор. Това налага работа в екип както на национално, така и на регионално и общоевропейско ниво, обединяване на различни политики, инструменти и институции, с които разполагат Европейската общност и държавите-членки. Цвятко Георгиев акцентира върху важността на  обучението с практическа насоченост на представители на ангажираните институции, в процеса на което те периодично се запознават с изготвени профили на трафиканти и жертви на трафик. Той посочи, че за целта МВР има разработен специален „Наръчник за идентифициране на жертви на трафик на хора”. В този смисъл изпълнението на проекта и проведените обучения на служители на МВР, съда, прокуратурата и следствието са добавена стойност към усилията, заяви зам.-министър Георгиев. Според него получените знания ще допринесат за по-доброто познаване и прилагане на норвежкия опит и добрите практики на страните-членки на Шенгенското пространство. Същевременно това е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството и координацията между отделните институции в България.

В проявата участваха: Н. Пр. Том ван Орсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България, представители на посолството на Кралство Норвегия в България, експерти в сферата на борбата с трафика на хора и Шенген от Холандия, Норвегия и България, работили по проекта, служители на ГДБОП, ГД „Гранична полиция”, Дирекция „Миграция” и ГД „Национална полиция”, представители на Прокуратурата, Националната следствена служба и районите съдилища от областите Бургас, Варна, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново и Монтана.
В рамките на организираната конференция ще бъдат представени резултатите от проекта „Мултидисциплинарен подход за противодействие на трафика на хора чрез трансфер на знания и добри практики от страни-членки на шенгенското пространство и по-специално от норвежки опит”. Проведени са мултидисциплинарни обучения на голям брой служители от правоохранителните и съдебните институции, както и на такива в сферата на сигурността. Същевременно участниците ще се запознаят и с актуална информация във връзка с противодействието на трафика на хора и международното сътрудничество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХАХАХАХ

    0 0 Отговор
    АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове