Last news in Fakti

8 Април, 2016 19:01 2 356 2

Внимание: „Нов шофьор“ на пътя

  • мвр-
  • шофьор-
  • пътя

Настимир Ананиев: Въвеждаме нова категория в закона

Внимание: „Нов шофьор“ на пътя - 1

Сред предложенията за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новост е категорията „нов водач“, като на първо четене беше прието шофьорите в тази категория да получават 2/3 от максималния брой контролни точки, както и да са намали допустимата граница за алкохол – до 0,2 промила.

Това каза в ефира на БНР, програма "Христо Ботев" председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от ДБГ от РБ.

С колегите от "Движение България на гражданите" и Реформаторския блок внесохме предложения между двете четения за новите водачи като например намаляване на максимално разрешената скорост за движение по автомагистрала от 140 км/ч на 120 км/ч, въвеждане на изискването за обозначаване на автомобилите с утвърден от МВР отличителен знак на предното и задното стъкло на автомобила, както и това между 00:00 и 06:00 часа новите водачи да имат право да шофират само в присъствието на придружител с поне 3-годишен стаж, заяви Ананиев и допълни, че се предвижда и ограничение в мощността на МПС – до 75 kW (100 к.с.), които са най-масовите автомобили по статистика на МВР за 2014 и 2015 г.

Срокът за предложения между първо и второ четене за промени в Закона за движението по пътищата изтече тази седмица. Предстои да се сформира работна група между експерти от Комисията по транспорт и МВР, която да разгледа и обсъди постъпилите законопроекти, посочи също шефът на транспортната комисия.

Ананиев подчерта, че само за две седмици се случиха две катастрофи, при които загинаха млади хора – край Червен бряг и край Попово. Поправките предвиждат тройно увеличаване на глоба, когато някой е преотстъпил автомобила си на неправоспособно лице, какъвто е случаят край Попово, но каквато и глоба да се сложи, човешкият живот няма цена, каза още той. Ананиев заяви, че трябва да се върви и към криминализиране на такива действия, както и на рецидивизма при този вид нарушения.

Друг проблем е все по-честото шофиране в платната за насрещно движение. Последният случай е по автомагистрала със скорост 130 км/ч, което носи потенциал на убийство, а автомобилът се превръща в оръжие, коментира още реформаторът.

На първо четене в зала беше подкрепено предложението, което направихме с колегата от ДБГ Антони Тренчев, за такъв тип нарушение санкцията да бъде 3 000 лева глоба и отнемане на книжката за срок от 6 месеца, каза Ананиев. Когато в зала обсъждахме предложението, някои колеги казаха, че паричната санкция е висока, но глобите изначало имат превантивен характер, посочи той.

В момента събираемостта на глобите е едва 30%, което е изключително ниска стойност. Имах среща с началника на Пътна полиция Бойко Рановски и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, с които говорихме за това. Предложението, което направих пред МВР, е да обърнем модела на събиране – вместо полицията да търси нарушителите, за да им връчи постановленията, нека нарушителите да търсят полицията. Това е възможно, ако обвържем задължителните годишни компоненти за всеки шофьор – годишна застраховка „Гражданска отговорност“ и годишните технически прегледи с глобите. По този начин, ако водачът има неплатена глоба, той няма да може да мине преглед или да си плати застраховката. По този начин той ще трябва да се поинтересува от глобата си и да я плати, за да бъде изряден, каза още Ананиев.

Според него, начин за пресичане на корупцията при пътния контрол е пътните полицаи да получават определен процент от глобите, които налагат.

По отношение на инцидентите на пешеходни пътеки, председателят на Комисията по транспорт каза, че в редица държави на зебрите има въведени допълнителни сигнализации, което може да се направи и у нас.

България и Румъния си делим първото място в ЕС за брой жертви на 1 млн. жители. За периода от 2010 до 2015г. в България са загинали над 4 000 души, ранените са 51 000 души, а загиналите при ПТП до 7 април за тази година са 136 души, посочи Ананиев. Много е стряскаща цифрата 51 000 души, защото голяма част от тези хора са останали трайно инвалидизирани. Миналият месец се проведе заседание на Държавно–обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, на която се обсъдиха много идеи, голяма част от които са западни практики, каза още той и допълни, че е първият председател на комисията по транспорт, който присъства на такова заседание.

Предстои ни летният сезон, по време на който се наблюдава висок процент на катастрофи – през месеците юли, август и септември, съобщи депутатът и каза, че на 26 април в Благоевград ще се проведе кръгла маса за пътната безопасност в Кресненското дефиле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенинЪ

    0 0 Отговор
    най се кефя да чета "предложения" на които устата няма връзка с главния мозък. Крайния резултат при всички тия глупости ще е че разни хора дето за пръв път се качват на кола 10г след като са взели книжка пак са "нови шофьори". Тъпнята за придружителя изобщо няма да се хабя да я коментирам.
  • 2 Коча

    0 0 Отговор
    За да няма корупция на пътя трябва да въведат закон когато полицай те рекетира да можеш да го спукаш от бой на пътя пред свидетели!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове