Last news in Fakti

14 Април, 2016 11:10 1 324 3

Протест пред общината срещу скъпия билет

  • протест-
  • общината-
  • скъпия-
  • билет

Днес общинарите обсъждат идеята на ГЕРБ цената на еднократния билет да скочи с 60% – от 1 лв. на 1,60 лв.

Протест пред общината срещу скъпия билет - 1
Снимки: БТА

Десетки граждани се събраха на протест срещу вдигането на цената на билета на градския транспорт в София.

Днес общинарите обсъждат идеята на ГЕРБ цената на еднократния билет да скочи с 60% – от 1 лв. на 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания да поскъпнат с 50%.

Протестът се провежда пред сградата на Столична община и е организиран от БСП-София. В него се очаква да се включат близо 400 души.

Протест пред общината срещу скъпия билет

Протестиращите скандират „оставка“. Столичани са категорични, че исканата нова цена няма да промени нищо. Те напомниха, че не е по джоба на софиянци да плащат по 1.60 лв. за билет за градския транспорт. Според тях подобно увеличение няма да спре гратисчиите, а единствено ще натовари редовните платци.

Пред общината са и общински съветници от БСП, които са обявили, че на днешното заседание на СОС ще гласуват „против" повишаването на цената на билета.

Движението по ул. „Московска" се осъществява нормално.

Протест пред общината срещу скъпия билет

Протестираме, защото имаме скандално решение, което е абсолютно немотивирано. Може би някои вижда логика, но трябва да даде числа, какъв процент и къде ще отива, каза по bTV
представител на Дискусионен клуб за социална местна политика. Според него най-вероятно предложението ще бъде прието и ще трябва да се обжалва в съда.

По думите на друга протестираща повишението на цените е необосновано, предвид поевтиняването на петрола на световния пазар, и по начало цената на билета е висока, а глобата – драстична. Тя призна, че има организация на протеста, но дори и да нямало, пак щяла да присъства, за да изрази недоволството си.

Хората се организират, когато трябва да защитават интереса си. Във „Фейсбук“ има поне пет групи. Въпросът е управляващите от ГЕРБ да се вслушат в масовото недоволство и да разберат, че няма никакъв смисъл от предложението им, коментира общинският съветник от Коалиция за България Борис Цветков. Той каза, че ще гласува против.

Протест пред общината срещу скъпия билет

ГЕРБ има 30 общински съветници от общо 61 и засега не ѝ достига един глас, за да прокара предложението. Този глас няма да дойде и от „Група 5“, увери Светльо Витков. Ще гласуваме против, защото тази идея няма финансова обосновка. Не смятаме, че с увеличаване на билетите ще се ограничат гратисчиите, каза той.

Стефан Марков от реформаторите увери, че той лично, а и по-голямата част от съветниците от Реформаторския блок, са против.

Николай Стойнев от ГЕРБ заяви, че са наясно с настроенията на хората, но за да може да се развива градският транспорт, трябва да се вземат тежки решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТК412

    0 0 Отговор
    ГЕРБ са царе на драстичните увеличения.Ще си купят 1 глас или ще заплашат и ще вдигнат цената на 1.60 лв. и продължава поредното ограбваяне на Софиянци...и при поредни избори пак Герб спечелили...Как ли стават тези номера ..Има ли отърване от тези и Как...?
  • 2 драйвъра

    0 0 Отговор
    Толкова ли нямате 1,60 лв за билетче? Софиянци оревахте орталъка за някакви 60 ст.!
    То не бяха детелини, подлези, надлези, околовръстното, ремонти навсякъде, метро, станции, като слънце, нови и топли автобуси Мерцедеси и пак реват!?
    От къде идват тия пари? От бюджета, а бюджета идва от моя джоб.
    Значи ние в прованса се возим в стари автобуси, разбиваме си колите в дупките, за да можете вие в София да сте добре и пак не сте доволни.
    Няма угодия!
    На пенсионерите да им пуснат някакви карти с намаление и тва е. Даже малко поскъпва билета, нормално е при заплати от минимум 1500-2000 лв на месец, поне 2 лв за билетче, ама напълно нормално.
    Българина все иска без пари и после се оплаква, че имало повръщано, че било мръсно, че това и онова.
    Ами за 1 левче толкова, социализЪма си отиде, сега за всяко нещо се плаща и така и трябва да бъде.
  • 3 555

    0 0 Отговор
    Сега и другите градове ще последват примера на София.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове