Last news in Fakti

28 Април, 2016 06:25 1 420 1

9 млн. евро за религиозна дейност у нас дава Саудитска Арабия

  • джамии-
  • ес-
  • финанси

Преглед на печата

9 млн. евро за религиозна дейност у нас дава Саудитска Арабия - 1

„24 часа”

104 млн. лв. спестени на бизнеса от бюрокрация

104,5 млн. лв. годишно са спестените разходи на бизнеса от намалената административна тежест. Това е резултат от реализираните през втората половина на 2015 г. мерки, се казва в доклад на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който прие правителството в сряда.

Мерките са част от план на правителството за намаляване на бюрокацията 30% до 2017 г.

Заложени са 130 мерки, като за отчетния период са изпълнени 18 от Министерството на финансите, Агенция “Митници”, министерството на транспорта, министерството на труда, Агенцията по заетостта, министерството на земеделието и НСИ.

„Труд”

9 млн. евро за религиозна дейност у нас дава Саудитска Арабия

Саудитска Арабия дава 9 милиона евро за развитие на религиозната дейност в България. За това предупреди директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси на международна конференция срещу тероризма в София. Според него парите били предвидени за откриване на училища за радикален ислям или т.нар. салафизъм, какъвто се изповядва официално в Саудитското Кралство.

Втората по големина арабска държава в света (след Алжир) се управлява по законите на Шериата, които включват смъртна присъда за широк спектър от престъпления като богохулството, атеизма, изневярата. Смъртното наказание се изпълнява чрез публична екзекуция с меч.

 „Сега”

Провалите на държавното управление пращат България на опашката в Европа

Най-големите проблеми на България идват от провалите на държавното управление и това е основната причина страната ни да се закотви твърдо на опашката в Европа. Нещо повече - по някои показатели изоставаме и от държавите, които тепърва очакват одобрение да станат членки на Евросъюза. Това показва новото проучване The CatchUp Index ("Индекс на настигането"), представено вчера в София.

„Капитал дейли”

България изостава още в догонването на страните от ЕС

България не само не успява да настигне старите държави-членки на ЕС по ключови показатели, но дори изостава в догонването им. Това се вижда от тазгодишното издание на "Индекс на настигането". Той се изготвя за пета поредна година от институт "Отворено общество" сред 35 държави-членки и кандидати за ЕС и следи 47 индикатора, групирани в 4 категории - икономика, качество на живот, управление и демокрация. В общото класиране за 2015 г. България вече изостава от Румъния и се нарежда на последно място в Европейския съюз. След нас са единствено държавите от Западните Балкани и Турция. Влошаване има при категориите "демокрация" и "управление". В първия случай причината е сривът на страната в класациите за медийна свобода, а във втория – на корупцията и върховенството на закона. При "икономика" и "качество на живот" се запазва нивото от предходната година.

 „Стандарт”

Стягат контрола на казаните за ракия

Селските казани за варене на ракия ще минат под контрола на общините. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети на първо четене от икономическата комисия към парламента. Те са внесени от председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) и група народни представители. В момента контролът на казаните за ракия се осъществява от Агенция "Митници".

Дължимият акциз за ракията ще се плаща в общината, където се намира казанът. Така се създава възможност за допълнителни приходи в бюджета на общините.

„Монитор” 

Експолицейски шеф дал 150 бона на бандит

Бивш полицейски шеф дал 150 бона на бандит с 2 присъди, без да има подписан договор за крупната сума и без уговорка кога трябва да се върнат парите. Такива показания дал пред съда експолицай от Южна България по едно от делата за конфискация на престъпно имане, заведено срещу крупен бизнесмен от региона от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Куриозните показания на бившето ченге обаче далеч не са единствените обяснения на кошаревски свидетели, които бранят незаконно имена пред Темида в полза на проверявани лица, обясниха за „Монитор“ от комисията.

„Дума”

АБВ в Бойчиновци напусна Първанов

Общинската организация на АБВ в Бойчиновци публично напусна партията и се върна в БСП. "Георги Първанов ни разочарова и ни предаде. Ние бяхме сред основателите на АБВ преди 2 г., защото очаквахме, че това е далновиден ход за обединяване на лявомислещите хора извън БСП. Това не стана, горе започнаха да преследват лични интереси и да се държат надменно", обясни Десислав Денков.

Приемането на доскорошните абевейци в БСП стана в с. Лехчево в присъствието на председателя Михаил Миков и депутата д-р Емил Райнов.

„Новинар”

София дава 2482 спирки на концесия за 15 години

Столичната община подновява опитите си да обнови визията на всички спирки на градския транспорт. В общинската комисия по архитектура без разгледан доклад за отдаването на концесия за 15 години на 2482 спирки.

В замяна на инвестицията си частните фирми, които ще ги изградят и стопанисват, ще получат правото да разположат търговски обекти в тях и да поставят рекламни елементи. В края на 2014 г. кметът Йорданка Фандъкова направи предложение за това, като изтъкна, че предимството на този вариант е, че в модернизацията на спирките ще се инвестират частни средства, а публичните могат да бъдат насочени за други важни мерки. След това бе изготвена и документацията, но до гласуване в общинския съвет и обявяването на конкурс така и не се стигна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    0 0 Отговор
    Америка и нейните приятели СА и Т-я са пагубни за българите.
    Запада още воюва с източно европейските държави и в момента планът им да се избива ме един друг със бившите ни съюзници е в пълен ход.
    Само управляващите ни ,,не виждат,,/офшорките им пълнят джобовете и си траят/.
    Готови са да забегнат в Америка ,ако стане нужда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове