Last news in Fakti

26 Май, 2016 21:30 722 1

Електронното дистанционно гласуване ще е факт до 2 години

  • данаил кирилов-
  • електронно-
  • дистанционно-
  • гласуване
Електронното дистанционно гласуване ще е факт до 2 години - 1
Снимка: БНТ

Електронното дистанционно гласуване ще е факт до 2 години, заяви по БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той поясни, че не се притеснява от факта, че президентът е сезирал Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс и даде пример как останалите европейски страни са решили проблема с гласуването в чужбина.

"Електронното дистанционно гласуване ще го доживеем и ще го практикуваме, и то в рамките на до две години", заяви Кирилов. Той обаче е скептичен по отношение на гласуването по пощата, защото имаме изключително консервативна Конституция, която задължава да се гарантира тайната на вота. За съжаление пощенската комуникация не гарантира тайната на вота и създава достатъчно съмнения, че вотът може да бъде персонализиран за втори път или манипулиран.

При всички положения дебатът с гласуването по пощата не е затворен, но е необходимо да има становище на Конституционния съд.

Що се отнася за това, че президентът е сезирал конституционния съд заради промените в Изборния кодекс заради сексциите в чужбина, Кирилов заяви, че в правната комисия на парламента не се притесняват от конституционен контрол, даже го желаят.

"Надявам се да извървим пътя до край, за да може да няма никакво съмнение в избирателя, гражданите, хората, за това, че правото, което ще се приложи е конституциосъобразно", заяви той и разясни подробности около новите внесени текстове за гласуването на българите в чужбина, като каза, че са необходими 60 заявления, за да се открие секция.

"При това секция може да се открие и в населеното място, в което има и дипломатическо и консулско представителство. Това трябва да стане ясно и заради казуса "Лондон", където имаше опасения, че не могат да се приемат всички желаещи да гласуват", каза Кирилов.

Остава числото до 35 секции, което е възприето за всички държави по света.

Кирилов уточни, че Дирекция "Законодателство" на НС е пуснала заявка до 28-те европейски държави, за да се изясни, доколко те допускат гласуване извън територията си. Част от отговорите са получини и те сочат, че реално най-либералният режим за гласуване в чужбина е българският.

Според отговорите Австрия, Холадния, Обединеното кралство, Италия и Испания не предвиждан образуване на избирателни секции в дипломатически и консулски представителства, а се гласува по пощата или чрез пълномощно.

За Ирландия и Дания в чужбина не могат да гласуват освен диполомати, военнослужещи и лица, които се обучават и лекуват в друга държава. В Швеция може да се гласува само в дипломатическите и консулски представителства и по пощата. Франция и Хърватска позволява гласуване само в дипломатическите представителства, в Словакия - гласуват само гражданите, които по време на вота са в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Любо

    0 0 Отговор
    Ето това е ЕТАЛОН за прост върл селянин облечен в костюм на който са му дали власт да пише закони и управлява...и той е един от "умните" на ПП-Герб....представяте ли си другите на какво ниво и дередже са...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове