Last news in Fakti

4 Юни, 2016 17:26 955 2

Неравенството дава път на популизъм и екстремизъм

  • кунева-
  • неравенството-
  • път-
  • популизъм-
  • екстремизъм

Не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа, заяви Кунева

Неравенството дава път на популизъм и екстремизъм - 1

Какво се случи в Европа? Защо популизмът надделява? Мисля, че отговорът е в това, че не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа. Това е отговорност на партиите, наричащи себе си народни, т.е. на десните. Десните партии у нас могат да се заемат по-ефективно със социалната политика, политиките на растежа и политиките, свързани с развитието на човешкия капитал. Това каза при откриването на Политическата младежка академия на десните, организирана от Младежкото ДБГ в Ахелой, вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Тя подчерта, че между популярното и популисткото у нас вече има много тънка линия и допълни, че това как правителствата се справят с неравенството е въпрос с много лица. Истински големият проблем с преразпределението на благата, социалната политика, справедливостта, борбата с неравенството е проблем, на който Европа още не може да даде ефективно решение. Ако хората не са сигурни, че неравенството има решение, ако животът им става по-непредсказуем, това е добра почва за екстремизъм от всякакъв характер и открива коридор за популизма както у нас, така и в Европа, подчерта Кунева.

По думите й, политиките на растежа и създаване на стойност, в  т.ч. и силната икономическа инициатива, образователните реформи и политиките, свързани и с човешкия капитал – образование, заетост, политическо участие, социално обгрижване, здравеопазването, са ключови за противопоставяне от страна на десните на популизма. Върховенството на закона, приличието на елита, контролът от страна на гражданите и тяхното овластяване, ако щете дори да сигнализират за корупция, са част от мерките, които могат да са бариера пред популизма. Бих се доверила на дългосрочните политики – те са най-доброто лекарство против популизма, но за тях трябва повече устойчивост и време и резултат, който ще се види след години, посочи още Кунева.

В България вече има опозиция на образованието, категорична бе Кунева, визирайки съпротивата против образователната реформа и настояванията от ляво да се отложи прилагането на новия образователен закон.

Найден Зеленогорски добави, че инвестицията в хората през образование, култура и здравеопазване са най-ключовите за ДБГ и за дясното. Не може България да няма 150 милиона лева, за да се подкрепят хората за достъпа до култура.  Държавата абдикира от усилието да даде равен достъп до култура и образование в столицата спрямо другите райони. Трябва да имате своите лидери – понякога те вземат правилните решения преди другите, се обърна Зеленогорски към младите и ги призова да се изграждат като лидери.

Димитър Делчев напомни, че и в Австрия, и в Германия, и в САЩ има вълна на популизъм, а връзката между бедност, икономика и популизъм е пряка. Популистите търсят лесните решения, но той не може да е устойчива и дългосрочна платформа за една партия. Популизмът може да печели избори, но не може да задържа доверието. Затова мисля, че дясното е по-силно от популизма, каза още секретарят на Парламентарната група на РБ.

Стефан Марков, председател на МДБГ, беше поздравен от Меглена Кунева за мащабната дейност на младежите по изграждане на структури на партията в областните центрове и по-малките населени места.

Марков подчерта, че членовете на Младежкото на ДБГ са се увеличили 3 пъти и са изградени над 15 нови организации само за последните няколко месеца. Според думите му присъствието на представители на останалите политически партии в РБ - СДС, ДСБ, НПСД, БЗНС, както и на Младежи ГЕРБ, е добър знак за единството на РБ и десния спектър у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майстор Манол

    1 0 Отговор
    "... социалната политика на Европа. Това е отговорност на партиите, наричащи себе си народни, т.е. на десните."
    - Я, аз пък защо знам, че народните партии са "леви". Кунева пак не е в час.
  • 2 наблюдател

    1 0 Отговор
    Кунева стига се прави на специалист по всичко.Това не ти е евро хранилката да говориш глупости като оная леля Кристалина.
    Аман от некадърници които си мислят че като знаят два езика вече са способни да ръководят света.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове