Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца. Това сочи изследването, направено по инициатива на асоциация „Активни потребители”.
„Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза”, заяви пред Нова теленвизия д-р Сергей Иванов. „Оказа се, че в нашата има много други компоненти, като Гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати”, обясни д-р Иванов.
В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.
„Тук има само калории и нищожна хранителна плътност”, заяви д-р Байкова.
Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.
Част от Е-тата, консервантите, оцветителите: гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители”.
Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.
Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.
Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасения не се потвърдиха, поясни Николов.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Драган
Коментиран от #4
09:21 13.06.2016
2 дсему
10:54 13.06.2016
3 Монго
11:35 13.06.2016
4 забележка
До коментар #1 от "Драган":
1 и 2, трябва само да отворите сайта на Активни потребители - отнема по-малко време от писането на глупости.12:26 13.06.2016
5 Ник
12:53 13.06.2016