Last news in Fakti

24 Юни, 2016 01:15 1 135 2

Призовават гражданите да се въздържат от палене на огън сред природата

  • призовават-
  • гражданите-
  • въздържат-
  • палене-
  • огън-
  • природата

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовават всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, включително и в земеделски земи, където паленето на огън е абсолютно забранено. Това се налага заради високите температури на територията на страната и свързания с това висок риск от възникване на горски пожари.

От началото на тази година до момента на територията на страната са регистрирани 90 горски пожара, с обща площ 3 600 дка.

За 2015 година общият брой на възникналите пожари е 429. Засегнати са 43 128 дка, като от тях само 1667 дка са опожарени от върхов пожар. През миналата година най-много пожари са регистрирани в териториалните обхвати на Регионални дирекции по горите - Ловеч, Кюстендил, София, Берковица и Бургас. По данни на ИАГ 97 % от тях са предизвикани от човешко действие или бездействие.

Припомняме едни от основните, правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват:

При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112.

По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него.

Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.

От страна на Министерството и Изпълнителната агенция са предприети всички необходими превантивни мерки, създадена е организация за незабавна реакция при възникване на горски пожари. Териториалните поделения на Държавните горски и ловни стопанства, както и Регионалните дирекции по горите са организирани и осигуряват денонощни дежурства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Палене на огън сред природата е наистина прекалено нахално.По края обаче може.

    Коментиран от #2

  • 2 митетова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Май родните законодатели ич ги нема, щом издаван такива наредби? То не е и лъжа, от 800 яре олд, тоест от 789.99 годинки и насам. Издаденото постановление е поредната номенклатурна тоталитарна дивотийка. Понеже природата е навсякъде, а не само полетата, горите. Значи да не паля огън и у дома, ако се наложи да варя чушки за лютеничка наесен????? Ми как ще ги сготвя, на електрически чушкопекарник ли? Не стават вкусни иначе никс проблем. Да се предупредят и някоии дърводобивни фирми, да не се палкат гори, за да се прави после "санитарна" сеч, понеже изгарят и животни и растителност и кислород и филтрите на въздуха - дърветата! Това е особенно ВАЖНО, понеже доста от пожарите сред горите се правят именно с тази цел - САНИТАРНА СЕЧ. А институцион ни маймунясват за пореден път с тоталитаризми. Не е въпроса паленето на огън, а да не се секат дърветата за това, да се прави на оградени специални места по възможност в каменно оградени места, по възможност да не духа силен вятър към огъня, да се избягва паленето на големи площи било стърнища било ливади, да не се хвърлят фасове дори и загасени в пепелник, понеже и една оцеляла искра може да подпали суха трева, да не се разчита на- ако оцелее, ако не се подпали..., изобщо да се внимава да не подпали някой с нещо си сухи треви, посеви, гори! А природата е навсякъде, дори в претъпканите г радове на чиляците - ние. Например, растителността е част от природата. Чиляците също са част от природата. Айде да подпалим институционс понеже често не си вършат работата, за която са създадени? Така, ще се очисти малко природата, от вредни и безполезни паразити. А пък орцата вместо да подпалят вредното, те палят треви и гори? А върви ги разбери тия хора? Злото си съществува необезпокоявано, а си го изкарват на диви животни и растения? Тия брадърс ънд систърс хийр булгарикус отдавна са забравили що требва да са праи? А требва да се тепа злото, а не доброто! Растенийцата са от доброто.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове