Last news in Fakti

16 Юли, 2016 06:32 1 021 0

Оспорват здравната карта пред европейски съд

  • здраве-
  • болница-
  • печат

Преглед на печата

Оспорват здравната карта пред европейски съд - 1

24 часа

Исак - синът на Соломон Паси, стана член на БСП

22-годишният син на Соломон Паси - Исак, е приет за член на организацията на БСП в столичния район “Сердика”. Това е станало преди няколко дни, потвърди младежът пред “24 часа”.

Исак е най-големият син на бившия външен министър от брака му с журналистката Бинка Пеева. В момента Паси е женен за Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси в кабинета “Станишев”, с която имат 2 деца.

Исак Паси-младши обяви, че е решил да стане социалист, за да следва стъпките на дядо си - проф. Исак Паси, който споделял социалистическите идеи. И не го прави напук на баща си - лидер на Атлантическия клуб с изявени десни убеждения. Ако просто е искал да го ядоса, имало много по-ефикасни начини.

Труд

Зелени трамваи от Швейцария тръгват в София

До края на годината по трамвайни линии 3 и 12 ще започнат да се движат 28 нови трамваи от Швейцария. Мотрисите, идващи от Базел, са зелени, нископодови и климатизирани. Всяка от тях ще е с 57 седящи и 158 стоящи места за пътници, като във всяко превозно средство ще се монтира автоматична система за броене на пътниците.

Мотрисите вече трябваше да са пристигнали в София. Още в началото на миналата година кметът на София съобщи, че първите от тях ще дойдат през 2016 г.

Стандарт

От 2017 г.: Първо на бал, после на матура

Догодина абитуриентите първо ще ходят на бал, а после - на матура. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Някои от учениците ще бъдат на бал вечерта, а на сутринта ще отидат на матура", заяви той.

Според графика, който подлежи на обсъждане, на 26 май ще се проведе държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по български език и литература, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май.

Монитор

Министър Москов търси шестима директори

Здравният министър д-р Петър Москов обяви конкурси за шестима директори на здравни заведения. Това става ясно от сайта на Министерството на здравеопазването, където те са обявени.

Търсят се шефове за два центъра за спешна помощ – в Смолян и Ловеч. Вакантни са и местата за ръководители на регионалните здравни инспекции във Варна и Велико Търново.

Без директори са Университетската АГ-болница „Майчин дом” в София и Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация, която до момента се ръководеше от д-р Татяна Ангелова.

Сега

Горанов призна, че хазната "стиска" капиталовите разходи

Изпълнението на заложеното рекордно ниво на капиталови разходи за 2016 г. - близо 2.5 млрд. лв., звучи все по-нереалистично, разбра се от отговор на финансовия министър Владислав Горанов в парламентарния контрол. В бюджет 2016 са заложени 2.5 млрд. лева държавни инвестиции, а за първите 5 месеца са изразходвани едва 207.5 млн. лв., или 8.3%. Горанов направи серия от уговорки за изоставането, но призна, че му се иска числата да са по-високи. МФ не отрича и забавянето на разходите по еврофондовете.

Капитал

Проверка за отмятане

На 15 юли Комисията за финансов надзор (КФН) започва мащабни проверки на застрахователния и пенсионния сектор в страната, които освен това са и почти без аналог в Европа. Звучи заплашително, но насред лятното безвремие като че ли никой извън пряко замесените тесни специалисти не е особено заинтригуван, а дори в сектора няма особено изплашени, че може да не издържат тестовете. Резултатът от липсата на особен обществен и политически натиск досега е отлагането на упражнението с около шест месеца, нерешени въпроси буквално до самото начало и опасност от съдебни дела и като краен резултат - провал. А цената за всичко това се измерва в няколко милиона лева платени от проверяваните компании и още няколко от данъкоплатеца.

Дума

Оспорват здравната карта пред европейски съд

Националното сдружение на частните болници ще даде Националната здравна карта (НЗК) на европейските съдилища. Решението е взето на 12 юли на заседание на Управителния съвет, научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Сдружението атакува картата заради нарушение на международни актове и засегнати човешки права. НЗК ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ, което е в противоречие с техните права и противоречи на европейски нормативни актове - Международния пакт за икономически, социални и културни права, на Договора за създаване на Европейската общност и пр., неведнъж коментира председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев. Според запознати причината здравната карта все още да не е влязла в сила е в това, че болниците не се отчитат по брой легла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове