Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 12:14 4 853 2

От 600 до 1000 лв. глоба за превишена скорост?

  • глоба-
  • превишена-
  • скорост-
  • настимир ананиев

За алкохол, наркотици, отказ от тест и каране без книжка – спиране на колата от движение, вземане на малкия талон и сваляне на номерата

От 600 до 1000 лв. глоба за превишена скорост? - 1
Снимка: Факти.бг

За превишаване на скоростта с над 50 км/ час глобите се увеличат двойно – стават 1000 лева за каране на превозни средства от обществения транспорт и опасни товари, 700 лева за по-голяма скорост в населени места и 600 лева за нарушението извън населени места. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, приети на второ четене в транспортната комисия в Парламента, които предстои да се разискват в пленарна зала. Това  каза по БНТ Настимир Ананиев от РБ („Движение България на гражданите”), председател на комисията по транспорт в Народното събрание, като обясни, че става дума за над 30 параграфа, целящи затягане на контрола срещу нарушителите по пътищата.

По думите му, пешеходците на пешеходна пътека трябва да имат права като на тротоар, но и те, както и шофьорите, имат и задължения. В Ирландия има знак на пешеходните пътеки „Погледни наляво” и „Погледни надясно”. Нещо подобно вече се въведе и у нас – знак „Погледни” със стрелка в съответната посока, по силата на Наредба на МРРБ, МВР и МТИТС, публикувана в Държавен вестник, брой 74 от 20 септември 2016 г., посочи Ананиев и добави, че до няколко месеца трябва да се поставят такива знаци на пешеходните пътеки в страната, за да се изпълни Наредбата на трите ведомства. Ананиев каза също, че трябва по-ясна нормативна уредба за това как самите пешеходци да сигнализират на водачите на колите намерението си да пресекат пътното платно, за да се спре черната статистика с жертви на пешеходните пътеки.

Ключови са промените и в битката с водачите без правоспособност, каза той. Над 600 души на седмица се хващат без шофьорски книжки. Това са хора, които може да не я носят, изобщо да не са карали курса и съответно никога да не са придобивали правоспособност или вече да имат много нарушения и от страх да не им се вземе книжката, казват, че нямат такава. За всички тези нарушители ще се прилага дерегистрация на автомобила, което означава сваляне на табелите на място, отписване от системата на МВР на колата и вземане на малкия талон за период от 6 месеца до една година за сметка на собственика на МПС, категоричен бе Ананиев.

Същата мярка ще се прилага за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества и над 0,5 промила алкохол в кръвта, както и за отказ да се тества водачът с техническо средство, добави Ананиев. Той посочи, че предстои решение изпитите да се правят в Автомобилната администрация, а не в автошколите, след установените случаи на фрапиращи нарушения, както и че ще има строги санкции за купуване на шофьорски книжки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Доста са се постарали в завишаването на глобите, но не работят в посока на сабираемостта.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    С добър антирадар няма проблеми относно скоростта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове