7 Ноември, 2016 09:13, обновена 7 Ноември, 2016 20:30 11 332 26

Референдумът много близо до успех

  • референдум-
  • избори-
  • вот

Това показват междинните данни на ЦИК

Избирателната активност на референдума е 50.58%, съобщават от ЦИК на базата на обработени 95,16 на сто от протоколите от страната и чужбина.

Според закона за прякото участие на гражданите във властта, за да има допитването по трите въпроса задължително действие, първото условие е по всеки от въпросите да са гласували не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (3 501 269 души). Второто условие за задължителност на резултата е с "да" са отговорили повече от 50% от гласувалите. Ако и двете условия са изпълнени, парламентът трябва да трансформира волята на гласоподавателите директно чрез съответните промени в Изборния кодекс. До момента са отчетени точно 3 135 634 бюлетини.

На първия въпрос: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 71.92% от гласоподавателите са отговорили с "Да" (2 385 273 гласа); над 16,06% - с "Не" (532 710 гласа) и близо 9.51 са без еднозначен отговор ( 315 389 гласа). 2,51 са недействителните бюлетини (83 087).

На втория въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване, с "Да" са отговорили 61,83 на сто (2 050 753), с "Не" 26.00 (862 342), а без отговор са 9,66% (320 353 гласа). 2,51 % са недействителните бюлетини (83 087 гласа), сочат данните на ЦИК.


Третият въпрос - Подкрепяте ли годишната държавна субсидия за политическите партии да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? - одобрение дават 72,16% или  2 392 957 гласували. "Не" са казали почти 15,01 процента - 497 620 гласа, а близо 10,33 на сто не са отговорили еднозначно (342 434 гласа). 2,51 % са недействителните бюлетини или 83 087 гласа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 0 Отговор
    Това е бъдещето за нас, Българите!

    Сегашните политичета и тяхната система е изчерпана, проядена и корумпирана и трябва да се смени!

    Виждате ги - не мислят за правене на политики, как да подобрят живота на хората и да развиват икономиката, а се дърлят кой с кой е и колко ще "усвоява"!
  • 2 Джон Смит

    0 0 Отговор
    А колко са гласували, въобще?
  • 3 по темата

    0 1 Отговор
    Гласувалите за референдума в полза на Трифонов, ще получат такъв магарешки ритник под опашката си, че ще хвръкнат чак до тавана на малоумието си.

    Коментиран от #5, #6, #17

  • 4 Mupo

    0 0 Отговор
    Задължителен за разглеждане стана когато 20% от хората бяха гласували за него. Сега, когато се очаква за него да са гласували повече от хората гласували на последните избори той е на ръба да стане задължителен за приемане от народното събрание.
  • 5 кон

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "по темата":

    Депутат ли си, че искаш да ви търпим , безкрайно за да грабите на воля ,...... антибългарски!
  • 6 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "по темата":

    Само елементарно и глупаво човече може да пише, че гласувалите били в полза на Трифонов!
  • 7 Ник

    0 0 Отговор
    Референдумът трябва да успее! - Има нужда от шамари за целият държавният апарат

    Коментиран от #9

  • 8 Боян

    0 0 Отговор
    Трябва вече да има промяна в тази държава и това е малката стъпка към някой от промените които трябва да настъпят в България. Трябва вече да спрем да спим и да гласуваме за тези промени за да започне вече този политически елит да се исчисти от парламента.
  • 9 Mupo

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ник":

    Референдума успя. Ако някой не го зачете без значение дали ще стане задължителен или не ще получи шамар. За добро или лошо толкова хора са казали да и на 3 те въпроса, че никоя партия не може да каже не, понеже гласувалите за нея са по малко на брой. Остава да се види дали доброволно ще се направят промените или по трудния начин.
  • 10 пешо

    0 0 Отговор
    СЕГА ВЕЧЕ СЕ МИСЛИ КАК ДА СЕ ЕЛИМИНИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ОТ ВЕЛИКИТЕ БГ ПОЛИТИЦИ. ЯЗЕ ВИ КАЖУВАМ ,ЧЕ ТРЕБАТ АМУНИЦИЙ СКОРО.
  • 11 mmмм

    0 0 Отговор
    Навсякъде се мълчи за резултатите в референдума ЦИК дава изберателна активност в официалния сайт 39 и нещо процента активност . Искат нещо да покрият резултатите не са им изгодни.
  • 12 Венцислав Стефанов

    0 0 Отговор
    Слави и Екип са будители в сегашно време! Да са живи и здрави всичките и да имат винаги подкрепата на хората за демократичните си възгледи. Адмирации и за народеца ни - най сетне се пробуди и удари шут в дебелия задник на сегашната политическа система!
  • 13 скепсис

    0 0 Отговор
    Защо имам неприятното усещане, че накрая едни 100-на гласа няма да достигнат за да е валиден референдума. Чета тук за изхвърлени торби с бюлетини утре очаквам и за изпарили си незнайно как!
    Ако тоя реферндум не мине нищо не може да ме убеди, че нещата са редовни и законни, а предполагам и болшинството от гласувалите сега.
    Въпросът е колко е отчаян "бащицата" на нацията !?
  • 14 Картър

    0 0 Отговор
    По зле ще стане, ако не признаят референдума. Трифонов ще направи партия и ще спечели изборите, пак ще има референдум и нещата така или иначе ще се случат.
  • 15 Да живее мангалистан

    0 0 Отговор
    Пак ще излъжат гадовет, че не е събран достатъчен брой. Близко, ма недостатъчно...И недостатъчният процент ще е равен или близък някакси до броя на т.нар недействителни бюлетини.
  • 16 mediator37

    0 0 Отговор
    Той- Росенчо , и да иска момчето не може да обясни, но аз си направих труда.
    Според 95,16% от обработените протоколи е достигната активност
    3 233 372 гласа. Нужни са
    3 501 269 гласа за да бъдат резултатите задължителни.
    Въпросът е за оставащите необработени близо 5% дали ще се наберат още валидни
    267 897 гласа.

    Коментиран от #18

  • 17 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "по темата":

    какво ще спечели Трифонов като има 120 лапачи по малко в парламента? А какво печелиш ти като Герб,БСП,ДПС,ДОС и всички други престъпници получават държавна субсидия от 145 000 000 милиона лева при това на фона на заплата от 450 лева за учител с 30 години трудов стаж и пенсии от 160 лева какво печели той,че иска да им секне Гюведжа?
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "mediator37":

    Много добре са го измислили управляващите - минимум 50% от всички гласоподаватели. Имайки в предвид, че 20+% от тия всички са в чужбина, познай кога ще ни огрее. Заложено е да не се признае, нищо, че 70+ % от населението в страната е гласувало ЗА....странно, защо това не е дебат по медиите? ОчевАдни факти!
  • 19 мъжкар

    0 0 Отговор
    Един тука беше писал че българския народ се е пробудил и сега бил ударил шут в задника на политическата класа.Аз съм на мнение че истинския шут трябва да дойде съвсем скоро като излезем всички по улиците на всички градове и да ги сритаме наистина и да ги съборим най-накрая тия мръсни комунисти които смачкаха народа.Без излизане по улиците няма да стане нищо.
  • 20 Номер 57

    0 0 Отговор
    Ако не признаят референдума в следващит парламент партията на екипа на Слави ще има пълно мнозинство!
  • 21 мъжкар

    0 0 Отговор
    Народа е ГОТОВ само някой трябва да го ПОВЕДЕ и мисля че се появи човека.
  • 22 Киро

    0 0 Отговор
    Референдумът успя!

    Без значение дали няма да му достигнат малко гласове.

    2 500 000 Българи са гласували ЗА мажоритарни избори, а толкова няма никоя партия в България!
    Само да посмеят да не се съобразят с волята на народа, тогава вече наистина ще има шутове по г.зовете на политиците и то в буквалния смисъл!

    На хората им писна, то не бяха тикви, то не бяха комунисти, то не бяха турци, царе и принцеси, атакисти, пишман реформатори и какви ли още не!
    Всички идват, за да "усвояват", ееееее, вече на народа му дойде в повече!!!
  • 23 Бясна

    0 0 Отговор
    Не ви ли стигна царя! Сега на шоумен ли заложихте да ни спасява! Толкова ли е трудно да почетем, да помислим?! хляб и зрелище, силни лозунги и големи обещания толкова ли ни трябва за да скачаме като ни кажат. Давайте, явно тези които са гласували за референдума са и тези, които си избраха президент! Голяма активност, но за какво!?

    Коментиран от #26

  • 24 торпедото

    0 0 Отговор
    Какви са тия дето пишат само глупости от рода "гласове в полза на Трифонов".Абе ти въобще знаеш ли на кой свят си,а камоли да гласуваш?.
  • 25 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Мръснишки номер,създадоха система за гласуване така,че
    да висиш на опашка за да гласуваш и като следствие много
    хора се отказаха от гласуване,после ти казват,че трябвали
    еди колко си гласове за да е задължителен,не стига това
    ами има и тъпаци,който не могат да вденат за какво става
    дума и че не се гласува за Слави а за смяна на системата.
  • 26 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бясна":

    Аман от ....... дето се опитват да кажат нещо, а то излизат само глупости!

    Какъв Трифонов бе? Знаеш ли какво е мажоритарен избор или квото са ти казали в партийната централка, това плещиш по форумите?!

    МАЖОРИТАРНАТА система избира най-добрите единици, без значение от коя партия са! Хората избират най-добрите и подготвени личности!

    Айде изчезвай сега, "мислещата", че стана за смях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове