Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 06:31 3 752 3

Офшорки и в горите на България

  • гори-
  • офшорки-
  • бизнес-
  • президент

Преглед на печата

Офшорки и в горите на България - 1

24 часа

Двама пастири водят “Стадо говеда”

Първата официална снимка и среща между стария и новия президент се състоя пред картината на Златю Бояджиев “Стадо говеда”, която изобразява двама пастири, прибиращи животните си в края на деня в района на Пловдив.

Тази картина събуди много тълкувания в социалните мрежи дали няма някакъв скрит смисъл и защо точно нея са избрали да позират. Картината е собственост на Националната художествена галерия и е предоставена на президента за украса. Смята се за една от най-добрите, останали от Златю Бояджиев, и от 5 години краси официалния кабинет на президента. Под нея той е посрещал много гости.

Труд

Две офшорни фирми се разпореждат с горите в България

Солидно финансиране за българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) е уредило Министерството на земеделието и храните, показа проверка на „Труд“.

Представителите на швейцарската офшорка у нас ще сертифицират горите във фаза на старост на територията на страната на базата на заповед на министър Десислава Танева.

Все още не е ясно колко ще бъде заплащането, тъй като всяко над 170-те горски стопанства в България ще трябва да се договори с еколозите за цената на „услугата“. Тя ще се извършва по правилата на друга офшорка – FSC, която е регистрирана в Мексико и работи по стандарти, съобразени с климатичните условия на американския континент. Системата не е призната в Европа.

Стандарт

Юнкер иска жена за БГ еврокомисар

Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар. Кристалина Георгиева все още е на поста си. Това съобщи говорител на Европейската комисия в Брюксел в отговор на въпроси, свързани с оставката на Кристалина Георгиева и предстоящата процедура за определянето на нов български еврокомисар.

Когато председателят на комисията Жан-Клод Юнкер и българското правителство решат кой ще бъде предложен за поста, ще преминем на следващия етап. Юнкер е сигурен, че ще разговаря със съответното ниво в София, за да се определи бъдещият български еврокомисар, обясни още говорителят на ЕК вчера.

Монитор

Търчим на светофара по формула от миналия век

По формула от 30-те години на миналия век и съветски инструкции от 60-те се регулират у нас светофарите. Това показа проучване на „Монитор“, провокирано от многото инциденти с пешеходци на зелена за тях светлина. Проверката показа, че трагедиите – освен заради недоглеждане от страна на шофьори, до голяма степен се дължат и на технически причини, водещи до твърде кратко времетраене на разрешителния сигнал за преминаване на пешеходци.

У нас светофарите се регулират от няколко институции, като общите правила се задават от МРРБ, а съответните общини отговарят за прилагането. Въпросната формула, която всъщност е създадена от австрийски учен и наложена у нас още по царско време, когато по улиците са се движели повече каляски и по-малко коли, е заложена в наредба на Министерството на регионалното развитие.

Сега

ГЕРБ се отказа от любимата реформа на министър Москов

Първата и една от най-важните промени в здравния сектор, за които настояваше здравният министър Петър Москов, така и няма да види бял свят. Разделянето на пакета лечение на здравната каса на основен и допълнителен няма да се случи и догодина, тъй като няма да бъде разгледано от настоящия парламент.

Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен, лечението по който е приоритетно и за него не се чака, и на допълнителен, по който могат да се правят листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента.

Капитал дейли

Ако има избори за ВНС, те ще са пропорционални

Ако сега има избори за Велико народно събрание (ВНС), те ще се провеждат изцяло по пропорционалната система, а не по смесената система, както бе съставено последното ВНС през 1990 г. Това, разбира се, при условие, че не се промени Изборният кодекс.

Темата за Велико Народно събрание стана актуална след като в нощта на президентските избори след балотажа премиерът Бойко Борисов подаде оставка и обяви, че свикването на ВНС е наложително. Промяната, която той лансира е намаляването на броя на депутатите наполовина - от 240 на 120.

Покай неговото изявление обаче, се появиха коминтари, че ако има избори за ВНС, те ще се правят по смесена система, защото още е в сила Законът за избиране на ВНС от 1990 г., което обаче не е вярно. Този закон предвиждаше изборите за ВНС да се правят по смесена избирателна система, като 200 от общо 400-те народни представители се избират мажоритарно в едномандатни избирателни райони, а останалите - пропорционално.

Дума

Ненчев се подмазва на Радев с клипове за него

След избирането на Румен Радев за президент Информационният център на Министерството на отбраната и Военният телевизионен канал пуснаха два рекламни филма за генерала. Клипчетата били поздрав към новоизбрания върховен главнокомандващ, а от Центъра искали да изразят отношението си към неговите воински качества. Министър Николай Ненчев бил уведомен и одобрил инициативата. Главно действащо лице в "Това сме ние" от 2014 г. и "В небето и над него" от 2007 г. е ген. Радев.

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪГАРИЯ Атанас Зафиров сезира главния прокурор Сотир Цацаров за статия на Ненчев от 11 ноември. Министърът използва ведомствения в. "Българска армия" за партийна пропаганда и нарича бъдещия президент лъжец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Свършиха се фирмите в БГ та офшорки,после Боко се чуди
    защо губи подкрепа от народа,то не бяха АЕЦ-ве, конюшни
    а сега и офшорки.
  • 2 горския

    0 0 Отговор
    Те в БГ не останаха гори. На ден супер мн. тирове изнасят дърва за Румъния. Нашите изнасят като луди. Поне да се приеме закон след сеч да се залесява наново.
  • 3 мнение

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Въпросната формула, която всъщност е създадена от австрийски учен и наложена у нас още по царско време, когато по улиците са се движели повече каляски и по-малко коли, е заложена в наредба на Министерството на регионалното развитие."

    това, че е отпреди век, не означава че не става все още
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове