26 Ноември, 2016 06:30 1 048 0

БНТ със стар шеф засега

  • bnt-
  • бнт-
  • директор-
  • медия

Преглед на печата

БНТ със стар шеф засега - 1

24 часа

Работодатели могат да кандидатстват за нови работни места

Отново работодатели могат да канидатстват за разкриване на работни места по оперативната програма за развитие на човешките ресурси, съобщават за в. „24 часа” от Агенцията по заетостта. На този втори етап от изпълнението на схемите, безработните лица, одобрени от работодателите, ще имат възможност да преминат професионално обучение или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280 от 2015 г.

За схема “Обучения и заетост за младите хора” заявки за разкриване на свободни работни места на територията на София град няма да се приемат. Работодателите, които желаят да разкриват свободни работни места на територията на София град, могат да направят това с подаване на заявка по схема “Младежка заетост”.

Труд

Дете стана донор на петима

Седемгодишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт в УМБАЛ “Св. Марина”, стана донор на петима души.

Две от трансплантациите – на бъбреци, са извършени в София в УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от лечебното заведение. Поради липса на подходящи реципиенти в България сърцето и белият дроб са отпътували с екип за Австрия, а черният дроб е изпратен в Унгария. Причина за смъртта на детето е вродена малформация на мозъчните съдове.

Единият бъбрек у нас е трансплантиран на 34-годишен мъж, а другият – на 35-годишна жена. Екипът изказва съболезнования и благодари на семейството на детето за трудното решение в най-тежкия за тях момент.

Стандарт

КЗП с тайни клиенти в моловете

В деня на големите отстъпки можем да се възползваме от много изгодни предложения, но и да станем жертва на некоректни търговски практики.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) традиционно следи провеждането на тази кампания. Не са редки случаите, в които контролният орган констатира и санкционира различни нарушения. За "Стандарт" от КЗП разказаха, че сред най-разпространените трикове е този с посочването на висок процент намаление на витрината на магазина, като се създава впечатлението, че отстъпката важи за всички стоки, а се оказва, че тя е валидна само за няколко вида артикули. Има случаи, в които пък са посочени различни проценти намаление, но в обекта хората не могат да се ориентират за кои стоки се отнася съответният процент. Така е, защото нито на етикета, нито по друг начин в търговската зала това не е посочено, коментират от Комисията.

Монитор

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

Лекарствата за високо кръвно стават напълно безплатни от 1 януари догодина. Това е съобщиха от Министерството на здравеопазвавето, като изрично уточниха, че улеснението за пациентите е по предложение на министъра в оставка Петър Москов. От там уточниха, че решението за безплатните медикаменти за терапията за есенциална хипертония вече е прието с решение от Надзорния съвет на Националната здравноосиурителна каса.

Това е едно от най-масовите заболявания в страната. Диагностицираните с него към момента са около 200 хил. човека. От януари догодина те ще получават хапчетата си безплатно, като касата ще плати на аптеките и производителите за тях около 10 млн. и 500 хил. лева.

Сега

СЕМ ще избере нов шеф на БНТ в "по-стабилен обществен момент"

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе единодушно решение да не започва процедурата за избор на нов генерален директор на БНТ. И петимата членове на СЕМ гласуваха с "въздържал се" по предложението конкурсът да тръгне в началото на декември, а новият шеф на обществената телевизия да бъде избран на 31 януари. Официалният мотив на повечето членове бе, че на кандидатите за мястото ще бъде трудно да съберат нужните документи и да напишат концепции през декември, в който има много празници и почивни дни. Между редовете обаче стана ясно, че СЕМ се притеснява стартът на процедурата да не бъде обвързан с предсрочните парламентарни избори и с желание на ГЕРБ да наложи свой човек на "Сан Стефано" 29. В крайна сметка председателят Мария Стоянова предложи процедурата да се започне "в един по-устойчив и по-стабилен обществен момент", без да уточни кога ще настъпи той.

Капитал дейли

Къде и какво си заслужава да се учи в България

Качество не е първата дума, с която кандидат-студентите или работодателите свързват българското висше образование. През последните години много от 51 висши училища влизаха в новините повече с вътрешните си интриги, отколкото с образователния си и научен резултат. Учениците рядко са ориентирани какви са перспективите на различните професии и изборът на специалност често не е съзнателен.

Дума

София приема Евро 2017 за бездомници

София ще бъде домакин на европейския футболен фестивал за бездомни хора през май 2017, а не както се очакваше през 2018 година. Причината е, че Австрия настоя да бъде домакин на събитието след 2 години в Грац и така да отбележи 15-годишнината от първото световно първенство за бездомници, което се проведе там през 2003 г.

Във фестивала в София ще вземат участие общо 12 състава - 8 чуждестранни, 3 български и един съставен от бежанци. Покани са изпратени до партньорите на фондация Homeless World Cup в Австрия, Румъния, Гърция, Литва, Финландия, Италия, Северна Ирландия и Англия. Турнирът ще се проведе на 27 и 28 май. Ако всички поканени държави пристигнат с мъжки отбори, те ще бъдат разделени в 2 групи по 6 тима, в които ще се играе по системата "всеки срещу всеки". Очаква се събитието да се състои в пешеходна зона в идеалния център на София, както увери кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по-рано тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове