Last news in Fakti

3 Декември, 2016 06:33 1 595 0

Германия цака чужденците с тол такса

  • германия-
  • пари-
  • път

Преглед на печата

„24 часа”

5 компании искат да пренасят 1,57 млрд. куб. метра газ през гръцката връзка

Пет компании са резервирали капацитет за 1,57 млрд. куб. м газ от бъдещата газова връзка между България и Гърция, съобщи в. „24 часа”.

Срокът за обвързващи оферти във втората фаза на пазарния тест бе 30 ноември, а обявеният капацитет бе 2,7 млрд. куб. м. Това съобщиха от Ай Си Джи Би, компанията, която ще е собственик на газопровода. В нея дялове имат с по 50% БЕХ и “ИГИ Посейдон”.

„Труд”

МВР с Биг брадър за частните охранители

Уникален софтуерен продукт, който прави видими в реално време за МВР всички коли и дейности на частните охранители, беше демонстриран днес пред кметове от Пиринско, полицейски шефове и началници на сигурността от различни институции. Демонстрацията стана в хотел край Разлог, тъй като първата охранителна фирма от региона, която въвежда софтуера, е от този град. Той вече е внедрен в над 10 града от страната.

Един от авторите на разработката е инж. Валентин Върбанов. Той обясни, че софтуерът е разработен от международен екип с участници от България, Китай и Канада. Създаден е за обслужване на военните, но у нас се прилага и в гражданския сектор. Софтуерът засега е намерил приложение само в охранителния сектор, фирми го ползват за охрана на над 15 хиляди обекта. “Но възможностите за “Ирис”, както се нарича продуктът, е много по-голям – това е бъдещето на технологиите” , каза инж. Върбанов.

„Стандарт”

Черна борса! Три литра ракия за боя на Кубрат

Черна борса за билети се образува няколко часа преди боксовия двубой на Кубрат Пулев със Самюел Питър тази вечер. Техният сблъсък е гвоздеят на галавечерта в „Арена Армеец", в който залогът е интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация. При победа в 12-рундовия бой Кубрат ще получи правото отново да е претендент за световната титла, за която той беше детрониран от Владимир Кличко преди 2 години. Тъй като преди спектакъла свободни останаха само малко места по горните редове, мераклии да влязат и да гледат битката от упор предложиха в интернет борса по 3 литра домашна ракия - отбрана селекция, за билет на атрактивно място.

„Монитор”

2000 лева, за да ти направят личен герб

2000 лева струва изработването на личен герб. Единственото условие е, човек да има добра репутация, да не е осъждан и да е образован. Препоръчително е и да е глава на семейство. Всъщност това правило важи у нас от 10 век насам, обясни пред „Монитор“ Александър Алексиев, секретар и член на управителния съвет на Българското хералдическо и вексилоложко общество. В момента у нас има изработени около 20 такива герба. Когато техният брой в регистъра на дружеството, заедно с тези на населените места с регистрирани гербове достигне 100, ще бъде издаден гербовник. Същата услуга, но в Англия, която се приема за една от родините на хералдиката, е 10 000 британски лири.

„Сега”

Германия въвежда тол такса от 2.50 евро за чужденци

Шофьорите на коли с чуждестранна регистрация, преминаващи по магистралите в Германия, ще плащат минимална тол такса от 2.50 евро, предаде Дойче веле. Това е минималната цена за 10-дневен винетен стикер, а максималната сума, която ще плащат чужденците, е 20 евро. Ще има още винетки за срок от 2 месеца или за 1 година. Максималната годишна стойност на винетката за чужди коли ще бъде 130 евро. Цените на винетките са в съответствие с екологичните критерии, на които отговарят автомобилите - по-малко замърсяващите околната среда коли ще плащат по-ниски такси. Колите, регистрирани в Германия, ще плащат също такси за преминаване по магистралите, но собствениците им ще ползват отстъпка от приспадане от данъците.

„Капитал дейли”

Първият милиард свърши, идва вторият

Най-напред едно изяснение. Програмата за безплатно саниране спира. И това не е нито новина, нито изненада. Тя беше планирана да приключи в края на 2016 г., така или иначе - записано е черно на бяло в текста, приет от Министерски съвет на 2 февруари 2015 г. Там пише, че може да бъде продължена "при наличен финансов ресурс", а такъв финансов ресурс може да има само ако правителството реши той да е "наличен". Тъй като вече няма правителство, повече от логично е да се изчака решение на следващия кабинет, който да каже дали отново ще финансира програмата.

„Дума”

Отрязаха "България Еър" АД да продава самолетни билети на депутатите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е издала решение, с което отхвърля жалбата на авиокомпанията "България Еър" АД, оспорваща заповедта за обществена поръчка. Националната компания за самолетни превози е участвала в търг за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебните пътувания в страната и чужбина на депутати и служители на Народното събрание. Според "България Еър" АД спечелването на обществената поръчка от "Аргус Травел Интернешънъл" ЕООД е несъобразно с българското законодателство. През ноември тази година КЗК е допуснала спечелилата на първо място фирма да работи предварително по изпълнението на обществената поръчка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове