Last news in Fakti

25 Януари, 2017 06:30 1 025 1

Парламентът премахна тавана за концесиите

  • плаж-
  • концесии-
  • режим

Преглед на печата

24 часа

51-годишен търновец в мозъчна смърт спаси два живота

51-годишен мъж от Велико Търново стана донор и спаси с органите си два живота. Пациентът бил приет в болницата в Търново с масивен исхемичен мозъчен инсулт. Въпреки усилията на лекарите в ОАИЛ на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов", пациентът изпаднал в мозъчна смърт, а близките му взели благородното решение да дарят шанс за живот на други болни, съобщи за 24 часа д-р Сибила Маринова , шеф на ОАИЛ и координатор по донорство.

Труд

Внасяме ток, за да няма режим

Електроенергийната система на България е в състояние „тревога“.

България изпитва недостиг на електроенергия, въпреки активирането на всички резервни мощности. В някои часове внасяме ток в размер до 175 мегавата, за да се избегне въвеждането на режим.

Държавният „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) официално е уведомил за това партньорите си в Европейската мрежа на системните оператори в сектора (ENTSO-E).

Стандарт

Радев в Брюксел с новия премиер

Румен Радев ще заведе новия служебен премиер в Брюксел при първата си визита като президент. Името му все още се пази в тайна, но изборът вече е направен, научи "Стандарт". За поста се спрягат бившият военен министър Николай Цонев, професорите Огнян Герджиков, Иван Илчев и Боян Дуранкев, както и акад. Стефан Воденичаров. Работното посещение на Радев в белгийската столица ще бъде в последните два дни на месеца. На 30 януари той ще проведе срещи с председателите на Европейския съвет, Еврокомисията и Европарламента - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. На следващия ден държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на алианса.

Монитор

Студенти учат на свещи, пациенти мръзнат на 10 С

Студентите в София редовно остават без ток в студените дни и се налага да залягат над учебниците на свещи или фенери. За това се оплакаха пред „Монитор“ младежи от няколко общежития в Студентски град. Причината е в слабите електрически инсталации в жилищните сгради, които не издържат напъна на включените духалки.

Въпреки че в повечето блокове радиаторите работят на пълна мощност, в стаите температурата пада до 13 градуса и студентите са принудени да включват електроуреди. Така се стига до токовите аварии, които в някои общежития преди седмица били всеки ден. Обитателите на блок 42Б на Софийския университет остават на тъмно дори по два пъти на вечер. Проблем с тока често има и в блокове № 8, 33 и 41, жалват се настанени в тях младежи.

Сега

Колите със свалени табели ще се регистрират наново

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда. Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път. Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна.

Дума

БСП ще работи за намаляване на различията между общините

БСП ще работи за намаляване на диспропорциите между големите и малките общини, както и за осигуряването на ускорен икономически растеж. Това стана ясно по време на представянето на предложенията за политики в сектора "Местна власт" пред червени кметове, общински съветници и експерти вчера.

Капитал дейли

Парламентът премахна тавана от 35 години за концесиите

Ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии - такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях. Самите процедури също ще бъдат няколко - открита процедура, състезателна процедура с договаряне, състезателен диалог. Ще има и нова категория "запазени концесии" - за фирми, в които работят служители в неравностойно положение.

Новата философия на законодателството в сектора бе приета окончателно във вторник, след като депутатите гласуваха на второ четене промени в закона за концесиите, внесени още през пролетта на миналата година от Министерския съвет. Гласуването сега премина след три опита за сформиране на кворум в пленарната зала и на практика без дебати от депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 0 Отговор
    Това с концесиите е абсолютно престъпление, дано президента му наложи вето. Какво, ще давате за векове напред концесия ли? Да не говорим като дадат прави на местните кметове-дерибе да дават на концесия - яко ограбване ще падне. Толкова се изписа против този закон и престъпниците в парламента пак го прокараха в последните дни преди да се изнижат.

    Ама и п.тьо плювналиев има заслуга за това - не случано му даде на тиквата 2 месеца бонус да краде и върти далавери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове