Задържалите се ниски температури през януари са довели до поражения на черешите в Кюстендилско, но каква ще бъде реколтата през тази година, ще зависи основно от времето през следващите два месеца.
Това заяви пред БНР директорът на Института по земеделие в кюстендилското с. Ябълково проф. Димитър Домозетов. Производители от региона също споделиха, че има щети от измръзване, но заради дълбокият покой, в който в момента се намират дръвчетата, е трудно да се определи процентът на пораженията.
Кюстендилската череша се слави като най-вкусната. Според специалисти това се дължи на специфичните атмосферни условия в региона, където се отглеждат около 17 хиляди декара. Често температурите обаче са тези, които стават причина и за компрометиране на реколтата.
Априлските студове през миналата година доведоха до измръзване на черешите от 80 до 100 процента, в зависимост от сортовете и разположението на масивите. Имаше и куриози - в две, съседни една до друга градини, мразът беше попарил реколтата в едната напълно, а в другата нямаше никакви поражения.
Годишно в Кюстендилско се берат между 5000-8000 хиляди тона череши. Насажденията в региона са между 16 000 и 18 000 декара и постоянно се увеличават.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА