Last news in Fakti

30 Януари, 2017 13:22 1 640 0

Предходното правителство имитираше борба с корупцията

  • предходно-
  • правителство-
  • имитиране-
  • борба-
  • корупция
Предходното правителство имитираше борба с корупцията - 1

Пресилени са твърденията, че няма напредък по отношение на съдебната реформа. Напротив, в доклада на ЕК е отбелязано, че през 2016 година са постигнати сериозни резултати. Tе се дължат основно на успешния диалог, проведен в Съвета по съдебна реформа, който бе създаден по предложение на АБВ. Това заяви по време на пресконференция в Сливен зам.-председателят на АБВ и председател на Правния съвет на партията Марин Киров. „Oтбелязано е въвеждането на съдийското самоуправление, работата по въвеждането на електронното правосъдие, разделянето на ВСС, явното гласуване в този орган. За първи път ни предстои и пряк избор на членове на ВСС. Това са промени, каквито не са се случвали последните 15 години“.

Според Киров обаче, все още не е ясно дали и кога контролният инструмент върху страната ни ще отпадне или ще бъде заменен с нещо друго. Той припомни, че документът съдържа 17 препоръки, чието изпълнение тепърва предстои.

Във връзка с темата зам.-председателят на АБВ коментира и негативните оценки, които мониторинговият доклад поставя на по отношение на борбата с корупцията. „Категорично считаме, че това правителство направи една сериозна имитация за борба с корупцията. Законът на госпожа Кунева не е по румънския модел, както се твърди, не и по европейски модел. Това беше нещо като предложение за създаване на един орган за борба с конфликта на интереси. С декларации пред Сметната палата и имуществени декларации корупция не се бори. Тази битка трябва да се води на ниво прокуратура. Затова ние ще настояваме за дискусия по обособяване на независимо звено на обвинението, което да се ангажира с борбата с корупцията“, посочи той. По думите му АБВ ще изисква и засилване на ролята на звеното БОРКОР, в което работят достатъчно добри експерти и има въведена уникална система, която позволява да се прави превенция на този род престъпления. „Основната причина този орган да не дава резултати до момента е, че от две години никой му е поставял задача. Затова ще настояваме и за мониторинг над законодателството, предлагано от МС, както и за мониторинг на предложенията за промени в закона, предлагани от Народното събрание, защото най-тежката корупция се извършва на ниво закони“.

Марин Киров коментира и целите на съдебна реформа. По-думите му тя трябва да доведе до една основна цел – бърз и справедлив процес. „Едно е да реформираш системата като структура, като вземане на решения, друго е обикновеният човек да почувства справедливост. Реформата в правосъдието трябва да продължи конкретно в съдебното изпълнение. В този сектор все още липсва справедливост“, посочи той. Киров изрази категорично несъгласие, че реформата в сектора може да се посочи като приоритет на десните партии, както и с предложението им тя да се изразява в кадрово овладяване на системата, а не в ефективна промяна на законодателството.

В заключение юристът взе отношение и по предложенията за закриване на съдилища в страната. „Ние трябва и ще се противопоставим на всеки опит за прекрояване на съдебната карта. Това е, меко казано, прибързано и ще доведе до изтеглянето от отделни райони на един от символите на държавността. Не може да си позволим да няма Административен съд в Сливен или в Хасково например, само защото са по-малко натоварени от съдилищата от тези в София и Бургас. Трябва да приложим мерки, които да осигурят равнопоставеност в сектора“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове