Last news in Fakti

31 Март, 2017 08:41 1 092 0

Всеки шести депутат влиза в НС с преференция

  • депутати-
  • преференция-
  • народно събрание

Всеки шести от всички 240 депутати в новото 44-то НС е избран с преференция. Това става ясно от публикувания от ЦИК списък с всички кандидати за народни представители и получените от тях предпочитания на вота в неделя.

Така, точно 41 от мераклиите успяват да влязат в парламента благодарение на множеството преференции, с които са се изкатерили на челни от по-задните си позиции в листите, пише "Монитор".

Според Изборния кодекс рокадите на практика стават от второто място в листата надолу, тъй като водачът получава и всички бюлетини без отбелязана преференция. За да сработи пренареждането пък, съответният кандидат трябва да е бил посочен от поне 7% от избирателите на партията в района. Любопитното е, че повечето от депутатите, които влизат в НС по изричната воля на хората, са получили целенасочено предпочитание.

Само 17 от тях ги е огряла щастливата звезда и получават депутатско място по феномена 15/15, при който кандидатът е имал същия номер в бюлетината, както и съответната партия и така избирателите гласуват за него по инерция. Най-много объркали се има сред избирателите на червените, където в 9 листи 10/10 се е изкачил напред и влиза в парламента. Вчера обаче избраната по тази схема Венка Кутева-Петрова се отказа сама от своеобразния джакпот, като обясни, че има малки деца за гледане.

Гласоподавателите на ГЕРБ пък са се объркали в едва шест района с 11/11. Очаква се обаче и в тази партия кандидатите „щастливци“ да се откажат от депутатското място. По един избраник зад феномена 15/15 има и в листите на ДПС и Воля. Най-много народни представители, посочени чрез преференции, ще има ГЕРБ – общо 20.

Заради пренареждането на листите от новия състав на НС отпадна дори ексшефката на НС Цецка Цачева, която бе прередена от Владислав Николов и Пламен Петров, при това не по грешка. Сред най-разместените листи на ГЕРБ са тези във Велико Търново, Пловдив-Област, Благоевград.

В пиринския град дори последният 22-ри в листата – футболният съдия и кметски син Стефан Апостолов успя да си спечели място в парламента. Поставеният на 22-ро място в листата на БСП във Варна Иван Иванов също е успял да се изкачи на печеливша позиция. На не малко места пък подреденият на второ място е получил доста преференции, с което е успял да си опази депутатското място от жестоката конкуренция.

Такъв е случаят например във Враца и с ГЕРБ, и с БСП, които вкарват по двама депутати. Червеният Николай Иванов се е спасил от 10-ия, който му диша във врата. Красен Кръстев от ГЕРБ също за малко е щял да бъде изместен от 10-ия в листата.

В Кюстендил пък Иван Ибришимов от БСП е успял да се пребори за втория мандат с 4-тия в листата, а Иван Миховски от ГЕРБ в Ловеч също се спасява на косъм от 4-тия с 50 гласа повече. Някои кандидати, получили голям брой преференции, ще чакат на резервната скамейка, тъй като са успели да се изкачат до мястото преди влизане в НС.

Така например 11/11 във Велико Търново Георги Недев, ще чака за третия мандат, ако Цветан Цветанов реши да влезе от другия си район. В Силистра съпартиецът му Алтимир Адамов, който иначе е бил последен в листата, ще влезе ако водачът Владислав Горанов реши да стане депутат от столичния си район.

В Търговище Венка Стоянова с куп преференции ще чака решението на Теменужка Петкова. Изключителен карък пък се оказва третата в листата на ГЕРБ в Пловдив-Област Данка Зидарова-Люртова, чиято преференция не е сработила за малко със събраните 6,99%.

Междувременно вчера ЦИК потвърди с окончателните резултати от вота мандатите за петте партии в 44-тото НС. ГЕРБ влиза с 95 депутати, БСП с 80, "Обединени патриоти" с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12. Избирателната активност в неделя е била 54,07%.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2017/03/31/41-udariha-djakpota-s-preferencii-deputati.336660


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове