11 Април, 2017 17:19 1 935 22

Радев: Имаше организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати

  • румен радев

Президентът Румен Радев коментира ситуацията, при която преди дни косвено призна, че стои зад предизвикалия скандал проект на законови промени, които на практика отменят гласуването в чужбина.

"Уважаеми сънародници, в изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-то Народно събрание. На вота всички ние излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на гражданите не допуснаха това да се случи, каза Радев.

По време на кампанията партиите нарушиха законите, отмяна на двойното гражданство, затварянето на границите. След изборите обаче проблемите остават. Те не се изчерпват само с външно вмешателство, а са целенасочени опити за влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони, категоричен бе президентът.

Днес са необходими законодателни мерки. На следващото 44-о Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни промени, които обхващат ключови промени и в други закони. Предложенията за промени в закона за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство поставят ясни бариери срещу нещата, които са насочени срещу интегритета на държавата и обществото. Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Той бе концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост. Някои съзряха в идеите ограничаването на права. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия от тази тема. Вярвам, че в разумен и конструктивен диалог ще се намерят верните решения", заяви държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 17 Отговор
    Герадев има предвид намесата от Турция. Ама нещо му бяга тая от Русия....

    Коментиран от #10, #11

  • 2 панов

    14 22 Отговор
    когато 100% от гласовете от турция бяха за него или за дпс нямаше намеса,а сега имало намеса.пълен фалш и пародия на президент.не случайно дори йотова се дистанцира от него

    Коментиран от #7, #9

  • 3 дарина

    14 16 Отговор
    питайте го,имаше ли намеса сестра му да е назначена в борда на директорите на летище софия с 8000 лева заплата
  • 4 кирил

    12 21 Отговор
    пример как един посредствен и прост човек обградил се с прости хора много бързо може да стане за посмешище
  • 5 дани

    7 7 Отговор
    йотова каза в прав текст че няма нищо общо със злополучния проект за избирателни промени.
  • 6 Апропо

    21 8 Отговор
    За всички "специалисти" . Това се нарича поемане на политическата отговорност . И е достойно.Явно вие не можете да го разберете . Естествено веднага човек който излиза напред се натиска в калта . Всичко се свежда до махленска версия , сестра му , вуйчо му, Елена и прочие. После се чудим защо сме най-бедни в ЕС. Просто е , никой не носи отговорност и никога не е виновен. Колкото и да е откраднал. И ако случайно го извикат в прокуратурата , веднага обяснява , че е политическа поръчка.
  • 7 До Панов

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "панов":

    Нещо си се объркал , на президентските избори кака Цецка беше безспорен победител в Турция !

    Коментиран от #13

  • 8 кроко

    16 3 Отговор
    Първо, "скандала" го направихте вие медиите, много голяма част от които съвсем умишлено говорите за скандал, а такъв няма.

    По инициатива на президента е направен един законопроет и нищо повече. Кой и защо го е качил на сайта не е толкова от значение, освен ако не е било умишленос цел да се раздуха скандала.

    Второ, нито президента, нито неговото правителство могат да приемат промени в закона за изборите. Това бяха опити за тъпи внушения на тъпите гробаджийски трлове и джурналисти.

    И най-важното, ЗАРЕЖЕТЕ ДЖАФКАНЕТО И ПЛЮЕНЕТО и мислете как да се ограничат турските гласове, а защо не и циганските, на неграмотните и неплащащи данъци с десетилетия мангали. С подходящи промени може да се ограничат не просто влиянието от турция, а всяко едно влияние. И най-важното ДА СЕ ПРЕМАХЕН КУПЕНИЯ ВОТ< което би било идеално ако се приеме мажоритарна система.
  • 9 кроко

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "панов":

    На сегашните избори 1/3 от турците не са гласували, !/3 от гласувалите са били за ДПС, останалите за ДОСТ. Тези, които дойдоха в България са гласували за ГРОБ, защото се видя че ДОСТ няма да влезнат в парламента.

    гаДОСТ първоначално и беше отказана регистрация, обаче комуниста Бойко Борисов си е научил добре урока че трябва всички власти да са в него и тъй като успя да го осъществи: законодателната, съдебната и изпълнителната власт да са му в ръцете, натисна "независимия" ни съд и те разрешиха регистрация на га ДОСТ. Защотот между него и ердоган имаше уговорка че ердоган ще осигури гласове за партията, а те ато влезнат в нашия парламент, ще подкрепят Виниту за премиер, както подкрепиха лела Цецка на изборите. В замяна на тази подкрепа, тиквата ще позволи на турция да си прави каквото иска в България!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ловеца на поршета

    14 8 Отговор
    Като цяло виждам че президентът Радев демонстрира едно мъдро държавническо поведение, което липсва на много от нашите политиците от ляво и от дясно. Той назова проблемите с истинските им имена без да шикалкави.
  • 13 мсимов

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "До Панов":

    съзнателно или не,лъжете.на президентските избори от турция дойдоха 30000 гласа над 90% за радев

    Коментиран от #16, #17

  • 14 КРОКО КИЛЪР

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Е по голямо доказателство от теб ,къде ще се намери?
  • 15 Убава рабтъ ама бълг

    8 8 Отговор
    Всичките вие , казвате по една истина, но за мен е важно : защо президентът наруши Българските закони ? Той или който и да е няма право да променя законите в бг. Единствено парламентът кове законите . Ние не сме президентска република, а сме парламентарна.
    Нека първо променят , даже тези от чужбина да нямат право на глас. Но всичко това трябва да е , както законът повелява. Видяхме не демократична турция ,дава шанс на всеки турски гражданин да вземе отношение за референдума, където и да се намира той. А ний се чудим , как два милиона да ги лишим от глас. Ами по добре да няма избори , кво само ще имитираме избори. Получавасе : ЧЕСТНО или по БЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #18

  • 16 До мсимов

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "мсимов":

    Съзнателно или не ти лъжеш и то много , на всякъде има данни ,лесно се проверява :
    1 тур -ТУРЦИЯ

    1. Пламен Орешарски - 11242
    2. Цецка Цачева - 11013
    3. Румен Радев - 291
    4. Веселин Марешки - 240
    5. Трайчо Трайков - 182
    6. Красимир Каракачанов - 55

    2- тур Турция печели кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя получава 21 658 гласа. За Румен Радев бюлетина са пуснали 14 031 души. Има и много недействителни бюлетини.

    Коментиран от #20

  • 17 кроко

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "мсимов":

    Ауу, деси-стоян пак с опит за жалка лъжа и за пореден път изобличен!
  • 18 кроко

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Убава рабтъ ама бълг":

    Никакви закони не е нарушил президента, а по негова инициатива се прави един ЗАКОНОПРОЕКТ. Това че е качен на сайта на министерството не означава че президента може да го прокара тихомълком, там е за да има обсъждане. А след обсъждането, ако парламента реши, ще се отрежат гласовете от чужбина по някакъв начин и вече няма да е нарушение на законите. И вие турците няма да има какво да направите и как да влияете в нашия парламент! Аре въза!

    Коментиран от #22

  • 19 Хахаха

    14 5 Отговор
    Със всичките си грешки съм сигурен, че ще най-българският президент от всички.
    До сега каквото е казал е и направил
    А явно не му е било лесно.
    Жалко, че не избра по-добро правителство.
    Бог знае какъв натиск е бил……
    А ТЪПАЦИТЕ ГО ПЛЮЯТ… с радост
    Що за идиотски народ сме ?
    Низки били пенсиите, високи били цените….
    А НА ПРОТЕСТИ НИКОЙ
    ХАХАХА
    Малко ни е
    Хахаха
  • 20 ВЪХ

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "До мсимов":

    Че тези турци не са ЕРДОГАНИСТИ тогава ? Е как се намесила турската държава тогава? Язък цък цък . Ей време е по сириозно би аркъдашлар.

    Коментиран от #21

  • 21 до ВЪХ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "ВЪХ":

    Пий си ракийката ти и не се занимавай с непосилни за теб неща!
  • 22 ТРАПЕР

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "кроко":

    АБЕ , ПРИАТЕЛ , ЗА ТЕБ ДУМАТА ЧЕСТНОСТ , ИЛИ ЗАКОННОСТ , МАЙ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ. Той , индирекно наредил да се пречи на гласуването на бг граждани,и зае страна в случая , пое отговорността като инициатор. Това са превишаване на правата на президента , и нарушение на БГ конституция. Днес тези неща а утре пак ще повтори, като сметне че според негово усмотрение, или преценка уж за доброто на хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове