Last news in Fakti

2 Май, 2017 06:31 5 474 18

Десетото юбилейно шествие София Прайд ще се състои на 10 юни

  • софия прайд-
  • гей-
  • парад

„Да прогоним предразсъдъците“ е мотото на проявата

Десетото юбилейно шествие София Прайд ще се състои на 10 юни - 1

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд, ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения. Шествието ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община.

„Тази година, освен 10 години София Прайд, страната ни отбелязва и 10 години от присъединяването си към европейската общност. Десетилетие по-късно много повече хора днес се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори или се отрича. Надяваме се на по-голяма подкрепа от страна на медиите и бизнеса, за да променим заедно това“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и приемането им от страна на обществото и подобряването на качеството на живот на хората, които живеят с различна полова и сексуална идентичност. С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото — български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване.

София Прайд 2017 ще бъде съпътстван от арт седмица и филмов фестивал, които ще предложат на софиянци и гостите на града богата културна програма по темата за ЛГБТИ общността.

Над 2500 души присъстваха на шествието на прайда през 2016 г., с което направиха събитието едно от най-големите в София. Организационният комитет на София Прайд очаква близо 50-процентно увеличение в участието в шествието тази година.

София Прайд традиционно се ползва с подкрепата на над 17 дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и други. През изминалата година двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации изразиха официално своята подкрепа за мисията на София Прайд.

През 2017 г. партньори в организирането на София Прайд са рекламна агенция NEXT DC и PR агенция AMI Communications.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емо

    7 13 Отговор
    П...рска и работа бракя....хммм, да се събудиш....ерейки навътре, и некой да ти диша у врато....еееееее, нема къ да стане те таа работа, немааа.
  • 2 Бай хой

    16 21 Отговор
    Много ми хареса как са нарекли Гей Парада - "Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд"
    Гей прайд - буквално означава "парад на гордоста"! И с какво точно се гордеете? С това, че имате "нетрадиционна сексулна ориентация", че сте болни и извратени???
    Тотална катастрофа, аморализация и деградация!!!
    Хора ние сме исконно православен народ, благодарение на което сме успели да се съхраним като нация и държава. Не го забравайте това!!!
    И можете да се запитате, защо няма "Гей прайд" в Русия???

    Коментиран от #18

  • 3 no name no face no number

    13 14 Отговор
    До кога ще го има тва?
  • 4 Kcaniba

    8 16 Отговор
    Един ден се гордеят по центъра, останолото време, както винаги - хо дупките и из храстите!
    П...лска им работа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 убава работа ама

    4 11 Отговор
    Да вземем пример от макетата.
    Там всичко минава скрито, тайно и т.н
  • 8 Враг

    7 25 Отговор
    До кога ще търпим тея п...ращини,вярно че винаги е имало такива но не са демонстрирали с това. Не искам да се чудя какво да обяснявам на детето ми какви са тея и за какво се борят,не искам детето ми да гледа подобно нещо и не искам да живее в подобен свят с болни извратени хора които даже парадират с това. Хора стига вече това вече е в повече на тази така или иначе объркана държава.
  • 9 МАРИЯ

    8 16 Отговор
    КАКВИ СА ТИЯ ПРОСТОТИИ.КАКВО ПРАВИШ В ЛЕГЛОТО СИ Е ЛИЧНА РАБОТА НЯМАШ ПРАВО ДА АНГАЖИРАН ОБЩЕСТВОТО С ЗДРАВОСЛОВНИЯ ИЛИ ИЗВРАТЕН НАЧИН НА СЕКСУАЛЕН КОНТАКТ С ЛИЦЕ ОТ СЪЩИЯ ПОЛ.7493
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Morgoth

    5 14 Отговор
    "Ако си обратен ти, противоположен,
    в музикалните среди си ръкоположен.
    Ще те гледат всеки ден, ще те слушат всеки час,
    нищо че си извратен, нищо че си п.дераст"

    Хиподил
  • 12 haja

    19 3 Отговор
    Komentarite sa strashni :D moje li da ste takiva heituri kat ne vi haresva ne go gledaite, chetete i ne prisustvaite be hora nqkoi kara li vi ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Bolen Svidetoff

    16 3 Отговор
    Инсталирам кирилица даже, за да обясня.
    Този парад е точно за това, точно за вас мили хора, така объркани. ..П...растията е по-стара дума от България, не е срамно, не е страшно и не се предава. На децата каквото и да обясните, ако са адекватни, ще разберат истината, те тогава вече ще си знаят за вас, родители.
    Няма да е България на три морета. Вече. Никога.
    Няма да продължава много дълго, гласът на неадекватните ще се загуби по улиците, Иво Сиромаховия типаж ще се скрие. Няма да вика.
    Затова е този парад. Поздрав към отиващото си, необратимо, но все така мъчително време на бездарното нехайство и мечти по Русия и Славните Времена. На Хановете, на Хитлер или на КойтоДаЕ. И на неандерталци, на гръмогласни. На вас.
    Точно зарадии тези коментари трява да дойдем повече. Да реват скинари на по десет бири. Татус на Хан Аспарух на ръката. България над сичко.
    И повече. От тези като мен. ХеТеРо. Да покажем, че няма значение с кого си лягаш, за да си п*дал. Това...си ти. И отсреща аз, да парадирам. Срещу теб и твоите въпроси. Съмненията и разсъжденията ти, подкрепени от дати и цифри и фрази от нета. Срещу това, срещу Теб и срещу....да...твоята България.
    Там съм, крещящо гей облечен, да объркам и теб и детето ти. И после пак...че не съм Гей...че заради Тях съм там. На Парада.

    На Твоя Парад
  • 15 Гост

    20 2 Отговор
    И аз инсталирах кирилица за да отвърна малко на всичките тук патриархални христинянски неосъзнати български боклуци.

    Ще се наложи да търпите такива прайдове докато или България не озаконои пълни права на ЛГБТИ хората, както е във всички развити страни в Европа, или Европа не задължи България да направи такива закони насила :).

    Повярвай те ни и на нас ЛГБТИ хората ни е писнало да ви слушаме патриархалната българска простащина, и как .ерете такива статии с омраза.
  • 16 我恨人

    9 1 Отговор
    бе аз бих определила коментарите ви като извратени не ЛГБТ обществото и да различни са и кво вас тва кво ви грее
  • 17 vazduharka

    13 2 Отговор
    Показват, че ги има. И в белите държави гей прайд е весело и шарено събитие, за всички...в общи линии да послушат музика заедно и да се веселят на по бира, без начение от това кой какъв е. За тези, които не знаят какво да кажат на децата си....ама наистина ли не можете да обясните на дете, че всички хора са равни и с мир и веселие, това се постига...шарен фестивал. Хайде със здраве и погледнете от другата стеана те ви канят на купон с тях...не ви карат да спите заедно!
  • 18 adjkvns

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Това не е нещо което всеки сам избира! Какво ще стане ако един ден твоето дете бъде с такава ориентация? Ще го изхвърлиш? Не, не мисля така. Болни и извратени? Както казах не го избираш сам. Не мисля че на някой ще му бъде приятно да го наричат болен, извратен, да странят от него и подобни само защото сексуалната му ориентация е различна от на повечето хора. Това не го прави по-малко човек. Не мисля че има значение каква е твоята сексуарност, значение имаш самият ТИ, твоята индивидуалност!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове