Last news in Fakti

30 Април, 2017 17:49 5 847 7

105-годишният дядо Димитър разкрива тайните на дълголетието и щастливия брак

  • столетник-
  • здраве-
  • брак

Мъжът трябва да слуша жена си и да не и се противи, съветва дядо Димитър

105-годишният дядо Димитър разкрива тайните на дълголетието и щастливия брак - 1
Снимка: Borbabg.com

105-годишен обущар живее сам в село Костел в Еленския балкан.

Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири години, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, пише "Борба".

Майка му остава войнишка вдовица и е принудена да се грижи сама за Митко и за по-голямата му сестра. Семейството едва свързва двата края и затова момчето е взето за отглеждане от бабата и дядото. Митко е изпратен да чиракува в град Елена в дюкяна на един обущар. Там той усвоява занаята, който ще се превърне в професията на живота му.

След като се прибира в родното си село, младият Димитър отваря свой собствен дюкян и бързо си спечелва славата на най-добрия майстор обущар в околията. Оженва се за най-личната мома – Донка, дъщерята на кмета на Костел. Макар, че по онова време Димитър е беден младеж, бъдещият му тъст дава дъщеря си, без да се замисли.

„Каза ми: „Ти си само още на 20 години, но вече имаш професия и занаят и бъдещето е пред тебе. Затова на драго сърце те приемам за мой зет и те правя член на семейството си”, казал му кметът.

"И през всичките тези години този човек ме обичаше като свой син”, връща лентата на спомените назад столетникът.

Той и съпругата му се радват на дълъг семеен живот повече от 70 години. Баба Донка умира след прекаран тежък инсулт през 2014 г. на 93-годишна възраст. През последните месеци от живота си, прекарани на легло, за нея се грижи верният й съпруг, който по това време вече е навършил 102 години.

За съпружеския си живот бившият обущар споделя, че със съпругата си никога не са се карали сериозно. А на въпроса каква е тайната на брачното щастие, с усмивка отговаря: „Мъжът трябва да слуша жена си и да не и се противи. Така, както аз слушах моята”.

Освен верен на жена си столетникът е и заклет непушач и трезвеник. „Тъстът ми постоянно ме критикуваше: „Абе, вземи запали една цигара, че да замиришеш на мъж”. Ама на мен цигарите не ми харесваха и така и никога не ги пропуших”, обяснява дядо Димитър.

След 9 септември 1944 г. новата власт национализира работилничката на младия обущар. Тогава той и съпругата му заминават да живеят в Сливен, където той се хваща да работи като обущар във военно поделение. Там семейството прекарва 18 години, след което отново се връщат в родния Костел.

През целия си живот дядо Димитър не се е разделял с обущарския чук и калъп и твърди, че това е осмислило жиота му. Освен смъртта на своята другарка в живота столетникът получава и още един жесток удар от съдбата, губи единия си син.

Днес достолепният старец се гордее със своите внуци и правнуци, дядо Митко обаче останал сам в празната къща в старопланинското село навръх Балкана.

Сега за възрастния мъж се грижи жена от селото, която идва да го наглежда. Денят му минава предимно в малката стаичка с бумтящата през зимата печка, телевизора и стария радиоапарат. Въпреки напредналата си възраст дядо Димитър твърди, че се чувства добре. Имал само малки проблеми с кръвното. За разлика от други хора на неговата възраст, той не е загубил жаждата си за живот и се моли да е жив и здрав, за да се порадва и на останалите годинки, които Бог му е отредил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ICXSREXREGNANTIVM

    18 3 Отговор
    Желая на дядо Димитър здраве и щастие ! Според мен рецептата за дълголетие е да бъдеш обичан !
  • 2 Кики

    16 0 Отговор
    Жив и здрав да си бачи Мите, само да не стане така, че да съм слушал жената напразно.
  • 3 Д-р Храчков

    7 0 Отговор
    Да е жив и здрав, дядото, но невярвам в тая негова тайна за дълголетие. Примери много има за вдовици и много малко вдовци, а 95% са слушали съпругитеси. Има някаква тайна всеки 100 и повече годишен човек, но ни лъжат нас младите. Ще споделя аз какво знам. Малко алкохол всеки ден преди лягане 50-100 гр. и колкото по-малко ядеш толкова повече живееш и по-бавно остаряваш. Аз закусвам стабилно, обядвам в 17:00 часа и невечерям. Трудно е но наистина има ефект. П.П. Задължително много кафе шфарц без захар или турско пак без захар. Това е от мен. Нека бъдем здрави поне до 90г.
  • 4 Варна

    4 0 Отговор
    Има едно разминаване. На 20 години се жени за жена си. Годината в която умира жена му е 2014. Тя е на 93 тогавА. Дядото тогава е бил на 102( сега е на 105). Разликата им е 9 години. Тоест когато дядото е бил на 20 новата му булка е била на 11. ЕК факти я си стегнете редакторите че ставате за смях
  • 5 Кобрата

    4 0 Отговор
    Евала, жив и здрав да е човека да си поживее още...
    Само ми стана интересе факта, че разликата със съпругата му е 9 години, а според статията той я е взел като е бил на 20, тоест тя е била на 11...

    Коментиран от #6

  • 6 CL500

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кобрата":

    И на мен веднага ми направи впечатление това с разликата в годините и нейната възраст на сватбата... Вярно е, че навремето са се женили по-млади, ама чак пък толкоз. Трудно ми е да си представя един баща (не циган) да се омъжи дъщеря си на 11 год.
    Както и да е, да е жив и здрав човека...

    Коментиран от #7

  • 7 зулус

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "CL500":

    Не е трудно за представяне. Преди години българите се женеха млади. Жената като навършеше пълнозрение след 13-14 години вече и търсеха мъж. Но сега еврогайовете ала Винсету ил ал Българиленд наричат това "педофилия"? Няма кой да ги изправи до стената и да им припомни на Винету и другите мафиотчета Божията заповед: Не прави на другите това, което не искаш на теб да сторят! Но пък строежа и "усвояването" на парици за църкви и джамии върви и доста техни фирми поналяха кейпитъл. В стари времена се женехме и омъжваха жените по-млади. А сега системата те превърна в роб на чужди простотии. И няма кой да оправи това? И патриотите същите и враговете същите няма кой да оправи нещата? Не може да имат различно мислене хора, учили по един и същи модел на идеологическа пропаганда. Има една поговорка: От стар турчин ходжа не става! И е правилно - така са научени още при соца - тоталитарно мафиотски подход, така си знаят, така си и баят. Да се омъжи момиче на 13-14 не е нещо ненормално. ненормалното е закона да разрешава на някои визирам и цигани, а на други не. ненормално е законодателството за много неща тук, а то се прави от хора....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове