Last news in Fakti

29 Май, 2017 15:37 24 930 28

Автомобилен състезател съветва Борисов как да избегнем войната на пътя

  • георги янакиев-
  • автомобилен състезател-
  • война-
  • път
Автомобилен състезател съветва Борисов как да избегнем войната на пътя - 1

Автомобилният състезател и син на бившия шеф на СБА Георги Янакиев-младши изпрати отворено писмо до премиера с предложения за намаляване на катастрофите.

Ето какво написа във фейсбук профила си председателят на Комисия Безопасност към БФАС (текстът е публикуван без редакторска намеса):

Уважаеми Г-н Премиер

Като син на един от изявените ни деятели за безопаснота по пътищата ( покойният Георги Янакиев - Председател на СБА и БФАС дълги години ), и човек занимаващ се с безопасноста на автомобилният спорт в България и Международната Федерация ФИА, бих искал да си кажа моето мнение:

За да може да се намалят фаталните инциденти по пътищата, трябва да започнем от началото на изграждането на характера на даден човек - тоест неговият манталитет.

В основата на всяко дете, бъдещ водач на МПС, са неговите родители и начинът по който той/тя се възпитават. Може би е крайно време да се помисли, как Министерство на Образованието да направи програми в Българските Училища, където децата да могат да получават първичните знания за безопаснотта на движението. Винаги съм твърдял, че движението се извършва по 4 начина: Пешеходци, Колоездачи, Шофьори и Мотористи, и всяка една от посочените видове се изисква да имат правилно пояснение.

Да, Вие сте прав, инфраструктура, мантинели, легнали полицай, затегнат контрол по пътищата, но ако няма кой да дава правилния пример и насоки, то само със затегнат контрол, нищо не се получава. Бих дал идея на Министъра на Младежта и Спорта Г-н Krasen Krassen Kralev, да използва всички наши видни и известни Спортисти, за промотиране и анганжимент към безопасноста на движението - та нали точно тези наши спортисти, вдъхновили много млади, биха били чути от младото поколение.
Искаме да намалим смъртноста по пътищата - нека да започнем от Децата на България.
Мантинелите в България: Колко км. мантинели по пътищата реално са годни да изпълнят задачата си??? Според мен, не повече от 35%, защото пътищата на републиканската мрежа, не са само магистралите.

Инфраструктура: Най - хубавата работа е свършена тогава, когато наистина е свършена перфектно, няма какво повече да напиша тук за инфраструктурата, защото и Вие като мен, всеки ден сте някъде на път и виждате.

Шофьорски Курсове: Тук вече трябва да има сериозни промени при самите курсове към фирмите извършващи такава дейност, сериозен контрол на инструкторите и контрол на самите изпити.
И като за финал: Ако караме с агресия по пътя, то следващите в черния списък може да се окажем самите ние.

С Уважение:
Georgi Yanakiev
Гражданин на България
Председател на Комисия Безопасност към БФАС
Основател на Фондация "Георги Янакиев"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народа

    24 19 Отговор
    Всичко е много хубаво, но не е приложимо за нашaта действителност. На българина вилата трябва да бъде на врата, за да се подчинява и уважава закона. Когато влезе закон при тежко нарушение да се конфискува автомобил в полза на държавата, завишите още повече глобите, нещата ще се получат
  • 2 Гост 91

    39 2 Отговор
    Прав е, берем плодовете на нещо което е посято отдавна. Трябва да се почне от децата и младите. Иначе скоро ще каним бежанците ( изчезваме с много бързи темпове)
  • 3 Андре

    48 2 Отговор
    Манталитет трябва...Комплексирани родители създават комплексирани деца...много тежко, но е прав и трябва да се стартира още в училище !
  • 4 ГОШО

    24 4 Отговор
    Прав е ,рибата се вмирисва от към главата, но докато се печелят държавни поръчки с най-ниска цена за изпълнение така ще е. Колкото и отворени писма да напишете до Бай Уи няма оправия докато не помислят и за народа си смешници. Алчността ще погуби света.
  • 5 Ловеца на поршета

    16 31 Отговор
    Още един гладник, който иска да лапа държавни средства! От такива ,,загрижени" като този сме на тоя хал!
  • 6 Шаран БГ

    29 4 Отговор
    Приказваме, пишем,осъждаме, укоряваме и.......и като излезем на пътя сме същите!!! На 26.05 пътувах от Обзор до Варна и надвечер се върнах по същия път. Реших да пътувам стриктно спазвайки правилата за движение. На участъци забранени за изпреварване чрез пътен знак и непрекъсната осева линия, бях изпреварен 6 /шест/ пъти. Там където може да се изпреварва,бях изпреварен от 9/девет/автомобила!? Но аз карах точно с 90-95 км/ч. С каква скорост са ме изправарвали тези 9 /девет / автомобила?Много опасни са изпреварванията. извършени от водачи в зони с ограничение на скоростта до 60 км/ч . Това са участъци оласни за движение с висока скорост - за това има и ограничение. Там често се случват и тежки ПТП. Мнозина или наистина не виждат знаците, или се правят, че не ги виждат - но това са драстични нарушения.И не само знаците - асфалта е изрисуван с прясна бяла боя ,като за начало на туристическия сезон, много добре! Него ден кола на КАТ никъде не видях !! Обучението си е обучение - контролът трябва да е на ниво !!
  • 7 Гоуст

    30 4 Отговор
    Ехеее, най-накрая някой професионален шофьор да го каже, че катастрофите са заради селския манталитет на българина,а не заради лоши пътища
  • 8 Morgoth

    23 2 Отговор
    Много е прав! На нашите шофьори им трябва добър пример. Също така трябва да не се сблъскват непрекъснато с лошия пример на полицаи, депутати и охранители, които не спазват никакви закони и никой за нищо не ги гони. Трябват и качествени правила - хранилките по пътищата и малоумните ограничения на всяка крачка не помагат за изграждане на уважение към закона.
    Насила с глоби и наказания може да се постигне много, но не и толкова колкото, ако всеки един е убеден, че трябва да кара правилно.
  • 9 толкова е просто

    30 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с господина, но имам някой допълнения.Първо, контрола по пътищата е още на ниво 90-96 година, контролните органи са на пътя да "заработят", а водачите с мисълта, че 20-50 лева ще оправят всяко нарушение! Защо обаче е така. Не можем да се сърдим на катаджиите, все пак са вид приходна агенция, от тях се иска строг контрол и наказания но , заплатите които взимат са направо смешни и това както правителството, така и Борисов много, ама много добре го знаят.Не мога да си обясня защо орган на реда взима по-малко от Цецка Цачева например, същото се отнася и за полицаите и въобще за всички приходни агенции и контролни органи.Това са постове от голямо значение и ниското заплащане води единствено и само до корупция, така е по цял свят и така ще бъде винаги.За възпитанието на децата от малки, абе ма*а му стара, няма ли кой да обясни на тези млади хора, че е адски грозно, че е демоде да гледаш мръсно, да псуваш и да се държиш агресивно? Нима всички не виждаме колко е смешно държанието на така наречените "мутри"? Дори когато имат много пари, придобити по престъпен начин, не виждат ли всички до къде стигат и колко малко доживяват старини?Що за идиотия е да караш агресивно, да гледаш все едно, че ще бодеш и да псуваш и мразиш всичко и всички? Бил съм почти навсякъде в Европа, в цивилизованите страни няма подобни проблеми, когато има задръстване, значи има такова и всички чакат чинно, ако засечеш някой, той те гледа учудено и очаква само да вдигнеш
  • 10 бхЙ

    18 3 Отговор
    оправете стандарта на живот и всичко ще се оправи
  • 11 незнайко

    25 1 Отговор
    Това писмо може да го напише и шофьор с дългогодишен стаж и без сериозни нарушения ! Не е необходимо да си състезател за да кажеш всичко това. ЗАЩО НЕ КАЖАТ ОТ КАТ КОЛКО % ОТ ИНЦИДЕНТИТЕ СА ЗАРАДИ ДУПКИТЕ ? Такива инциденти според тях НЯМА ! Всичко е НЕСЪОБРАЗЕНА скорост. Ето къде е вратичката, която е винаги отворена за КАТ, а ние сме потърпевши.
  • 12 ЪРП

    22 1 Отговор
    СЪЩО ТАКА БИХ ДОБАВИЛ ,ЧЕ МНОГО, МНОГО ,МАЙКИ И БАЩИ СА КРАЙНО ТЪПИ И БЕЗОТГОВОРНИ СПРЯМО БЕЗОПАСНОСТТА НА МАЛКИТЕ СИ ДЕЦА, КОИТО ЕЖЕДНЕВНО ГИ МАНДАХЕРЦАТ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА .....(А, МНОГО ЧЕСТО И НА ПРЕДНАТА) БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ОБЕЗОПАСИТЕЛНИ КОЛАНИ!!!!!!!!!!!!!! АБСОЛЮТНО МАЛОУМИЕ НА МЛАДИ РОДИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 ЪРП

    31 1 Отговор
    ВИЖДАЛ СЪМ СЛУЧАИ И НА МАЛОУМНИ БАЩИ, ГОРДО ШОФИРАЩИ С БЕБЕТА-ПЕЛЕНАЧЕТА ПОСТАВЕНИ В СКУТА ИМ ПРЕД ВОЛАНА..........
    ДРУГО ЧУТОВНО НАРУШЕНИЕ ОТ МАЛОУМНИ РОДИТЕЛИ Е РЕДОВНО ДА СПИРАТ ТОЧНО ПРЕДИ ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА ,КОГАТО ОСТАВЯТ ДЕЦАТА СИ ДО УЧИЛИЩЕ ИЛИ ДЕТСКА ГРАДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ФЕНОМЕНАЛНИ МАЛОУМНИЦИ, КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ РАЗБИРАТ КОЛКО ЗАСТРАШАВАТ ДРУГИТЕ ДЕЦА ПО ТОЗИ НАЧИН, КОГАТО НЯМА НИКАКВА ВИДИМОСТ КЪМ И ОТ ПЕШЕХОДЦИТЕ, ЗАРАДИ ИЗ.РАНАТА ИМ КОЛА ТОЧНО НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 onq s konq

    4 20 Отговор
    Отдалече се съзира заговор да остане младия водач на МПС БЕЗ ОПИТ,т.е. да се възпрепятства да извърши необходимия брой катастрофи за да стане ОПИТЕН!Е не може така господа другари-НЕ-МО-ЖЕ.И затова-ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ БМВ-ТА ПО ВСИЧКИТЕ ЗЕМНИ КЪЛБАТА!
  • 15 Иван

    9 4 Отговор
    Браво на Георги Янакиве, не се интересувам от автомобилния спорт и досега не бях чувал за него но от написаното виждам че е голям Родолюбец. Дано политиците ни се стреснат. Нека да излезем на протест срещу войната на пътищата. Само спротести ще се решатпроблемите ни, ане да си седим и да си траем. Трябва да обявим ден за простест.

    Коментиран от #18

  • 16 smeh

    17 0 Отговор
    Много може да се спори по темата, но най-добре ще е да взаимстваме елементи от японското законодателство. Там има така наречения процент вина, който в зависимост от обстоятелствата си има определени пропорции. Пример - преминавате бързо през кръстовище, движите се с по-висока скорост от разрешеното, но сте по пътя с предимство. Друго МПС ви отнема предимството и се стига до ПТП, според българското законодателство има само един виновник и това е другото МПС, отнело предимството ви. В японското обаче нещата не стоят така.
    Това е един от хилядите примери с които да подкрепя моята теза, че ПТП-тата и особено тежките такива стават заради СЪВКУПНОСТ от нарушени/непредвидени обстоятелства, а не само и единствено заради любимата на нашия КАТ - "несъобразена скорост".
  • 17 onq s konq

    6 5 Отговор
    Как пък един не сбърка да ми напише поне едно плюсче на поста,сякаш ако не го напиша няма да се случи ТОЧНО ТАКА!Ама така е-некои хора обичат красиви приказки и грозни жени:)
  • 18 Родолюбец

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    който изписва имената на латиница...

    Коментиран от #20

  • 19 s200km

    8 10 Отговор
    докога старите коли ще са с нисък данък? Новите с висок? Защо бе Бате Гойко??? Защото м....лите гласуват за........ ????

    Коментиран от #21

  • 20 Mercedes-Benz

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Родолюбец":

    Имената са на латиница, защото е публикувано във фейсбук и съответно името на профила е на латински, "тагнат" е така да се каже.
  • 21 АВТ

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "s200km":

    Тиквоците отново ще летят с 230км/ч. а средностатистическия работар ще го е страх да не превиши с 5км ограничението щото ще му вземат книжката.
  • 22 мнение

    5 1 Отговор
    Бойко не е прост той.. Много добре знае как седят нещата, та фанал някой да му обяснява как се прави. Мисли си Бойко, че народа е прост хвърля като залъгалки мантинелки и мижава инфраструктура ала защото не му се хабят думи и обяснения как се прави. Не сме тъпи бате Борисов. Моля аз от името на всички кадърни българи за комуникация на по - високо ниво от Вас! НИЕ НЕ ЩЕМ СЕЛСКИ НОМЕРА И ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА ИСКАМЕ СМИСЛЕН ДИАЛОГ ДА СЕ ВОДИ С НАРОДА
  • 23 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    с повечето неща казани от това момче съм съгласен
    но не с всички
  • 24 ААА

    5 0 Отговор
    С алабалистики, добри пожелания , и мантри не се бори войната по пътищата. Желанието на гн. Янакиев било да се промени манталитета на българина. Той манталитета български никой не е могъл да го промени от почти близо 100 години. По лесно е от "Ром" да направиш интелектуалец. За българина автомобила , не е просто средство за придвижване от точка "А" до точка "Б" . Той е средство за избиване на комплекси, средство за разтоварване от битовият стрес-чрез опасно шофиране. Всяко едно опасно изпреварване, или дребно надхитряване , за него е една малка победа в живота. А реално живота на човек не струва 15 минути по-ранно пристигане. Лекува се но, Стамболов- вилата на вратът , и остена в гъ.ът. Няколко хеликоптера с видео-камери снимат от горе , включително и с нощно виждане. ППС-тата на които умишлено не им се виждат номерата,и особено опасните, да се преследват както в САЩ, и да се спират с блокади , не премиера да ми "плаче" че не видял номерата на мотористите.Получаваш си видео-записа 30 секунден ,времето мястото , и покана за неговото заплащане ,или конфискация на МПС при незаплащане, и съд за по-тежките нарушители. Изчезва и фактора корупция-хеликоптера няма да го гони за 20 лева.
  • 25 Toni Vlahov

    5 2 Отговор
    Няколко съвета към Премиера Борисов относно намаляване на катастрофите по пътищата
    1. Пресечете продаването на свидетелства за управление и увеличаване на часовете за обучение.
    2.Пунктовете за ГТП да извършват истински а не фиктивен контрол.
    3.Създаване на звено във МВР технически контрол на пътя със мобилни тресачки.
    4.Забрана на продажба на гуми и части за автомобили от морги
    5.Лицензиране или затваряне на всички знайни и не знайни сервизчета на всеки ъгъл.
    6Пресичане на корупцията от служителите извършващи пътен контрол което се получава със добри заплати
    7.Ефективна събираемост на глобите.
    Това е моето скромно мнение..обаче си мисля че ако това се случи държавата ще спре да функционира
  • 26 гост

    3 0 Отговор
    Говорейки за пример:
    огледайте се как се возят децата в преминаващата кола. После как карат въпросните с деца в колата: както винаги: невъзпитано, натискат да изпреварват, малки деца на волана, агресивно отношение към другите участници. Това дете расте, гледа тати или мама, може тати да излиза и да скочи на бой на някой друг, също е факт.
    После детето още на 13-14г. получава правото да ползва семейната кола, ама само на село, че там няма полицаи, или са съседи. На полицая детето вече кара колата или мотора, ест.
    Мутрите си карат, газят, мачкат, излизат неосъдени от брутални катастрофи, всеки ден медиите се грижат за това да се знае.
    И детето застава зад волана с чувството, че то може да кара, че може да превишава скоростта където и колкото си иска, че може да се размине с глоба чрез подкуп, че може да не дава предимство на пешеходци и че ако нещо се случи, тати ще плати няколко хиляди и ще го оправят случая, било то и да има тежко пострадал.
    Добави и тези, които са без книжки, с купени такива, кифли и аграрни типове с джипове и картинката става много, ама много грозна.
    Често казано много се радвам като видя, че някой с луксозна кола кара зад мен нормално, в рамките на ограниченията и без да притиска, без да бърза да изпревари или други нагли деяния. Това все още ми дава надежда, че има и свестни хора по пътя.
  • 27 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Всеки говорят за мерки но никой не помисли че до 18г всички сме пешеходци и нарушаваме правилата за движение без да ни пука . Трябва дългосрочна програма която до обхване децата и може би след 20-30 години ще има резултат
  • 28 Profesional

    1 0 Отговор
    Всичко това е добре казано, но в нашите условия е кауза пердута. Глоби, и сега са високи в сравнение с заплатите.Манталитета, затова е манталитет той не се променя.Децата да се възпитават, да се обучават, но резултат в далечно бъдеще.Сега и в момента трябва, тези закони които не са лоши да се спазват. Обучение на тези, които обучават.Промяна на 100%на закона за движение по пътищата.Има текстове които са от преди 50г. и не са актуални.Контрол по пътищата за товарните автомобили не само от ДАИ а и от КАТ.Нали се сещате, че ако се въведат тресачките за контрол по пътя, 70 % от автомобилите ще са спрени от движение, но да го направят австрийците, не нашите полицаи.Няма да има корупция,подкупи,и всичко българско заради което не ни се получава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове