Last news in Fakti

5 Декември, 2011 22:01 3 390 8

Завръщането на българите

  • работници-
  • българи-
  • работа

След промените през 1989 година около 1 милион българи напускат страната в посока Запад. Сега обаче все по-често се случва немислимото - хиляди българи се завръщат в родината, пише австрийският вестник "Ди Пресе", цитиран от „Дойче Веле”

С неприятно чувство Ваня Иванова си спомня десетките уикенди по време на следването си в Лондон, които е трябвало да прекара сама в къщи, без да има на кого да се обади, без да познава някого, без да може да намери общ език с хората, въпреки че говори езика им. Днес Ваня е на 27 години. Заминава за Англия през 2003 година - за да следва икономика. Опитът да живееш в чужбина си струва, но след завършването Ваня все пак решава да се върне в България, за да се включи в семейния бизнес на родителите си. Връщането й обаче се оказва далеч по-трудно, отколкото е предполагала.

Опразването на България

След политическите промени през 1989 година България започва да се опразва в посока Западна Европа, САЩ и Канада. Никой не може да каже колко точно хора напускат родината си, броят им варира от 600 000 до над 1 милион за последните 20 години, разказва австрийският вестник "Ди Пресе" и продължава:
В началото на 1990-те години много български учени се отправят на Запад в търсене на по-добра работа и съответно по-добър живот. Причината е не само в масовите съкращения по това време, но най-вече в ниските заплати и непрестанно растящите цени. Пикът на този процес бе кризата от 1996-та година.

Ако през 1988 година населението на България е наброявало близо 9 милиона души, то сега българите са малко над 7, 5 милиона, а през 2030 година се очаква да се "стопят" до не повече от 6,8 милиона. Според австрийския социолог Аугуст Гехтер от Виенския център за социално обновление, масовата емиграция е не само логична, но дори съвсем нормална фаза. Гехтер изброява три основни причини за това развитие:
Първо, по време на социализма излизането от страната е било забранено; второ, трудовият пазар се срива след промените; и трето, по време на социализма научният сектор е бил изкуствено раздут.

След преминаването към пазарна икономика реално не е имало достатъчно работни места за всички тези учени. 11 процента от тях напускат България в периода 1989-1995 година, насочвайки се предимно към САЩ и Германия. "Един болезнен процес", казва пред "Ди Пресе" Даниела Бобева от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Но това бе едно очаквано преструктуриране", добавя тя.

България за начинаещи

От известно време обаче се наблюдава известна промяна в миграционната статистика на страната: все повече българи се завръщат в родината си. Според едно изследване на БАН през последните 5 години около 450 000 души са се върнали в България. Цифрата вероятно е завишена, пише австрийското издание, но тенденцията е налице.

Завръщането обаче не е никак лесно, казва Ваня Иванова. Затова заедно с петима свои колеги тя създава организацията "Тук-там", която помага на новозавърнали се от чужбина българи да се аклиматизират възможно най-бързо в родните условия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-)

    0 0 Отговор
    Добре дошли!

    А, по между другото, наблюдавам тенденция завърнали се българи (и поспестили парички разбира се) да започват свои малки бизнеси, които в повечето случай са доста по-рационални от тукашните "балони".
  • 2 не разбрал

    0 0 Отговор
    Тия от снимката заминават и все повече ще бъдат.
  • 3 bubblehead

    0 0 Отговор
    Всъшност реалноста е че България в момента предоставя доста повече възможности за реализация на учили точно в чужбина българи и не само на тях. Какво друго да си помисли човек ако види европеската статистика че в Испания безработицата сред младежите до 35 години е 45% а у нас е около 20% все пак. Когато си млад винаги е трудно да започнеш.... маса американски мениджъри са започнали кариерата си в латинска америка заради по ниската конкуренция. Много чужденци ще използват България за транмлин в тия години, а някои и ще останат защо самите българи да не се връщат!? Проблема на повечето хленчещи българи в България е че не са образовани конкурентно и трудовия им морал е пряко следствие на философията на шопа а така не става, не став аникъде по света...Естествено ще се връщат в София има само 5% безработица.
  • 4 ХМ

    0 0 Отговор
    Гледам има статия, че и мамутите се завръщат :)
  • 5 varna

    0 0 Отговор
    преди година две аз бях единствения българин от тези които познавам ( а те са много тук ) които искаше да се прибере в БГ, сега вече и аз не искам а това лято като си бях в БГ мои познати с бизнеси емигрираха.
    така, че тази статия е писана от чужденец които изобщо си няма представа от ситуацията в българия и следващия път да вземе интервю от някои истински емигрант а не от някакво мамино дете изпратено с парите на мама и тати да си поживее малко в чужбина а ако научи нещо още по добре.
  • 6 bubblehead

    0 0 Отговор
    Аксаковски за какво завръщане в България говориш та ти си живееш в Аксаково и никъде не си ходил... Ти си умопомрачен морон които не знае на кой свят живее и маниакален българомразец за какво завръщене отново говориш!?
  • 7 Ст.

    0 0 Отговор
    Е, като гледам тия дето са заминали страшно се радват, че държавата се опразва... Като сте заминали - какво пък толкова злобеете за тия, които са в България, стойте си там, гърчейте се, германейте се и плюйте по България - това да ви е радостта ...
  • 8 стик

    0 0 Отговор
    Кои е безработен в България? Този които е мързелив философ. Кои бе, на този ли аз ще му работя. Познавам много хора в Бългаия ,които през Живково време прилежно работеха а след промените станаха мързеливи философи на беседките с карти в ръка.Съчетанието,завист и мързел е пагубно за всички.