Last news in Fakti

19 Декември, 2011 09:04 783 0

Татяна Буруджиева: Проблемна е демокрацията у нас

  • татяна буруджиева-
  • харалан александров-
  • палежи-
  • демокрация

Проблемна е демокрацията у нас. Все по-проблемни са изборите и тук не става въпрос дали хората не могат да отидат да гласуват, а за обстоятелства, поставящи под съмнение свободната воля. Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева.

Според нея, за българина чисто психологически преходът не е свършил. „Защото той завършва тогава, когато завърши икономическото преразпределение, а то изобщо не е завършило", категорична е Татяна Буруджиева.

„Проблемът на българина е бъркането в чинията на другия. Демокрацията означава да участваш в нещата. Удивителна беше реакцията на един политик във връзка със стачката в БДЖ, който каза: що да не спрем влаковете, когато ни струва много пари? Ами защото това не се прави като има стачка. Така не се прави", обясни Буруджиева. Забележете колко пъти стачки са правени не за пари, а за демократични права, подчерта политологът.

„Ние сме депресивни мазохисти, защото на нас ни е хубаво, когато на другия му е лошо, защото само по този начин ние си мислим: ето малко по-добре сме", каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров.

Според него би трябвало да се инвестира повече в образованието. "Трябва да има демократично отношение в класната стая. А ние нямаме опит с това как да организираме отношенията си и как да се свързваме с хората по демократичен път. В хаоса, в който живеем винаги има нещо по-важно от това да образоваме хората", обясни антропологът.

Харалан Александров отбеляза, че истински щастливият период за демокрацията у нас е в последните десетилетия от Османската империя.

„Ускорението на развитието днес е такова, че ние ще живеем в режим на перманентна промяна и трябва да се откажем от това да чакаме края на прехода", аргументира се Харалан Александров.

За палежите на коли в София, антропологът коментира, че хората, които палят не са хомогенна категория, а вероятно са много хора и вероятно е станало форма на мода.

„Това е безсмислен акт. Но не подценявайте радостта от агресията и разрушението. Да се себе реализираш като рушиш и атакуваш само по себе си носи дива радост", смята социалният антрополог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА