Last news in Fakti

30 Август, 2017 15:59 5 852 34

19-годишни Mercedes-и возят депутатите

  • коли-
  • лимузини-
  • депутати-
  • народни представители

До края на юли народните представители са изминали в страната точно 387 432 км със служебните коли

19-годишни Mercedes-и возят депутатите - 1

Грохнали 19-годишни Mercedes-и със среден пробег от 520 000 км продължават да возят народните представители. Това са най-старите автомобили в момента в парламентарния гараж, пише „Монитор“.

Законодателната институция беше започнала да се освобождава от най-възрастните си возила, като дори беше дарила част от тях на различни институции. Все още обаче няма как всички стари мерцедеси да бъдат пенсионирани, тъй като парламентарният автопарк няма да може да обслужва нуждите на законотворците.

В момента на разположение на всички 240 народни представители има общо 80 возила, уточниха от администрацията на НС. Най-новите от тях са купените преди 5 години фолксвагени, които обаче също вече били навъртели среден пробег от 120 000 км.

Депутатите и в сегашното 44-о НС ударно използват парламентарните автомобили, показва справката, изготвена за изданието. За 3 месеца и половина - от 19 април, когато удари първият звънец на този парламент, до края на юли са били изминати в страната точно 387 432 км със служебните коли. Това означава, че законотворците са навъртали всеки месец разстояние, което се равнява на три обиколки на Земята по екватора. Първенец по пътешествия у нас е Нели Петрова от ГЕРБ, чийто избирателен район е и най-далече – Варна. Тя е изминала за малко повече от три месеца 18 924 км с парламентарни автомобили.

Отделно от това на нея са й били изплатени и 3290 лв. за бензин при воаяжите й със собствената й кола, както и още 488 лв. за самолетни билети. Втора в класацията на топпътешествениците с автомобили на НС е Ася Пеева от ГЕРБ, чийто избирателен район също е на морето – Бургас.

От началото на мандата тя е изминала 18 159 км с лимузини на НС. Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, чийто избирателен район е Русе, пък е трети с навъртени 15 177 км.

Доста е пътувала с парламентарни коли и шефката на земеделската комисия Десислава Танева. Въпреки че току-що роди близнаци, тя редовно идваше на работа през последните месеци, а явно и често се е прибирала до избирателния си район Сливен, като от началото на мандата е изминала над 10 000 км.

Всички шефове на парламентарни групи пък са се отказали от екстрата да ползват парламентарни автомобили, като вместо това се возят в партийни или лични. Все пак лидерът на „Воля“ Веселин Марешки е „бръкнал“ в парламентарния бюджет за самолетни билети за пътувания в страната на стойност 883 лв. Услугите на парламентарния гараж през тази сесия е отказал и Данаил Кирилов от ГЕРБ, на когото като шеф на правната комисия му се полага возило.

В предишния мандат обаче точно автомобилът, който ползваше той, стана обект на атака на анархист, като тогава младежът нападна паркираното празно возило с горелка и бе арестуван.

На народните представители са им изплатени и общо близо 265 000 лв. за гориво в личните им автомобили. Най-сериозната сума – 4041 лв., е отишла за Красимир Янков от БСП, чийто избирателен район е Варна. Николай Александров от „Обединени патриоти“ пък е получил 3479 лв. за бензин, като той също пътува до морската столица за срещи с избирателите си.

По въздух най-много е пътувал соцдепутатът Георги Андреев от Варна, който е получил от началото на мандата 1738 лв. от НС, за да си покрие самолетните билети. Дора Христова от „Воля“ и Анелия Клисарова от БСП също често са се глезили с пътуване по въздух. Докато Нели Петрова води класацията на екскурзиантите в страната, то за воаяжите в чужбина тя се държи от Кристиан Вигенин от БСП, който и в предишния парламент често излизаше зад граница. В това НС той пое комисията по европейските въпроси и за малко повече от 3 месеца вече е отскочил до пет държави – Австрия, Беларус, Дания, Естония и Малта.

За сравнение шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова е ходила само до Белгия, а председателят на НС Димитър Главчев – до Словакия. Всъщност парламентарният шеф използва лятната ваканция през август за работни воаяжи, като през отпускарския месец отиде до Македония и Южна Корея. До по-екзотична дестинация пък е ходил Джевдет Чакъров от ДПС, който е посетил Кот д'Ивоар, както и Андора и Испания.

До САЩ от началото на мандата по работа е пътувала само лидерът на БСП Корнелия Нинова, а в Русия все още не е стъпил нито един законотворец от това НС, въпреки че групата за приятелство с тази страна е най-голямата в парламента - половината депутати членуват в нея. За задграничните командировки на избраниците парламентарният бюджет е олекнал с близо 125 000 лв.

Данаил Кирилов топоратор в НС

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ е топораторът в 44-ото народно събрание. Той буквално „превзе“ трибуната, след като настоящият омбудсман Мая Манолова, станала известна като Червената фурия в парламента, напусна законодателния орган през 2015 г. Така от началото на мандата на този парламент Кирилов е без конкуренция по прекарано време на трибуната, като е говорил 5 часа и 40 минути при 147 изказвания, показва справка на НС.

Останалите по-приказливи се нареждат далече след него с почти два пъти по-малко време за реторика. Втори в класацията по бъбривост в НС е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов с близо 2 часа и 52 минути. Във врата му диша соцлидерът Корнелия Нинова с 2 часа и 43 минути на трибуната.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е говорил от началото на мандата в продължение на час и 15 минути, а лидерът на „Воля“ Веселин Марешки има 5 минути отгоре. От шефовете на парламентарни групи най-малко е приказвал Волен Сидеров на „Обединени патриоти“ - едва 38 минути. В началните дни на НС обаче той делеше изявите с настоящия вицепремиер Валери Симеонов, който само за няколко седмици в 44-тото НС е навъртял половин час в говорене.

Сред по-приказливите до момента се очертават и депутатите от комисията по социални въпроси – шефът й Хасан Адемов от ДПС е прекарал 2 часа и 42 минути на трибуната, а Георги Гьоков от БСП - 2 часа и половина. Темата с минималната пенсия беше една от най-дълго обсъжданите в НС, както и проблемът с неизплащането на възнаграждения на работници. Зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ също се е отчела с доста време на трибуната – 2 часа и 18 минути. Голяма част от времето й обаче отиде за изчитането на огромния доклад за дейността на спецкомисията за НДК, която тя оглави.

Самата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова все още е говорила сравнително малко – близо час и 50 минути. Нейната „звезда“ обаче ще изгрее идната сесия, когато сред топтемите в НС ще бъде държавният бюджет за догодина.

14 ведомствени жилища празни

Администрацията на НС успява да покрие без проблем жилищните нужди на депутатите, като дори са останали 14 свободни апартамента. Според правилника всеки депутат, който не притежава собствен семеен имот в София, има право на такъв от парламентарния фонд, без да плаща наем за него. От това правило в момента се възползват общо 135 народни представители. Самите ведомствени жилища се намират в столичните квартали „Изток”, „Витоша”, „Овча купел”, „Лагера”, „Редута”, „Красно село”, „Мотописта”, както и в центъра на София. В жилищния фонд на НС има настанени и други лица по правилата на Закона за държавната собственост, но от парламента не уточниха какъв е техният брой и какъв наем плащат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Колев

    102 2 Отговор
    Модела на Мерцедесите от снимката е от 2001г.така ще няма как да са на 19 години.А народните ни представители трябва да висят на бесилки на стадион Васил Левски
  • 2 Чавдар войвода

    81 2 Отговор
    Парламентът да закупи нови коли 'Дачия'.
  • 3 Фашистт

    34 10 Отговор
    Дано изчезнем по-скоро честно. Защо мисля така ли....ами депутатите и хората на високи държавни постове в България са Българи, които умишлено съсипват народа и бъдещето на народа си, а останалата сган го вижда явно с доказателства и си мълчи и протестира само когато е засегнат личния интерес. Не мисля, че трябва да обяснявам още.
    Смърт на България!
  • 4 Гост

    80 0 Отговор
    Парламента да закупи чисто нови карти за градския транспорт , за да може депутатите да са близо до народната любов .
  • 5 РАШО

    30 0 Отговор
    ТОЗИ МЕРЦЕДЕС Е МОДЕЛ 2000 Г 9 МЕСЕЦ КАК Е 19 ГОДИНИ НЕЗНАМ
  • 6 М009

    48 2 Отговор
    Всичките 240 хрантутници заслужават да се возят на велосипеди в столицата.За другите пътувания в страната на DACIA.В Румъния всички кметове и депутати се возят на DACIA.

    Коментиран от #10, #34

  • 7 до Станимир Колев

    2 21 Отговор
    а тебе да те сложим в парламента нали - щот си много умен ? :)
  • 8 Будната съвест

    44 0 Отговор
    Защо са им на депутатите нови автомобили?Ние обикновените граждани нови ли караме?Който иска нова кола да си закупи от собствената банкова сметка.
  • 9 Будната съвест

    21 0 Отговор
    Защо са им на депутатите нови автомобили?Ние обикновените граждани нови ли караме?Който иска нова кола да си закупи от собствената банкова сметка.
  • 10 МИ ДА

    41 1 Отговор

    До коментар #6 от "М009":

    Щом румънците се возят на автомобили направени в румъния - Бранд на Рено, тогава нашичките да се возят на такива направени в българия Бранд Грейт лоу. Не си ли съгласен?
  • 11 Будната съвест

    16 0 Отговор
    Защо са им на депутатите нови автомобили?Ние обикновените граждани нови ли караме?Който иска нова кола да си закупи от собствената банкова сметка.
  • 12 БУДНАТА СЪВЕСТ

    38 1 Отговор
    Въпросната Нели Петрова излиза че за 3 месеца е изминала около33хил.километра.Разделени на 6 или 8 уикендаправи по 2хил.километра на ден.Дали е възможно да пропътува толкова километри за един ден?Май доста послъгва въпросната пътешественичка
  • 13 Гост

    32 0 Отговор
    всяка година купуват нови коли и накрая все последната покупка е преди 5 години, как става това?
  • 14 червенотиквеничковчета

    34 0 Отговор
    Простичко е България няма нужда от 240 търтея и наполовина са предостатъчно така и разходите и колите наполовина ! Пък и защо трябва да се возят на премиум марки нали уж са НАРОДНИ представители, а не ВИП представители !
  • 15 Да слизат и да

    22 0 Отговор
    Да тръгват пеша
  • 16 ddt

    23 0 Отговор
    Като гледам каква я вършат 19г. автомобили направо са им нови .
  • 17 азззз

    26 0 Отговор
    Най големите айдуци- и Дачия им е много. На влака!
  • 18 асдфгххх

    21 0 Отговор
    Нова C-Class е на цена = 3 броя Dacia. => Сега имат 80 бр. Mercedes Х 3 = 240 бр. Dacia за 240 представителя.

    От сега да купуват Great Wall и Dacia.
  • 19 Шпек Салам Народен

    18 0 Отговор
    Показателно е ,що за народ сме,с такива народни представители и министри.
    Телевизията отдавна я отказах,че като им видя мазните муцуни и ми се разваля деня.Ама и тук не мога да избягам от тях.
    Пфу!
  • 20 Гост

    17 1 Отговор
    Аджаба защо само в България се оплакват, че нямат осигурени от държавата возила. В други държави в ЕС мин. председателите, министрите и народните представители или използват лични возила, или какъвто и да било начин удобен за тях. Не са охранявани нонстоп от охрана, и все пак по някакъв начин успяват да се оправят по-добре от нас. И питам защо ние трябва да им платим за поредната глезотия на народните представители?
  • 21 Onq s konq

    12 2 Отговор
    Стари ама Мерцедес!
  • 22 Забой Ралин

    26 0 Отговор
    Днес се смях на един лаф:
    КОГАТО КРИЕШ ДАНЪЦИ, ТАМ НЯКЪДЕ ГОРЧИВО ПЛАЧЕ ДЕТЕ НА ДЕПУТАТ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Красо Зелето

    12 0 Отговор
    Предлагам да не им се отпускат пари за автомобили. Защо ли? Защото те не вършат никаква работа. Ако не вярват, да излезнат в отпуска до края на 2017г. и да видим дали ще има някаква промяна от липсата им? Няма да има! Както с тях, така и без тях! И без това държавата се краде от самия народ. 240 апаша в отпуска ще спести доста пари на народа.
  • 25 dbakalov1

    11 0 Отговор
    Те затриха народа, а проблема е в мерцедесите.
  • 26 ГЕРО

    12 0 Отговор
    Е ПА ГА ШЕ СЕ НАУЧАТ ДА СЕ ВОЗЯТ В ГР. ТРАНСПОРТ. Даже има метро, но най полезно е за тях по едно служебно колело . Могат да съчетаят здравнословно еко и полезното за и държавата ни . Е ТОГАВА ДА ДАДАТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ТЕЗИ СРЕДСТВА. ЧУВАМ ЧЕ НА ЗАПАД НЯКОИ МИНИСТРИ СЕ ДВИЖЕЛИ ПЕШ ИЛИ С КОЛЕЛО. ПОНЕЖЕ КАЧЕСТВОТО НА НАШИТЕ ДЕПУТАТИ Е ДОСТА .... Простете но материалът е лош и не си заслужава средствата.
  • 27 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    15 0 Отговор
    Ако хипотетично парламентът беше държавно предприятие, което се приватизира, то новият собственик какво би направил? Естествено би започнал да орязва разходите. Най-вероятно ще започне с намаляване на служителите, а защо не и с техните заплати. Ще премахне привилегиите свързани с отдаване на служебни автомобили, изплащане на командировъчни, пътни, охрана, служебни жилища и др. Ако купува коли за нуждите на фирмата, то няма да са Мерцедеси, а Дачия, Рено, Пежо и най-много някоя Шкода. Самолетите пък ще се продадат моментално и с част от парите ще се закърпят някои дупки в бюджета, а с друга ще се купят рейсове, които да превозват работниците за неотложни посещения, извън граница, естествено храната и престоя в хотела не се покриват от фирмата... И т.н....
    п.с.п.
    Та питам аз защо поне една идея не бъде реализирана от утопията, за които споделих? Така ще бъдат спестени милиони левове.

    Коментиран от #28

  • 28 Све

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    И това им е много
  • 29 scbg

    10 0 Отговор
    Въпрос. Защо депутатите трябва въобще да имат коли? За чии чеп, трябва да се им се плаща затова?
  • 30 Shmeker

    12 1 Отговор
    Ми да се возят. 520 000 са нищо за един мерцедес, поддържан с държавни пари.
    А ние като се возим на по 160000(0) км втора ръка кво да правим?

    Коментиран от #31

  • 31 оня с бъфалото

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Shmeker":

    Работи повече, не се оплаквай и си купи по-нова кола.
  • 32 Патриот

    1 0 Отговор
    Тия продажници трябва да се возят на това, което се произвежда в България.
    Подръжка както в армията и полицията: на заплата по 20 от всеки за ремонти и части.
    Гориво на всеки от джоба. И без това взимат не малко пари, участия в комисии, директорски бордове и т.н.
  • 33 ЧИО

    0 0 Отговор
    качвайте ги на чисто новите 40 годишни трамвай , да видят как я кара народа!
  • 34 321

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "М009":

    Стига с тази Нудачия. По-добре Грейт уол - поне си го сглобяваме тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове