Last news in Fakti

23 Септември, 2017 08:12 15 593 61

Столичната полиция спира коли с вредни газове

  • коли-
  • софия-
  • столична община-
  • тенчо тенев-
  • кат-
  • вредни газове-
  • норми-
  • автомобили

Автомобилът ще бъде спиран от движение

Столична община осигурява шест уреда за КАТ, които измерват замърсяването, отделяно от автомобилите и ако превишават допустимите норми, ги спират от движение. Това съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев пред БНР.

"Няколко димомери и газомери, които ще ги слагаме в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили", заяви Тенев.

"За тези, които са регистрирани, ще имаме и мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение", допълва Тенев.

"Наблюденията ни са, че през дните, в които има натоварен автомобилен поток, замърсяването е в нормите - малко повече е от самия ден без автомобили като днешния", коментира експертът Светлин Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рав4 за нови дюзи

    123 17 Отговор
    Могат да започнат първо с бързите чипнати дизели с премахнат ДПФ. Ще е забавна гледка...

    Коментиран от #18

  • 2 Полицай

    69 11 Отговор
    Познайте ,кой ще се нагуши орт цялата работа?!Спират те-плащаш-продължаваш!!

    Коментиран от #21

  • 3 Гост

    71 1 Отговор
    Ко прайм с бизнеса с крадени катализатори? Чий интерес ще жилнем?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    67 3 Отговор
    И сега си има действащи норми за отработили газове, но досега поне КАТ не се занимаваха с това. Истината , че ако наистина се спазва закона, трябва над 60% от колите да бъдат спряни.Не знам докъде ще доведе това.... От тези 60% не повече от половината могат да бъдат приведени в нормите срещу някакви прилични суми, всички останали просто трябва да се бракуват. Това е потресаващата истина. Не знам на пътя колко коли ще спрат- едва ли ще са много. Но за нововноските ще настъпят трагични времена- няма да могат въобще да регистрират 15-20 годишни морги... От това пък следва, че евентуално ще се вдигне търсенето на вече регистрирани старички коли....Но единственото сигурно в цялата работа е едно- някой по веригата ще гушне страшни комисионни от закупуването на новата техника.....

    Коментиран от #15

  • 6 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    43 1 Отговор
    Много зависи и какво влагат в понятието"спиране от движение"...Ако просто ти отнемат картончето за ГТП и после трябва да отидеш наново на преглед и да получиш ново, тогава ефектът ще е нулев. Но ако ти вземат и малкия талон, и после трябва да ходиш в КАТ да го получиш, тогава ще настъпи пълна трагедия.....
  • 7 tost

    18 26 Отговор
    Направо да ги карат на вторични суровини.
  • 8 Петър

    40 8 Отговор
    Поредната простотия като това че такситата трябва да са жълти,трябва да се сменят регистрационните табели и още куп простотии,сега ако вземеш един таралястник нов внос отиваш до кат и си вадиш едни временни номера без изобщо автомобила да се е меркал там,даже същият може да няма врати,фарове и спирачки но ти се позволява да си го караш наравно с читавите автомобили
  • 9 Гого

    41 6 Отговор
    Нали на техническият преглед има газ анализатори още там трябва да спират в Англия даже ако не ти работи air-bag системата не те пускат да минеш. По скоро е слаб контрола на техническите пунктове там пускат всички таралясници срещу заплащане!
  • 10 ОПААААА

    44 4 Отговор
    Спират ги , спирам да им плащам и отива на боклука.
    Аз също печеля, няма кола няма разходи
  • 11 Работник

    44 16 Отговор
    Никога не съм вервал, че мога то го кажем това ама ето: БРАВО КАТ, спрете трактористите от движение и им спукайте г.зеца за това, че свалят филтрите :)
  • 12 Войводата от Чавдар

    70 11 Отговор
    Истината е такава че цял живот карам дизели от евро 1 до команнрейл,хди, помпа дюуза та до евро 5.Не е толкова до катализатора а до това че в Булгаристан нафтата е 30% нафта другото 70% е примеси и блоджи та и на какъвто и двигател да я сложиш пуши яко от там трябва да се тръгне.
  • 13 onq s konq

    21 1 Отговор
    Таман мислех да хода до женския пазар та да си накупа някои работи по ефтино за зимата ама маи ше го отложа !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сталин

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП":

    Не е само вредните газове но и технически неизправните автомобили са проблем . Ако ги минават както трябва прегледите ще останат под половината коли на пътя.Аз съм за тези мерки.Разбира се че имам кола .
  • 16 колелото

    7 1 Отговор
    хахаха, ......за съжаление всичко това наистина се случва в нашата държава......
  • 17 onq s konq

    37 3 Отговор
    А кога се намаам с боб може ли да излизам навънка ?

    Коментиран от #61

  • 18 КИРЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рав4 за нови дюзи":

    Я НЕ ВЕРУВАМ

    Коментиран от #31

  • 19 заплата 600

    33 6 Отговор
    Експерта Светлин Петров е глупак. За да няма лош въздух има лесно решение. Градски транспор на време, метро, велосипеди - ама няма алеи направени с мисъл и разум - и хора без комплекси да са в автобус, а в ауди а8 за да идат до мола за гащи, сутиени и да си направят селфи от ЕСКАЛАТОРА НА МОЛА!!!!!

    Пушека си е пушек. Зимата като от кумина дими на въглища и има смог от мъглата тогава ко ши спрат от движение. Кой ши види ко гори в печката. ковина дали е изчистен.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чичу Ади

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Полицай":

    Плащаш, защото обичаш да ти бъркат в джоба. Като платиш 2 пъти(щом се говори за отнемане на регистрация 20 лева няма да спасят положението) и ще се замислиш дали си струва да продължаваш.... или да си вземеш някоя малка количка, която обаче няма да избива комплекса "малка пишка". То така и с бързото шофиране. Караш бързо, плащаш. Дали на КАТ или на катаджията, все си вътре. Даже лошото е, че прибраха радарите, поради високата корупция. После даже леля Руми забрани да се спират колите изцяло. Резултата беше плачевен. Безброй катастрофи с неправоспособни, пияни и рекорден брой жертви на пътя. Ама то в БГ е така, хрумва ти нещо сутринта докато акаш в кенефа и хоп, закон или просто заповед от "министър". Пък това да се преценят +/- и да се обсъдят с експерти..... то това е работа за глупаците. Току виж ако сработи, ще получи "Браво" от Тиквоча! И те така, те...

    Коментиран от #26, #38

  • 22 бензин карам аС

    19 16 Отговор
    Края на фолксваген клуб София наближава
  • 23 Caci

    27 16 Отговор
    Време бойко да си ходи!!!
  • 24 Vasik Atanasova

    7 7 Отговор
    АЗ НЕ ГО ВЯРВАМ ТОВА !!!
  • 25 Vasik Atanasova

    13 24 Отговор
    НО Е ВЯРНО ЧЕ ДИЗЕЛИТЕ ЗАМРЪСЯВАТ МНОГО ВЪЗДУХА
    И СА ПРИЧИНА ЗА РАКОВИ БОЛЕСТИ
  • 26 Аман

    24 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичу Ади":

    Говориш изцяло наизуст.
    Загинали през 2016 г. - 708 души
    Загинали през 2015 г. - 708 души
    Загинали през 2014 г. - 661 души
    Загинали през 2013 г. - 601 души
    Загинали през 2012 г. - 601 души
    Загинали през 2011 г. - 657 души

    Рутинните проверки забраниха с инструкция № Iз-1665 на 10.09.2013., и спираха коли само при нарушение, така до 31.10.2014г, когато е отменена същата.

    Ако можеш да четеш, погледни статистиката.
    През 2014г, която се обхваща почти изцяло от тази инструкция, са загинали ПО-МАЛКО, от колкото през 2015 и 2016г., в които рекета и безпричнното спиране започнаха сначале.
    Аз рекорден брой жертви на пътя, в периода на инструкцията, не виждам.
    Това не е измислица на простата министърка, а е взаимствано.
    Точно така е и на запад, от много години - без нарушение, никой не те закача.
    Ха сега да ти е честито, да те спират постоянно, да ти губят времето, да се заяждат ако не са на кеф, и да просят пари.
    Пък ти си мисли, че си в по-голяма безопасност на пътя.

    Коментиран от #28

  • 27 Гнида

    16 2 Отговор
    Та какво ще става с аутотата с прецакани двигатели и катализатори нов внос ? Ще стоят в автокъща и като ги купиш и отидеш да ги регистрираш .... О щастие получаваш ремонт на двигате или смяна на филтри или нещо друго , но за твоя сметка .... Опитват се да прекарат народа пак ....И то два пъти , ако решиш да си купиш кола —веднъж търговеца ще ти продаде боклук , втори път ще те прекарат от кат . Истината е , че трябва контрол на автомобилите нов внос на границата и в пунктовете за гтп да е другото място .Така е справедливо и реално !
  • 28 балък

    19 6 Отговор

    До коментар #26 от "Аман":

    виждаме че от пуснатите фарове намаляват и катастрофите ;)
  • 29 smeh

    25 6 Отговор
    Както един колега е споменал по нагоре и аз ще допълня. Правят си вятър на устата само с приказки. Забрани, спиране от движение и т.н НИКОГА, повтарям НИКОГА няма да стане в България на база на емисии. Така, че без паника. Отговора се крие в горивата. С такива боклуци дори нови коли не си покриват нормите и освен, че производителите си понижават CO2 и NOx с нашите горива ги бройте X2 спрямо заводските показатели. Е питам аз, ако направят такъв закон и няколко собственици на нови коли изпищят, че са спряни от движение и започне да се търси първопричината - Лукойл, как си мислите дали няма да има подадени оставки и набързо-набързо да се коригира закона ? Факт е, че Лукойл не подлежи на никакъв контрол, не плаща данъци, горивата с които ни снабдява са със съмнително качество и е факт, че има огромен брой лобисти. Така, че и да въведат такъв закон ще е като врата в полето, ще изгори някой колкото да го снимат по телевизията да отчетат дейност и после си продължаваме по старо му.
  • 30 Градски транспорт

    21 2 Отговор
    Трябва да почнат с градския транспорт - 80 % от автобусите са за скрап. Хайде да видим как ще наложат закона на всички, а не само на чичо Пешо от Гниляне
  • 31 Чичо мишо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "КИРЕ":

    Пишете смислено бе неграмотници
  • 32 ДЖАТОВ

    2 2 Отговор
    ще трябва да си купуваме по някоя - друга кола с катализатор който не е сменен
  • 33 333

    5 8 Отговор
    Крайно време беше!
  • 34 Дедо Ви Я

    14 3 Отговор
    Язе да попитам?! Всичко тва земе, че се получи. Спрат найсе иляди таралясника евро -11 от движение. Повечето с по 20 лева данък. На мойто "коптор" близо 200 коня, евро 4, със сите филтри и наг.зни запушалки, че да Ви предпазва от евентуално кихане, а и на газчица - ауспусите са ми чисти, спретнати и лъснати! Кой, КОЙ ще ми компенсира набутвацията с данъка?! А! Мекерета! Значи досега, че Ви кихам по 350 лв. на година, застраховките ми по-дебели, а м.нго с комбайна - метър! Изведнаж кво ... Дедо Ви бил пийч, а м.нго в киреча! КОЙ, КОЙ ша ме обезвъзмезди?!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Марио

    10 6 Отговор
    Да спират от движение само 20-30 годишните гнилочи.Не замърсяват само автомобилите.Печки самолети влакове и други??Съвсем ги забравихте.Новите дизели над евро 4 (тоест евро 5 и евро 6)не ги спирайте.А електричките са една велика и непрактична глупост.
  • 38 Марио

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "Чичу Ади":

    Малките колички(не знам ти какво караш но предполагам нещо като смарт)са непрактични,неудобни,некомфортни и не толкова безопасни.Аз съм 1.94 как да се возя във счартче.Да не говорим за другите недостатъци на малките коли и електричките ,които не могат да се изброят и в един час писане,говорене и коментиране.
  • 39 ГосТ

    0 3 Отговор
    Дали?
  • 40 Без майтам

    5 4 Отговор
    Искам да махна дпф на сузуки гранд витара 2007 .къде в софия може или във враца .
  • 41 виден дизеляк

    12 5 Отговор
    То и без уред, като видиш бълващ черни кълбета дизеляк е ясно
  • 42 onq s konq

    14 11 Отговор
    Понеже съм умен и съм вишис си реших проблема много просто!Днеска зех бормашината и пробих на неколко места първото гърне на бавареца а малко по назаде след третото с чука подбих тръбата та да не излиза много гняс от нея! Просто и гениялно!А са нека ме спират колко искат!Има да ме питат това верно ли е ТДС или е некаква електричка !!!Да оцелееш требе да ти сече пипето като на мене - иначе не става !
  • 43 Stanislav

    1 2 Отговор
    ОХХХ божеее защо при първоначална рег. а защо не и след тва....значи зиам си кола ок при първа рег. сичко ток и жица после отиваме в гаража на васко и пешо и айде катализатора доло ????? тва кадето го пишат е пълна парлама само е така го пишат...защо не се проверяват колите и на 2-рия преглед ?????
  • 44 Мартин

    15 2 Отговор
    Само коли с полезни газове ли ще останат на пътя?
  • 45 ваз

    8 15 Отговор
    Браво! Дано се спрат тия стари кочини, че вече нема разминаване на пътя от таратайки!!!!
  • 46 ШОПА

    8 2 Отговор
    Боко е имал видение - явила му се Ванга на вожда и му рекла : Боко я виде все шопи у тесли ! Таа затва така другари и другарки ..
  • 47 четец

    6 9 Отговор
    Най после!!!!
    По пътищата е пълно с фритюрници!!!
    Когато има колона и се наредя зад един вонящ ауспух ....
    много ме е яд че на предният капак нямам картечница!!!!
  • 48 Един

    11 2 Отговор
    ми що не ги сложите тия газ анализатори още на границата, че да не ги пуате тия коли в БГ?!

    А ще ходите ли да мерите и на хората отопляващи се на твърдо гориво кви са им газовете? Щото странно ама задимяването и саждите са зиме - в топло време няма!

    90% от автобусите и товарните автомобили трябва да спрете, и поне 50% от автомобилите! Няма лошо - дайте заплати като в германия и хората сами ще предпочетат подобни екологични коли ама да издевателствате за още рушвети и то още по-големи!!!
  • 49 PlimP

    0 0 Отговор
    28, кога тва :D:D:D, или просто ирония
  • 50 PlimP

    4 1 Отговор
    ауееее, ми камйоните и автобусите, те дали са в "норма", да не се окаже, че градския транспорт не трябва да го има
  • 51 гощо

    5 3 Отговор
    Мдаааааа много таралясници има за бракуване! Не минава ден без поне три пъти някой така да изчади ,че да усмърди и опуши всичко! Да не говорим за някой стар бензилар дето гори масло! Смрад и пушек яко!
  • 52 Кондьо1

    0 2 Отговор
    2 ТРАБАНТА
    2 ГОЛФ1
    3 ЧАВДАРА
    И 2 МАЗА....
    А ТРЯБВА ДОСТА КОЛИ СЛЕД 2005 ДА СПРАТ
  • 53 Сашо

    5 2 Отговор
    Защо не се направи закон като във Франция - Париж, всеки един ден се карат автомобили, но единия ден се допускат автомобили с номер започващ с четно число, а другия ден с нечетно.

    Коментиран от #59

  • 54 vice

    4 2 Отговор
    Ами слагат един катализатор за пред КАТ, минава проверката, монтират номерата и после махат катализатора. Не е нова схема. Иначе е крайно време да се спрат пушливите трошляци. В големите градове не се диша. С тия 6 уреда нищо няма да направят. Да не говорим, че тия с пушещите трошки са огромен електорат. Как да им вземеш "най-скъпото" ... ?
  • 55 МАК

    8 0 Отговор
    До всички неразбиращи дизеловите коли!! Не ми е ясно защо пълните коментарите със неграмотни мнения, не мога да разбера!! Съгласен съм има много пушещи бараки, заради неграмотна подръжка !! Даже ида е оставил екоглупостите още повече замърсява с тях!!другата причина е БоклукОйл!! Това изчадие трябва да бъде изгонено от Бг!! Да се върне Нефтохим и да бъде модернизирана ниво ОМВ Австрия поне!! Та след тази процедура да се мисли за екологичност на колите!!
  • 56 Възмутена

    4 0 Отговор
    Карайте все така и съвсем ще ни загробите! На следващите избори ще има още по-големи изненади от президентските!

    Коментиран от #60

  • 57 Дизела

    4 1 Отговор
    Първо да спрат каруците и м...лите дето взи мат душата на коня. После съм съгласен да мерят хазове.
  • 58 Иван

    0 0 Отговор
    Да спрат всички автобуси по линия 280. Такива стари и мизерни автобуси просто е недопустимо. Кат да ги спрат.
  • 59 Светльо Чернев

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сашо":

    Защото София не е Париж и никога няма да бъде.
  • 60 Светльо Чернев

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Възмутена":

    Не няма да има. Какъвто народа, такива са му управниците.
  • 61 Шопа

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Само с катализатор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове