Новини

Принуждават България да признае гей браковете

Румънецът Адриан Колман заведе дело

Публикувана: 23 Ноември, 2017 10:50
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2301
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

От два дни насам Европейският съд вече разглежда случай, който може да повлияе много пряко върху признаването на гей браковете в целия ЕС, включително в държави, в който хомосексуалните бракове не са признати – като България.

Става въпрос за делото, което заведе румънецът Адриан Колман, защото Румъния не признава определени права за него и брачния му партньор Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като Букурещ не ги счита за брачна двойка.

В свой аналитичен материал, The New York Times, цитиран от "Актуално" посочва, че изходът от делото може да повлияе много пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС. Причината – Европейският съд на практика ще определи дай гей двойките са "съпрузи".

Адриан Колман и Клейбърн Робърт Хамилтън се венчали през 2010 година в Белгия. Това е седем години, след като Белгия узакони гей браковете. Но когато Колман и Хамилтън опитали да се преместят да живеят в Румъния, румънските власти отказали да ги признаят за брачна двойка.

В Румъния гей браковете не се признават – според румънската конституция брачният съюз е съюз между мъж и жена, като има възможност да се проведе референдум по въпроса след внесено искане с петиция, подкрепена от 3 млн. души, за промяна. Същото е положението и в България – според чл. 46 от Конституцията бракът е доброволен съюз между мъж и жена.

Заради отказа, Колман и Хамилтън завеждат дело в Румъния и сега то стигна до Европейския съд. Решението на съда може да повлияе в огромна степен на целия ЕС, защото може да принуди Румъния, България, Полша, Словакия, Литва и Латвия да признават гей браковете, независимо, че са сключени другаде в ЕС.

Една от основните пречки пред това Европейската агенция за лекарствата да се премести в България бяха опасенията, че работещи в институцията гей двойки няма да са защитени пред българския закон, дори при криминални случаи. Например, при случай на убийство, хомосексуален много трудно може да претендира за имуществото на партньора си, дори двамата да са сключили брак в държава, която позволява това. В крайна сметка, Агенцията се премести в Амстердам.

В момента Колман и Хамилтън живеят в САЩ, но Колман е категоричен, че счита Румъния за своя родина и затова би искал да живее там.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гоу©т
1 Отговор
Гейове са тия от ЕС.

Оценка:
-9 +51

Иван Господинов
2 Отговор
Извратеняци по закон. Никога нормалните хора няма да приемат това.

Оценка:
-6 +57

юрист
3 Отговор
Европейска конвенция за правата на човека- ЧЛЕН 12
Право на встъпване в брак
Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право.
С две думи- ЕКПЧ препраща към националните законодателства и поради тази причина, ЕС не може да задължи всички държави в ЕС да изменят законодателствата си, защото промяната на законодателствата им в частта за условията за сключване на граждански брак са в прерогативите/ правомощията/ на самата ЕС държава- не и в правомощията на СЕС. Няма ЕС орган, който да задължи България да измени законодателството си в посока задължителното признаване на еднополово съжителство за граждански брак.

Оценка:
-4 +34

4
Този коментар е премахнат от модератор
Емил
5 Отговор
Един брак без венчавка (като религиозно тайнство) си остава само законова форма за наследяване, т.е. няма никакво значение, а е просто един бизнес договор. Големият проблем е разрешаването за осиновяване на деца! Неправилното възпитание на подрастващите, което им внушава възпроизводителната сила, дадена Свише, единствено като сексуалност, е това което води до разврат (не само материален, а и духовен).

Коментиран от #11, #19


Оценка:
-3 +41

Арес
6 Отговор
Това е срещу природата!

Оценка:
-2 +41

юрист
7 Отговор
“...Публикувано във факти.бг: The New York Times, цитиран от "Актуално" посочва, че изходът от делото може да повлияе много пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС....“ И тази „констатация“ е много глупава и говори за тотално непознаване на правото на ЕС. Всеки гражданин на ЕС държава автоматично става ЕС гражданин, и без да има сключен граждански брак, спокойно може да реализира правата си на ЕС гражданин абсолютно самостоятелно, без да е необходимо да черпи вторични права от правото на съпруг/ съпруга да пребивава в друга държава- член на ЕС. Цитатът може да е правилен, само ако гражданин на трета държава/ държава извън ЕС/ или мигрант/ бежанец/, иска да живее и работи на територията на една ЕС държава. Тогава и само тогава правата, които има неговият брачен партньор произтичат от правата на бежанеца/ мигранта. Във всички други случаи, всеки гражданин на ЕС държава има самостоятелни права на ЕС гражданин и може да ги ползва, без изобщо да е семеен, семейна.

Оценка:
-4 +4

......
8 Отговор
Лошо, много лошо...к'во ше праЙм, как ше живеем с тия еврогейски ценности, не знам.

Оценка:
-4 +33

onq s konq
9 Отговор
Ейййййййй най-накрая ! Браво ! Ас се чудех що комшията ме гледа от извесно време с некакъв особен влажен поглет а то що било !

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +24

Гост
10 Отговор
Никога

Оценка:
-1 +13

Край на хемороидите
11 Отговор

До коментар #5 от "Емил":


Ти погледна ли календара? Забеляза ли в кой век живееш?
А и символите на религиозна принадлежност, наистина не са желани, че и глобяват за тяхното показване.
Църковна сватба ти гарантира любовта на партньора "докато съседката не ви раздели" РРР Да не говорим за гей-скандалите из всички църкви - включително нашата!
Евреите тъкмо научиха хората да обичат парите и пазарите, а ти искаш да върнем старата школа?! Приоритетите се менят в крак с цивилизацията - търговски договор или не, бракът не се признава за сключен ако е само в църква! Като милееш за морал, опитай се да спреш чалгата ))))

Оценка:
-7 +5

Пеньо
12 Отговор
Едно такова признаване ще доведе до много разводи сред наши родни политици, принудени от обстоятелствата и против волята им да се оженят за жени, че и деца да имат дори! Други ще си останат просто пе*али!

Оценка:
-1 +14

Хахаха
13 Отговор
Хахаха
СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е ГЕЙБРАКОВЕТЕ ДА СТАНАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ! ! !
Хахаха

Оценка:
-3 +25

14
Този коментар е премахнат от модератор
15
Този коментар е премахнат от модератор
Вечния кмет
16 Отговор
Марш от тука!

Оценка:
-2 +13

Юруш
17 Отговор

До коментар #15 от "Патриот":


Волене, ние си те знаем и вече няма нужда да се преструваш!

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +7

18
Този коментар е премахнат от модератор
юрист
19 Отговор

До коментар #5 от "Емил":


“...Публикувано във факти.бг: Един брак без венчавка (като религиозно тайнство) си остава само законова форма за наследяване, т.е. няма никакво значение, а е просто един бизнес договор....“ Това НЕ Е ВЯРНО! Не заблуждавайте българските граждани относно основни положения в българското семейно законодателство! Семеен кодекс изм. ДВ. бр.74 от 20 Септември 2016г. Граждански брак
Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред НЯМА правно действие.
Съгласие на встъпващите в брак
Чл. 5. Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135637484

Оценка:
-7 +2

Волен
20 Отговор

До коментар #17 от "Юруш":


Въздъхнах си с облекчение. Най-после ще се вземем с Чуколина!

Оценка:
-3 +5

mire
21 Отговор

До коментар #9 от "onq s konq":


Пази се като се прибираш да не те изненада.... С пръстен Пази се!!!

Оценка:
-1 +6

Руми
22 Отговор
Господ в Библията определя тези връзки между хора от един пол като гнусно и отвратително нещо и наказанието в миналото е дошло като унищожение с огън от небето(содом и Гомор, където са били хомосексуалисти), а сега едно от наказанията е СПИН, като след това душата е обречена на вечни мъки в ада.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +12

гай ричи
23 Отговор
веганите могат ли да стъпват в брак с мегетарианците , или само с гейовете

Оценка:
-2 +13

руски хакер
24 Отговор
Пожелавам на всички европейци да станат гейове, аз ще им взема жените, мацките да не се притесняват - ще обръщам еднакво внимание на всички.

Оценка:
-1 +16

часовникаро
25 Отговор
няма библия няма гейове има само закон , там пише мъж и жена , като искат да си наследяват имущество да си пишат завещания и готово

Оценка:
-1 +6

Шопа
26 Отговор

До коментар #22 от "Руми":


Ти да не си помисли, че от дълбока древност до влизането ни в ЕС не е имало гейове в България?. Стига с тази анти европейска пропаганда.
Точно божиите служители ми се чини, че най са податливи на гей игрички.
Мнго наивно мислене.

Оценка:
-10 +1

27
Този коментар е премахнат от модератор
Груйо
28 Отговор
Кофти история! Може би защото тука е по-евтино и тогава какво ще стане - по черноморието алкохолен туризъм, а пък по общините п...растски туризъм по обредните зали за бракосъчетания! Просто красота няма що!

Оценка:
-0 +8

Бесен Язовец
29 Отговор
Я стига сте плакали, трябва да ги признаем ! Какво толкова ви пречат гейовите ? Лично аз познавам една двойка, дето живеят съвместно и са много приятни хора !

Оценка:
-13 +2

Belfegor
30 Отговор
Гей бракове? Защо не!Нима нямаме вече такъв...Борисов-Симеонов-Марешки! Повечко вазелин....Доган се позиционира отзад!

Оценка:
-0 +5

безпартиен
31 Отговор
Признавам ги и аз,кога единия вземе,че роди!

Оценка:
-1 +3

Юрист 1
32 Отговор
Не на нас тези номера.

Оценка:
-1 +1

тука е така
33 Отговор
Еми то е крайно време вече да се случи и в Б-я,не мога да разбера расистите какво толкова против имат,като погледнеш само коментарите и разбираш колко динковци живеят в Б-я.Държавата на ДИНКОВЦИТЕ сме.

Оценка:
-0 +1

The TRAPPER
34 Отговор
По-точно-п...стки бракове. Гей е този който има порше, къща на Кайманите и Алпите , апартамент в Швейцария , останалите са педераси. НИКОГА. България ВЪН от ЕС. След 10 год. в БГ ще са останали 100 човека , - 2 нормални и 98 от другите .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.