Last news in Fakti

2 Януари, 2018 08:30 3 554 36

Най-ниската раждаемост у нас след Втората световна война

  • раждаемост-
  • демографска криза

2017 г. е поставила неприятен рекорд по ниска раждаемост, показват данните от регистъра на ражданията на здравното министерство.

Едва 56 436 бебета са били родени в страната през изминалата година. Те са с 4578 по-малко спрямо 2016 г. и със 7564 спрямо кризисната 1997 г. Досега антирекордът държеше 2016 г., когато родените 61 014 деца бяха най-малко от 1945 г. насам, пише в. "24 часа".

Тенденцията за намаляване на раждаемостта тръгна след бума през 2009 г., когато бебетата бяха почти 81 000.

И през 2017 г. най-много бебета са родени в София - 15 130 и в Пловдив - 6431. След тях са Варна с 3816 и Бургас с 3398 новородени.

Най-ниска е раждаемостта във Видин, Ямбол и Разград с под 400 родени бебета.

По прогнозни данни на НСИ броят на жените у нас през 2020 г. ще спадне с около 100 хил. до 3,5 млн. В по-дългосрочен план през 2070 г. се очаква броят на женското население у нас да достигне 2,5 млн., тоест да бъде с близо 1,1 млн. по-малко от сегашната им популация.

Другата причина за ниската раждаемост идва от късната възраст, на която жените стават майки за първи път. Официално тя е 30 години. Само 27 000 от българските семейства пък имат по три деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенин

    72 3 Отговор
    Това е най - точната оценка за едно управление.

    Коментиран от #4

  • 2 Евреите са го измислили

    20 51 Отговор
    Какво друго очаквате след 100г. КОМУНИЗЪМ ?

    Коментиран от #5, #12, #14

  • 3 Гост

    56 2 Отговор
    Геноцидът продължава!
  • 4 Активен Борец

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенин":

    Просто РОМКИТЕ ходят да раждат в Германия , Тука батко файда няма
    Нека малко да се Прочистим
  • 5 Гост

    44 5 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите са го измислили":

    Комунизъм и евреи - ти нормален ли си?
    Пък през комунизма имаше положителен естествен прираст, зомби!

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Позитано 20

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    За хонорарите след 16,00ч.

    Коментиран от #8

  • 7 ReNa

    35 2 Отговор
    Процесът е НЕОБРАТИМ при сегашните условия, а те са НЕПРОМЕНИМИ!!! Схемата с мноооого важни жени меринджейки сама по себе си НЕ предполага раждане на повече от 1 дете и то след мноооого размисли. В рекламите правени за БГ фирми масово се предлага следната снимка, която подсъзнанетолно ти налага модел на поведение - двама родители и ЕДНО дете ( обикновено момиченце) е между тях!!!!! Тези реклами бяха актуални за Китай, когато се опитваха да намалят раждаемостта.
  • 8 Гост

    33 5 Отговор

    До коментар #6 от "Позитано 20":

    Хонорари? Като не може да измислиш друго, поне не се излагай!
    В моя род нямам нито един член на БКП - ти може ли да се похвалиш със същото?
    Но да виниш комунизма за всичко, показва какъв мозъчен евнух си!
  • 9 Олигарха

    18 2 Отговор
    Това е най-сигурния признак, че сме на грешен път. Тъжното е, че на голяма част от населенеието някой друг им е виновен за това положение и не виждат вината в себе си. Ей това е основната причина всъщност. Когато се оправи населението умствено и мисловно бебетата сами ще дойдат. До тогава ще продължааме да се топим.
  • 10 Дядо Стефчо

    16 1 Отговор
    1892 година сме били 3.2милиона...има още да спадаме...
  • 11 впечатлен

    3 10 Отговор
    Сериозно подозирам техническа грешка. Това просто не е възможно! Цифрата е неточна, както следва трябва да се разбере кой и как я е допуснал, но досега подобно нещо у нас не се е случвало. Всичко се потулва. Това, разбира се, не пречи да се правят купища спекулации. Не се хабете, ако със злоба и низост нещата се оправяха, досега да сме цъфнали и вързали. Десетки години наред само това правим! Злобата се лее отвсякъде в изобилие! Обидите също! Ние наричаме това демокрация. Криворазбрана, както всичко, случващо се у нас открай време.
  • 12 Годо

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите са го измислили":

    Очаквам да Ви ограничат центовете за безсмислени коментари, та белким чета за в бъдеще по-смислени коментари и по-малко подобни простотии!!! Нищо лично, разбирам, че толкова можеш, но без пари едвали би си правил труда да го пишеш!
  • 13 onq s konq

    4 20 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Да така е - че при соца имаше по-голяма раждаемост,но ЗАЩО?Ами защото нямаше презервативи,а ако се намерят-те бяха български и се късат като хартия.Отделно че абортите бяха абсолютно забранени.И населението беше повече...защото с големи мъки се излизаше на екскурзия в чужбина ,при това само в соц. лагера.За Западна дестинация обаче-само богопомазаните!Не коментирам това дали е било лошо или не защото при различните хора е било различно като начин на живот- просто истината за нещата трябва да се казва докрай.

    Коментиран от #15, #16, #28, #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ей дразнител !

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    И то платен!!е и от всичко ,което си изброил ,кое му е положителното освен ,че такива платени драскачи изкарват доларчета,защото не ви бива нищо друго да правите освен да настройвате хората ама не успявате!!!
  • 16 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    "Ами защото нямаше презервативи,а ако се намерят-те бяха български и се късат като хартия."

    Това ли ти е заключението? Много ниско ниво на разсъждения кон, но поне имаш версия за произхода си. Явно родителите ти не са те лъгали, че те е носил щъркела, а са ти казали суровата истина.

    Презервативите изобщо не се намираха трудно, а имаше и немски - Adler:
    https://i.ebayimg.com/thumbs/images/g/pHYAAOSwk1haPJ1X/s-l225.jpg
    Имаше ги освен в аптеките, в супермаркетите и кинкалерийте.

    В този ред на мисли, защо циганската раждаемост понастоящем, въпреки модерните безплатни капути, които им раздава, позволените аборти и отворените граници е пъти по-висока от времето на соца? Нещо май ти издиша теорията, а?

    Коментиран от #17

  • 17 ВМОРО

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Циганската раждаемост е висока, защото на парламентарно представените партии им трябва електорат, нужен само и единствено за провеждането на валидни избори. Това е. На българинът му писна от нагласени мачове и спря да гласове. Управляващата клика замести българина с циганин. Важното е да върви далаверата.
    Аз не се сещам някоя партия, управлявала след 1989 година, да е имала успешна демографска политика.

    Коментиран от #21

  • 18 Разочарован

    14 4 Отговор
    Всичко опира до жените и те са главния виновник за това! Само се ослушват за богаташи и сладък живот, обаче това не може да застигне всички и повечето накрая остават стари моми или живеят на семейни начала с някой, с който нямат нито брак, нито деца! А "бразилките" от гетата раждат като подивели, като някои го правят в чужбина, а други дори не стигат до Майчин дом и статистиката! Преди време питах една позната какво мисли по въпроса,и която наближава 40, изглежда страхотно, а няма нито мъж, нито деца около себе си и тя ми каза: "На мен не ми трябват мъж и деца, искам да си живея живота, да си пия и да си спя с когото си искам"! Просто оставям коментарите на вас...

    Коментиран от #20

  • 19 ВМОРО

    3 9 Отговор
    Тролетариатът отново манипулира истината. През 1887 година населението на Княжество България е малко над 3 милиона. През 1946 година населението на Царство България наброява малко над 7 милиона. След близо 60 години монархия и участие в 4 войни населението на България се нараства двойно.
    С колко % се увеличи населението на България след 45 години комунизъм? И защо над 2 милиона българи се разбягаха като пилци след 1989 година?

    Коментиран от #32

  • 20 ВМОРО

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Разочарован":

    За съжаление това е световна тенденция и поведението на българките не е изключение. На белите християнки им се подменя умишлено ценностната система. Вместо традиционното здраво християнско семейство се пропагандира разгулен сексуален живот, кариера, мания по социални мрежи, алчност(финансов успех), показност, шопинг(пазаруване на ненужни вещи), смесени бракове и т.н.
    Българи, осъзнайте се! От Родината по-свидно няма!
  • 21 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    "Аз не се сещам някоя партия, управлявала след 1989 година, да е имала успешна демографска политика. "

    Именно!

    А защо?

    Защо демографска политика преди и след 89 толкова се отличават в частта си основен и второстепенен етнос? Кой модел следваме? Какво се цели и чий план е?

    Коментиран от #23

  • 22 ВМОРО

    7 3 Отговор
    Удобно пропускаш да споменеш годините преди и след 1944.
    Властта е окупирана от клика, която ние, българите, не натикахме в миша дупка след като имахме няколко удобни възможности. Сега ще сърбаме попарата, която надробихме. И ще чакаме пореден шанс да смажем гадовете. Всекиму - своето!
  • 23 ВМОРО

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Добри въпроси впрочем. Всеки разумен българин знае отговорите им.
  • 24 1234

    7 1 Отговор
    Нали целта на тая ,,демокрация"е такава за да намалее безработицата дето ще откриват нови работни места,по добре хората да ги няма,така и на митингите ще са по малко и безработни няма да има,стига колкото да обслужват хотелите им ,НАТО ще ни пази границите,изобщо като им слушам разсъжденията тия хора си мислят,че управляват едно село,ток не им трябва те си имат генератор,що им е централа,училища и болници закриват,и те не им трябват.БРАТЯ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ НАИСТИНА Е НАСТЪПИЛО ВРЕМЕТО ДА ВЗЕМЕМ ПУШКИТЕ И ДА ОТСТРЕЛЯМЕ ТОЯ ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВЕЧ. СТИГА ТОЛКОВА ЕКСПЕРИМЕНТИ С НАС,СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ ХОРА.
  • 25 ЕРГЕНЧЕ СПОКОЕН

    13 1 Отговор
    Кви деца бе , аз не смея да се женя а вие деца. Защо не се женя ? Със 700 лв заплата кво можеш? Не стигат за мен камоли семейство , това значи разходи разходи и то сериозни разходи. Изчислете само памперсите за месец, за харата, за отоплението,ток вода , транспорт ,за облекло ще сви спестя.
  • 26 БъХъ

    9 1 Отговор
    А има ли информация за етноса на тези 56 436 новородени ?
  • 27 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    тва е наследството на соца.никво поемане на отговорност.докато са живи тате и мама да ме гледат ,но аз никви инициативи не поемам.жените след първото вече нямат зор щото са се отчели мъжете нямат мъжество да напънат за повече деца ,а и децата са ангажимент .трябва да ги гледаш !!!!наи-лесното оправдание са липсата на пари,но тва е напълно смешно оправдание.деца се гледат и с много и с малко ,въпроса е на култура и възпитание,а такива през соца в тва отношение не се създаваха.особено много деца ражда селото,но българското такова както знаем го прлиключихме през соца успешно.

    Коментиран от #30

  • 28 Кажете поне че деца се раждаха

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Конь , ти счупи тъпомера , и детектора лъжата. Презервативи имаше всякакви , и за предпочитане бяха българските , щото бяха по дебели , и по-трудно се късаха, а и нокти и зъби там няма. Аборти също бол , но не като сега боща през лука. Лекарят първо ще и тегли солидно конско , и после ще действа. Като цяло се наблягаше бременноста да завършва с граждански брак. Екскурзии 3-4 пъти годишно от завода Прага ,Будапеща , Варшава , Ленинград , неща които сега не могат да си позволят 90% от българите. Деца няма защото след 1988г рухна рязко стандарта нужен за отглеждане на деца. Един тогавашен лев , имаше стойността на 20 сегашни лева. Когато едно българско семейство разполага с няколко хиляди лева месечно , ще мисли и за деца , и усмивки. За домашно намери в нета едно документално филмче за гр. Поморие 86г., и виж лицата на на тълпата минувачи как изглеждат , дали са навъсени като сегашните.
  • 29 стоян

    8 8 Отговор
    Що не си признаем че българите сме п.тювци и не можем да накараме жените да родят повече от 1 максимум 2 деца Няма такъв арап който и да е с 1 дете и то женско Която и да е българка женена за арабин е родила поне 3 пъти По това се познава колко сме мъже Парите са оправдание за слабите Огледайте се колко богати а с 1 дете Нима Албанците са по богати Чакам много минуси
  • 30 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, стига с тия глупости!

    Умният и отговорен човек първо мисли за деца си, после ги прави. Това е отговорност, другото - липса. Да сравняваш раждаемостта в миналото и настоящето само като сухи числа, без да вникваш в причините е плиткоумно. Също толкова плиткоумно е да сравняваш етносите и религиите без да отчиташ различията им.
    За богатите те подкрепям напълно, макар и там да има някакво обяснение.

    За "наследството на соц. строя" е диагноза извън моята компетенция. Обърни се към специалист!

    Между другото замислял ли си се, че много деца в семейството са характерни за ниско-развитите съобщности. Там, където жената няма никакво право на глас, а децата са източник на приходи за семейството, било като труд, било като зестра и т.н..

    Не знам какво искаш, ама си признай, ако ще ти олекне!

    Коментиран от #33

  • 31 Липсата

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    на презервативи е "виновна" да четем такива "мнения". Не че е нямало, но е трябвало да се ползват по предназначение.
  • 32 Различен

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "ВМОРО":

    Интересно какво е твоето мнение по въпроса?
    Ако имаше условия в България, дали щяха да се разбягат по Света??
    Простичък въпрос, но отговора със сигурност не е прост!
  • 33 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    умния и отговорния човек има култура към създаване на голямо семеиство.такива бяха дедите ми такъв съм и аз.соца прецака тази култура с разните там инжинерчета дето трябваше да им се осигури апартамент и целия им живот минаваше на гърба на мама и тате ,я с бурканите от село я с парите от царевицата или тютюна.страните и народите с големи семеиства са силните такива.евреите са такива американския вътък е в големите семеиства .в европа където семеиствата стават малки там се прецаква работата.у нас от големи семеиства са повечето успели българи .трудната среда дава много повече от наи-големите училища.сравни българите родени и възпитавани преди соца ,колко деца имаха и колко бяха успешни с тези родени през соца ,няма нужда да си специалист за да направиш разликата.може да пробваш и по-ленсен вариант.отиваш в едно сръбско,македонско или гръцко село и гледаш колко сърби,македонци или гърци има и как се размножават после отиваш в едно българско село и сравняваш.соца е причината да сме импотентни ,да нямаме свестни семеиства и съответно деца.един пич тук писа как българките женени за араби или гърци раждат по няколко деца ,а у нас неможете да ги накарате.когато ми се роди третото дете учудването и възмущението на родата бе подобно на тва да е кацнала летяща чиния.та тва е повсеместна ситуация.

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Както обикновено, основно изкривени "истини", манипулации и откровени глупости от теб. Нямам време да ти отговарям тази вечер. Може би утре?
  • 35 ХАНКО БРАТ

    2 0 Отговор
    що не пишете колко деца от новородените са циганета,така ще стане ясно колко ниска е раждаемоста на българите,дано не греша ама е поне 40%.
  • 36 незнайко

    2 0 Отговор
    Как няма да е най ниска, като младежите избягаха от БЪЛГАРИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове