19 Януари, 2018 09:49 1 529 4

Нов скандал с приема в детски градини в София

  • детски градини-
  • прием-
  • скандал

Сигналите идват от инициативен комитет

Нов скандал породи съмнения как се приемат деца в детските градини на София. В регистрите на общината и на МОН има драстични разминавания - в листите на чакащите има например деца, които вече посещават градина, съобщи бТВ. Сигналите идват от инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

Децата се водят в две системи. Едната е на официално обявените места в детските градини на Столичната община, в която са включени класиранията, листите на чакащите и свободните места. Другата е национален електронен регистър на МОН на реално записаните, който обаче не е публичен. "В информационната система на общината пише една бройка - примерно за набор 2012 г. пише 37 деца, а всъщност са два пъти повече", обясни Антонина Кенова от инициативния комитет.

Пример за подобен проблем е 161-ва детска градина "Ласка" в район "Овча купел". Съпоставка в двете системи показала разминаване от близо 150 деца. Техните имена не фигурират в системата на общината, но ги има в регистъра на министерството. Справката е към 1 декември м.г. От нея е видно, че около 20 деца, които официално все още чакат за място, вече са записани в градината.

Идентични на този са случай в 40-а детска градина в район "Триадица", чийто директор в отчета си сочи, че я посещават близо 60 деца повече от публично оповестеното, и случай във 2-ра детска градина в същия район, където деца, които вече я посещават, отново са приети на последните класирания.

Според родители това е схема за вкарване на децата в детските заведения по втория начин и за по-големи бюджети в тях. "Тези препълнени групи са престъпления спрямо децата, които ги посещават, и учителите, които се грижат за тях", коментира Кенова. Информационната система за обслужване на детските заведения на Столичната община е за кандидатстването и приема, но всъщност градините отчитат дейността си в националния регистър на МОН, в резултат на което получават финансиране.

"Ще проверим конкретно сигнал по сигнал. Ние не проверяваме при превеждането на средства конкретно за всяка градина, ние презумираме, че директорът е добросъвестен и си върши коректно работата", заяви зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов. По-късно от общината обясниха пред "Сега", че родителят сам трябва да поиска да отпише детето си от списъка на чакащите и ако не го направи, то ще продължи да фигурира там. Другата причина за разминаването била, че децата с хронични заболявания не се приемат през системата на общината, а по специален ред във всяка детска градина.

В края на декември общината уволни директорката на 164-та детска градина в Горна баня за това, че е приемала деца нерегламентирано. Тя пък от своя страна обяви, че е била подложена на натиск от служители на Столичната община да приема деца по "втория" начин. По случая от общината наредиха проверка, но резултатите от нея все още не са ясни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefko 88

    1 0 Отговор
    А в малките градчета места бол обаче няма хора.....Пример е и Банкя. До София е обаче училищата празни....
  • 2 ЕЛЕМЕНТАРНО Е

    1 0 Отговор
    нека системата да е он-лайн напълно прозрачна като с/у всяко дете прието в градината да има мотивите защо е вътре - кои критерии е покрило - тогава ще се сложи край на всички злоупотреби !!!
    ЕЛЕМЕНТАРНО Е !!!

    Коментиран от #3

  • 3 не може

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕЛЕМЕНТАРНО Е":

    Е да но тогава ще изчезнат проблемите, инициативните комитети на опозицията ще станат излишни .
  • 4 Реалист

    0 0 Отговор
    В момента един от критериите за кандидатстване в детски градини е "Постоянен ИЛИ настоящ адрес на територията на административния район на детската градина/училището на поне единия от родителите/настойниците - 1 т." Абсурдно е настоящ и постоянен адрес да са с еднаква тежест. За настоящ адрес не се изисква да се живее наистина на този адрес, а удостоверението се издава лесно, без да се прави проверка. Елементарно е да се намери собственик на жилище, който срещу заплащане да декларира, че има наематели. По този начин хора, които реално не живеят в близост до дадена детска градина, могат да кандидатстват за нея наравно с хората, които наистина живеят до тази градина. Примерно в градината, която се намира на 50 метра от жилището ми в кв. Гео Милев, идват хора от Драгалевци да си водят децата. Единици са родителите, които водят децата си пеша, основно идват с коли, т.е. живеят далече от градината. Правят го, защото самото детско заведение имало добра база. Което е проблем за хората, които живеят буквално на пресечка. Отделно самият административен район е огромен и е нелепо да съм задължен да водя детето си на половин час път в посока до градината, в която е имало места. Същото да правят и хората, които са решили да запишат детето си в далечна за тях, но близка за мен градина. Първо постоянен адрес трябва да има по-голяма тежест от настоящ адрес в класацията и второ, адрес в по-голяма близост до детското заведение трябва да има по-голяма тежест от адрес на по-
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове