Last news in Fakti

30 Януари, 2018 20:10 1 534 12

МОН: Няма въпросник за сексуалната ориентация на децата

  • мон-
  • джендър образование-
  • деница сачева

Деница Сачева коментира скандала

Въпросник в училищата, който да достига до учениците и да се отнася до тяхната сексуална ориентация, до това дали ходят до тоалетна, дали носят роклички или суитшъри, няма, не е имало и няма да има, каза пред бТВ зам.-министърът на образованието Деница Сачева по повод разразилия се скандал с конкурс „Училище без насилие” и стереотипи, определени от пола", провеждан от МОН и джендър фондация в българските училища.

Дезинформационната атака взема за повод един конкурс, който се провежда в образователната система от 5 години и за първи път е започнал 2013 – 2014 г., каза тя.

Анкетата не може да бъде наречена „джендър”. Става дума за доброволен конкурс между училища какви политики имат по отношение на насилие, на равнопоставеност между момичета и момчета, допълни Сачева.

Анкетата е раздадена на директорите от МОН, а децата не участват в нея и никой не ги пита в каква тоалетна ходят, категоричен беше зам.-министърът.

„Този конкурс е доброволен. Фондацията, която го организира, има този въпросник и ние само сме информирали регионалните управления по образование”, уточни Сачева.

Тя съобщи, че конкурсът се провежда от 5 години, а на страницата на фондациятамогат да бъдат видени всички въпросници, както и училищата, които са участвали до момента, включително и наградените. От началото досега са участвали 300 училища.

"Фондация „Джендър образование, изследване и технологии” е неправителствена организация, която е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в обществена полза е, съответно отчетите й също са публични. Занимава се с проекти, които най-общо казано насърчават това в училищата да има толерантна и приобщаваща среда. Има и проекти, свързани с правата на бащите, с правата на жените, с правата на децата", допълни Деница Сачева.

По думите й в случая с анкетата става дума за инициатива на неправителствения сектор, в която няма нищо притеснително, защото няма въпроси, свързани със сексуална идентичност, със самоопределение или каквото и да е.

В България политики за равнопоставеността между момичетата и момчетата, или съответно жените и мъжете, се изпълняват от дълги години, допълни зам.-министърът.

Сътрудничеството между неправителствената организация и МОН е започнало по време на министър проф. Ана Клисарова, съобщи тя.

"Понятието „стереотипи, определени от пола” е част от българското законодателство още от Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. В момента се прави опит да се търсят различни провокации, да се провокират страховете на хората. Става дума за стереотипи, които са свързани с конкретния пол, например при жените многократно се говореше, че жените могат да работят само конкретни професии, че те не могат да бъдат добри в науката или пък в технологиите”, коментира още Сачева.

По отношение на Истанбулската конвенция, зам.-министърът заяви, че не е вярно, че джендър организации ще могат да влизат в училищата и никой няма да може да ги спре.

По думите й България няма намерение да променя своите образователни програми, няма и нужда да го прави.

"Джендър образование в този вид, в който общественото мнение изкриви това понятие, а именно по отношение на сексуална идентичност, по отношение на свободно избилране на пол и други такива теми, няма да има в образователната система и това не следва от конвенцията.

Училището няма други ангажименти, освен да насърчава равнопоставеността между момичетата и момчетата".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    40 2 Отговор
    Никой не Ви вярва, г-жа! В правото има следното правило- казаното отлита, а написаното остава. Не е важно кой какво казва, а е важно кой какво върши или какво не върши. Така, че- публикувайте в публичното пространство в ПИСМЕН ВИД автентичният текст на цялата програма на нпо-то,както и в писмен вид съдържанието на ВСИЧКИ ПИСМЕНИ АНКЕТИ от нпо-то, заедно с всичките им въпроси, и оставете родителите на българските деца да преценят нещата.
  • 2 Баче Кико

    35 1 Отговор
    Ей Тетко,много лъжеш па и ти личи!

    Мачка да ти яде ушите!
  • 3 Само лъжи

    22 1 Отговор
    Тази получи SMS от Тиквената партия и се задейства.Колко са прозрачни и отвратни.Срам за България.Един политик нямаме който наистина да мисли за България и просперитета на сънародниците си!
  • 4 мамка ти

    22 1 Отговор
    Тая льже като дьрта циганка. Но това пьк еннормално за всички от ГЕРБ. Долни льжци
  • 5 Добре се е облажила

    19 1 Отговор
    Ето това ще стане след ратифицирането на конвенцията съответните фондации ще имат правото (гарантирано от конвенцията) да правят това, без да питат никого и ако някой им попречи, ще бъде съден и пратен в затвора. Всичко това е следствие от конвенцията. Те сега са неудържим, а какво ще стане след това.
  • 6 Румяна Костова

    16 0 Отговор
    Е ,тогава какъв и е смисъла на тази джендър конвенция?Равноправие между момчетата и момичетата?Че то си го имаше още по мое време,на късния социализъм.Не си спомням при изпитване и контролни да са били толерирани едните или другите.И тоалетните също бяха равнопоставени,за нас ляво,в дъното на коридора,за момчетата,в дясно,ха,ха.Какви идиотщини ни говори тази?Или под равноправие се разбира и момчетата да носят женски дрехи и да си лакират ноктите?Че съучениците му ще се изгаврят с него и ще го разкатаят от подигравки!
  • 7 Румяна Костова

    11 0 Отговор
    Нека да оставим тази конвенция на икономическите развитите общества,където има безброй подпомагащи социални придобивки за семействата и децата.Мисля,че в България имаме доста проблеми да решаваме не само в социалната сфера вместо със сериозни физиономии онези мижитурки да ни ронят сълзи и само да се оплитат в собствените си лъжи.Един път:: имало програми за Джендър разяснения на учители и възпитатели,сега пък няма.Да вземат да са единодушни в лъжите,тази тяхна шизофрения вече не е забавна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЛЪЗГАТ НИ ГО, ПОЛЕКА, БАВНО НО СИГУРНО !

    2 1 Отговор
    Държавата ни е на колене - икономика, финансии, дългове, работна заетост на населението, емиграция на запад, култура, образование, здравеопазване, социална сигурност - за 30 години ГРОХНАХМЕ. Женитби почти няма, децата са рядкост, нацията ни се топи значително а ЕВРО СЪЮЗА дума и ЛАФ не споменава, заоблачаване бъдещето на слънчева България - Швейцарията на балканите. Напротив Евро Съюза ни заставя джендър мутация на населението т.е. мъжът да функционира като жена, А жената като мъж. По същество Евро Съюза чрез ХУМАННА мутация която води до разлагане моралните устои на семейството. Тази конвенция не е израз на ДЕМОКРАЦИЯ А ДИКТАТУРА, защото ОБЩЕСТВОТО, губи възможността за ефективна съпротива. ЕРАЛНО КОНВЕНЦИЯТА Е УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХОЛОКОСТА НА БЪЛГАРГАРСКАТА НАЦИЯ. ДОЙЧЛАНД, ДОЙЧЛАНД УБЕР АЛЕС ! АМЕРИКА ФЪРСТ ! А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С НАС ?

    Коментиран от #11

  • 10 аве фюрер

    3 1 Отговор
    Че кой ви вярва бе , смет тротоарна такава , не било врат, ами шия а ???
  • 11 ЛЪЗГАТ НИ ГО, ПОЛЕКА, БАВНО НО СИГУРНО !

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЛЪЗГАТ НИ ГО, ПОЛЕКА, БАВНО НО СИГУРНО !":

    КОНВЕНЦИЯТА ЩЕ НИ ПРЕВЪРНЕ В НАЦИЯ ОТ ЗОМБИ ! ПОЗОР ! ПОЗОР ! И АНАТЕМА ЗА ВСЕКИ КОЙТО НИ БУТА КЪМ ПРОПАСТТА НА ЗАПАДНАТА ПИДЕР- ЛЕБЕРАЛИЗАЦИЯ! НИМА ЩЕ НИ ПОСЛУША НАШИТЯТ ЕЛИТ?
  • 12 радев

    1 1 Отговор
    ЛЪЖЕЧКО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове