Рибните запаси в морето намаляват, като това е валидно както за Черно море, така и за Световния океан, каза в интервю за „Черно море“ доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна.
По думите ѝ тенденцията не е нова, но в Черно море ситуацията е усложнена, тъй като промишлените видове риби там по принцип са малко на брой.
Като основни причини за намаляването на рибата доц. Петрова изтъкна замърсяването на водата и преулова. Не случайно според нея през последните години много фирми и риболовни организации са насочили своето внимание и към улов на нерибни ресурси, като рапани и други видове мекотели.
По отношение на биоразнообразието доц. Петрова уточни, че през последните години има крехки признаци на подобряване на някои параметри. „Това обаче е една нестабилна ситуация и не трябва да ни успокоява, а вниманието да бъде насочено към все по-ефективни регулаторни мерки по отношение на чистотата на Черноморския басейн.
Има видове, които се водят като свръхексплоатирани, с изключение на популацията на трицона, която все още се счита за устойчива като стойности.
Калкан, барбун, сафрид, лефер са основните видове промишлени риби, които се водят за свръхексплоатирани. И докато популацията на трицоната е в стабилно състояние, при калкана нещата не стоят така. Това е и рибата в Черно море с най-висок икономически интерес. От нерибните взорът е отправен към рапаната и белите миди, които са с висока експортна стойност. Интересът към бялата мида през последните години е сериозен и трябва да търсим баланса между потребностите на браншовия сектор и екологията на басейна. Ако не вземем всички необходими регулаторни мерки, няма да има възобновяемост и какво да се лови“, уточни директорът на Института по рибни ресурси.
Тя изтъкна, че всичко трябва да бъде подчинено на регулация и ефективен контрол, което е необходимо, за да имаме възобновяеми ресурси, които да бъдат експлоатирани.
За улова на белите миди обикновено се използват тралиращи средства, а те от своя страна нарушават дъното, където живеят други организми, които са важни за промишлените видове риби. Екологичният баланс е много крехък и не може да се обръща внимание на едно, а на друго не. По тази причина трябва да се търси баланса в цялата екосистема, допълни доц. Петрова.
Интервю на Нина Рускова и Мариана Стойкова
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ИЦО
20:13 17.02.2018
2 куку руку ку
Коментиран от #3
20:23 17.02.2018
3 Гост
До коментар #2 от "куку руку ку":
Ко Ко каза?Те един ден не могат да изкарат да не тралят морето ти една две години.Коментиран от #8
21:24 17.02.2018
4 Юбряяяяя
07:17 18.02.2018
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Джендър Бей
10:10 18.02.2018
7 сашо
Коментиран от #9
10:25 18.02.2018
8 ГОСТ
До коментар #3 от "Гост":
Кукуруку правилно отбеляза...ДА СЕ СПРЕ ТРАЛЕНЕТО ЗА 1..2... ГОДИНИ....Пък те дали ще спират или не е отделен въпрос....
11:14 18.02.2018
9 Луд Гидия
До коментар #7 от "сашо":
Беше пълно с миди,на времето във Варна при глад вадехме големи количества на Галата,кофата с бързовара ни спасяваше,по плажовете тенекии и огън бяха навред,даже и сурови биваха!С харпуна съм удрял макар и рядко по някоя свестна риба,имаше и попчета в изобилие дори и калкан се срещаше в пясъка,а сега морето заприлича на цялата ни държава-обран и ос.ан(и бетониран)бостан!!11:15 18.02.2018
10 незнайко
17:37 18.02.2018
11 Морето
20:30 25.09.2018