Last news in Fakti

17 Февруари, 2018 20:07 4 525 11

Изчезват ли калканът и сафридът в Черно море?

  • риба-
  • сафрид-
  • калкан-
  • черно море

Иска се регулация и ефективен контрол, за да имаме възобновяеми рибни ресурси

Изчезват ли калканът и сафридът в Черно море? - 1

Рибните запаси в морето намаляват, като това е валидно както за Черно море, така и за Световния океан, каза в интервю за „Черно море“ доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна.

По думите ѝ тенденцията не е нова, но в Черно море ситуацията е усложнена, тъй като промишлените видове риби там по принцип са малко на брой.

Като основни причини за намаляването на рибата доц. Петрова изтъкна замърсяването на водата и преулова. Не случайно според нея през последните години много фирми и риболовни организации са насочили своето внимание и към улов на нерибни ресурси, като рапани и други видове мекотели.

По отношение на биоразнообразието доц. Петрова уточни, че през последните години има крехки признаци на подобряване на някои параметри. „Това обаче е една нестабилна ситуация и не трябва да ни успокоява, а вниманието да бъде насочено към все по-ефективни регулаторни мерки по отношение на чистотата на Черноморския басейн.

Има видове, които се водят като свръхексплоатирани, с изключение на популацията на трицона, която все още се счита за устойчива като стойности.

Калкан, барбун, сафрид, лефер са основните видове промишлени риби, които се водят за свръхексплоатирани. И докато популацията на трицоната е в стабилно състояние, при калкана нещата не стоят така. Това е и рибата в Черно море с най-висок икономически интерес. От нерибните взорът е отправен към рапаната и белите миди, които са с висока експортна стойност. Интересът към бялата мида през последните години е сериозен и трябва да търсим баланса между потребностите на браншовия сектор и екологията на басейна. Ако не вземем всички необходими регулаторни мерки, няма да има възобновяемост и какво да се лови“, уточни директорът на Института по рибни ресурси.

Тя изтъкна, че всичко трябва да бъде подчинено на регулация и ефективен контрол, което е необходимо, за да имаме възобновяеми ресурси, които да бъдат експлоатирани.

За улова на белите миди обикновено се използват тралиращи средства, а те от своя страна нарушават дъното, където живеят други организми, които са важни за промишлените видове риби. Екологичният баланс е много крехък и не може да се обръща внимание на едно, а на друго не. По тази причина трябва да се търси баланса в цялата екосистема, допълни доц. Петрова.

Интервю на Нина Рускова и Мариана Стойкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЦО

    10 5 Отговор
    Не наядохте се мръвкари и рибари(не съм веган)
  • 2 куку руку ку

    11 7 Отговор
    Рибните запаси са най-бързо възстановяващият се ресурс на земята. Само трябва да се прекрати за малко (1-2 години) промишленият риболов и всичко ще си дойде на място.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Ко Ко каза?Те един ден не могат да изкарат да не тралят морето ти една две години.

    Коментиран от #8

  • 4 Юбряяяяя

    8 6 Отговор
    Тя България изчезва мен ще ме е грижа за рибата дето турците я изловиха докато българите блеят като овце по форуми и сайтове!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Джендър Бей

    3 2 Отговор
    P?S.Пардон фосфор!!И да допълня влизаме в постите,не съм сигурен дали се яде риба,но ако не тогава очаквайте рибните запаси да се възстановят и US екскрементите да не осветяват морето!!
  • 7 сашо

    7 0 Отговор
    плувам под вода от 30-40г.разликата е огромна,абсулютна пустиня е.даже миди няма.абсулютно безхаберие от страна на институциите БАН и ИАРА.Лапат държавни пари,тук там някой нещастен рибар омаскарят,а траловете орът ли орът дъното.да мине още време и водораслите ще са кът.срам м

    Коментиран от #9

  • 8 ГОСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Кукуруку правилно отбеляза...ДА СЕ СПРЕ ТРАЛЕНЕТО ЗА 1..2... ГОДИНИ....

    Пък те дали ще спират или не е отделен въпрос....
  • 9 Луд Гидия

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "сашо":

    Беше пълно с миди,на времето във Варна при глад вадехме големи количества на Галата,кофата с бързовара ни спасяваше,по плажовете тенекии и огън бяха навред,даже и сурови биваха!С харпуна съм удрял макар и рядко по някоя свестна риба,имаше и попчета в изобилие дори и калкан се срещаше в пясъка,а сега морето заприлича на цялата ни държава-обран и ос.ан(и бетониран)бостан!!
  • 10 незнайко

    1 1 Отговор
    Докато американски кораби обикалят в Черно море всичко ще изчезне!!! Докато ни ръсят с изтребителите грипни епидемии, така ще бъде!!! Фармацевтичните гиганти трябва да ПЕЧЕЛЯТ !!! Вноса на риба трябва да нараства !!!
  • 11 Морето

    0 0 Отговор
    Наистина положението е плачевно!Като никога морето тази година беше пълно с пластмасови кофички и парчета от тях,найлонови пликчета и опаковки,някои от които са били дълго във водата,защото бяха се развили по тях водорасли!А на Бабешкия плаж вАхтопол,където преди 4-5години до скалите беше пълно с живот,имаше миди,раци,скариди,ята риби и по-едри се виждаха като се гмуркаш,сега е пълно мъртвило!Няма нищо!Ни рапани,ни,раци,миди, скариди,а за риби да не говорим!Само в един ден на плажа бяха изхвърлени 6мъртви малки делфини!Жалка история?Всичко се затрива и никой не го е грижа,като гледам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове