18 Февруари, 2018 07:30 2 600 20

18 февруари 1856 г. Обнародван е Хатихумаюнът

  • хатихумаюн-
  • възраждане-
  • българи

Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите

На 18 февруари 1856 г. в Цариград е обнародван Хатихумаюнът - султански указ (наречен още и вторият акт на Танзимата), издаден от султан Абдул Меджид. Приет е от османското правителство под натиска на Англия, Франция и Австро-Унгария, за да се предотврати възможността седмица по-късно Русия да постави въпроса за угнетените християнски народи на Парижкия конгрес, свикан след Кримската война 1853-1856 г., и да го впише в мирния договор в специален параграф.

Още с прокламирането на Гюлханския хатишериф от 1839 г. Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите. Хатихумаюнът потвърждава дадените по-рано права на султанските поданици и очертава параметрите на по-нататъшните реформи в империята: пълна свобода на религията и вероизповеданията, равенство на мюсюлмани и немюсюлмани пред законите, право на собственост и имущества, достъп на немюсюлманите до обществени служби, училища, армия и пр., равно облагане с данъци без разлика на вероизповедание и религия, въвеждане на ред във финансите и държавния бюджет, реорганизация на администрацията, право на представителство на населението в управленските структури на страната, отваряне на банки, строителни работи и т. н.

На практика Хатихумаюнът не се зачита, но предвидените църковни преобразования, дават основание на българите да поставят пред султанското правителство въпроса за църковната и гражданска автономия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    16 3 Отговор
    Чак 1856г. се сещат турците да напишат, че трябва данъчното облагане да е еднакво за християни и мюсюлмани, че трябва да се гарантира собствеността на християните, да имат достъп до държавни служби и поръчки, че трябва да има равенство пред закона.
    При което положение не искам да ми обясняват от 1396г. до 1856г. колко сме били добре ние поробените народи. Клали са ни както и когато си искат и са ни държали в унизителна мизерия, чрез системата на данъчното облагане. В същото време са крадяли най-силните ни деца момчета за еничари, да си леят кръвта и да колят други народи.
    А както знаем изброените по-горе "права" си остават само на хартия. Какви гаранции за живота на българите е дал падишаха- справка Батак, Стара Загора, Копривщица и десетките опожарени български села и градове 1976-1978г.

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 Историк

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Навсякъде бунтовете срещу султана са потушаване с кръв и жестокости, независимо от религията на бунтовниците. В Египет, Сирия, Ирак и други.
  • 3 ххх

    2 23 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    И да се плюнчиш ,и да лаеш истината се безспорна,права са ИМАЛИ ,и задължения също както сега.Заради неблагодарността сте прокълнати!

    Коментиран от #8

  • 4 Хасан

    9 15 Отговор
    Във времето когато в Сащ негрите са продавали като добитък,когато в Африка и Индия западната култура е асимилирала,унищожавала цивилизации,когато Европа е била мрачна в Османската империя се е говорило за права и свободи,за религиозна права,етнически права...

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хасан

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Стига си учил история от стихове и измислени разкази ..седни и прочети исторически книги...до 1960 г чернокож в Сащ не може да се качва или да влезе в ресторант за бели...
  • 7 Хасан

    8 16 Отговор
    ..докато в Русия е имало крепостно селячество и селяните са се продавали със земята,а в Сащ робовладелски строй...в Османската империя ,«поробения българин» е имал земя,семейство,свободно движение,предприемачески права,търговски права...
  • 8 некойси

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "ххх":

    хасанчо, що ве пиленце не дойдеш да ти отблагодаря лично, а си стоиш в асеновградската циганска махала.
    Цъфне тука неква статийка за туркието и се изхождаш неканен веднага! Че и даваш акъл! Ми то за да го даваш, трябва най-напред да имаш бе гьотферен.

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "некойси":

    Мен ако ме дразни нещо ,не чета...що ме четеш???аз просто си пиша мнението по статиите ..какво лошо има в това????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Николай

    12 5 Отговор
    Хасане, самия факт, че без никой да те пита, ти си написал 4 коментара един след друг в които обясняваш колко хубаво са живяли българите в Османската империя, показва, че нещо ти е гузно на съвестта...и се чудиш какво да измислиш, за да ти олекне.
    Спокойно, не бой се, ти не си живял тогава, не си виновен за нищо. Но няма нужда да си измисляш. Каквото е било - било е, отдавна са минали тези времена.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Николай":

    Не казвам че българина е живял хубаво ...или пък турчина е живял хубаво по време на Империята...казвам че е нямало «роби» и «робовладелци»....българина е единствения народ който се гордее че прадядо му е бил «роб»...руснака е вкарал в подсъзнанието думата «иго» и така си продължава

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Николай":

    И защо да ми е гузно????не те разбирам
  • 14 Николай

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    До самия край на Османската империя е имало пазари за роби. Ататюрк ги премахва. Той премахва и харемите.

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Николай":

    Опаааа...Енвер паша е бил помак..демек славянски корени....Целия военен елит на Османската империя са с нетурски корени

    Коментиран от #19

  • 16 Ads

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Да се, само се е говорило
  • 17 Гербераси долни

    6 0 Отговор
    А тук кога ще го въведат ,има една раса която плаща когато си поиска доста по малко данъци и сметки .
  • 18 Ads

    2 0 Отговор
    Да де, само се е говорило
  • 19 Николай

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    къде пък в статията или коментарите прочете за Енвер паша и кой въобще е той?
  • 20 Serj

    5 1 Отговор
    Не се карайте. С 30 г. демокрация се постигна това, което 5 века не можаха да направят турците и то без да се пролее капка кръв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове