Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 11:06 1 501 5

Хомофобските престъпления остават напълно недокладвани в България през 2017 (ВИДЕО)

  • хомофобия-
  • престъпление-
  • българия-
  • геи-
  • лесбийки

Повечето инциденти с ЛГБТИ хора в България се случват в училище, а младитe гей мъже от големите градове са най-честите жертви на престъпления от омраза, сочи доклад на фондация GLAS

Хомофобските престъпления остават напълно недокладвани в България през 2017 (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock.com

Най-често срещаният тип инцидент, докладван от жертвите с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност в България са заплахите – 73%. Този тип инцидент се съобщава предимно от млади мъже на възраст от 15 до 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Това сочат резултатите от доклад за анти–ЛГБТИ престъпления от омраза и инциденти в България през 2017 г., изготвен от фондация GLAS. Сред обществените места, където са регистрирани най-много заплахи, училището е на първо място (60%), следвано от дома (20%) и баровете (10%).

За физическо нападение съобщават 15% от всички жертви, всички от които са идентифицирани като мъже (80% с хомосексуална ориентация, а 20% с бисексуална). Шестдесет процента от жертвите на физическо насилие са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст между 15 и 24 години.

„Нито един от потърпевшите, които са попълнили онлайн доклада, не е съобщил за инцидентите в правозащитните органи. Жертвите на престъпления от омраза в България се чувстват неудобно да докладват пред полицията. Причините за това са основно две - не вярват, че сигналът им ще бъде взет насериозно и ефективно разследван, както и се опасяват от допълнителен тормоз от страна на полицейските служители“, сподели Симеон Василев, изпълнителен директор на фондация GLAS.

Наказателният кодекс не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления. Като следствие от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски нападения са съобщавани и наказателно преследвани, заподозрените често биват обвинявани в деяния, извършени с „хулигански подбуди“.

„Фактът, че престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ не са санкционирани от закона, е добре познат в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и много бавно разследване на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 г., обезкуражава жертвите на престъпления, свързани с омраза, да докладват и да търсят справедливост“, добави Симеон Василев.

От фондация GLAS припомнят, че всеки станал жертва или свидетел, може да подаде сигнал чрез портала "Толерантни".

Онлайн платформата събира информация за региона, мястото на атаката, пола, как се идентифицират жертвите по отношение на сексуалната ориентация или половата идентичност и възраст. Същите данни се събират за извършителя. Жертвите могат да останат

анонимни, но могат и да посочат контакти, ако желаят. В полицейските участъци се регистрира пол на жертвата, но не сексуална ориентация, полова идентичност и самоопределение. Онлайн платформата позволява събирането на тази допълнителна информация. За уеб платформата tolerantni.com не е необходима регистрация; всеки може директно да попълни формуляра с информация за престъплението, без да се регистрира. От старта на онлайн портала през 2015 г. досега са събрани данни за над 200 случая на различни хомофобски престъпления от омраза.

Проучването стартира на 1 май 2017 г. през онлайн платформата tolerantni.com, като в рамките на 6 месеца са получени общо 47 доклада. Те се отнасят за инциденти, които са се случили през 2017 г. От общия брой получени доклади са попълнени 33, т.е. в тях респондентите дават отговори на всички въпроси във формуляра. Анализът се основава на данните от 33-те завършени доклади, тъй като останалите не предоставят достатъчно информация, която може да бъде анализирана и класифицирана. Онлайн формулярът събира данни за региона, мястото на атаката, пол, възраст и начин на самоопределяне на жертвите по отношение на сексуална ориентация или полова идентичност. Същите данни се събират и за извършителя.

Количествените данни, събрани от тази уеб платформа, по никакъв начин не са представителни за реалния брой и видовете престъпления, свързани с престъпления от омраза срещу ЛГБТИ в страната, но това са единствените количествени данни, налични по тази тема. Събраните данни не са достатъчни за проследяване на тенденциите по отношение на местонахождението и връзката между жертвата и извършителя, но са достатъчни да очертаят тенденциите за най-често срещаните престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хората и взаимовръзката между сексуалната ориентация и възрастта на потърпевшите за определени Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) е неправителствена организация, основана през 2014 г., която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    7 1 Отговор
    Що бе, ето, докладвам ги:

    https://www.youtube.com/watch?v=uzC9KPbRUdE
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти семит

    10 1 Отговор
    Ротшилдите и нпо-тата им на сапун
  • 4 Пратеници на САТАНАТА

    13 1 Отговор
    Всеки втори циганин се пише за гей или ледоразбивач,само и само да не ходи на училище и да практикува в къщи на свобода педофилските си наклонности по братчета и сестричета и това всичко е под защитата на такива организации като glas и другите соросоиди....
  • 5 аве фюрер

    9 1 Отговор
    Платените статийки на амбреажната дружинка в България зачестяват . Вече им става ясно ,че на нас хомоценности не ни минават , и изпадат в някаква истерия . Добре ще бъде вместо да плащат за статийки , да употребят парите си за лечение на патологичните си увреждания в мозъка , и шизофреничните си разстройства , вследствие на които не могат да разберат , от коя страна трябва да се сношават ,и с кого . Жалки и много болни хорица ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове