Last news in Fakti

12 Март, 2018 13:36 751 9

Премиерът скърби за депортираните евреи

  • евреи-
  • македония-
  • скопие

Бойко Борисов се поклони в Скопие пред паметта на евреите

Премиерът скърби за депортираните евреи - 1

Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на възпоменателна церемония в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията на Република Македония.

Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера „Треблинка“ и загинали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях. За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, припомни Бойко Борисов. „Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян“, каза той.

Борисов припомни трагедията, разиграла се на Балканите само преди 20 години, и подчерта, че именно затова тук, в региона „трябва да градим, да работим заедно и народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята“. За да не се случи това, отговорност носим днешните политици, заяви българският министър-председател.

По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор. „Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея“, каза той. Заев посочи, че днес преговаряме поуките от миналото, „за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно. Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    11 1 Отговор
    Той винаги е така .....в поклон ! Готов да погалят по главата ...:)
  • 2 гост

    14 0 Отговор
    какъв македонски народ бе бойко, същите тези "македонци" направиха Холокост и срещу българите след войната, ама за това думичка не казваш?
  • 3 Бахур Бахар

    13 0 Отговор
    Дълбоко скърбя и за стотиците хиляди българи избити от македонските титови власти, за това, че не се отрекоха от България, за разлика от днешните ни помаци.
    Светла им памет!
  • 4 А на погубените българи

    10 0 Отговор
    Българският народ, жертва на физически репресии и асимилиране от всичките му съседни държави, е бил в своята история пословично толерантен към всички свои малцинства. Дори турците по време на т.н. възродителен процес, осъществен от комунистическата тоталитарна власт, са били принудени да сменят единствено имената си, но не и вярата си, още по-малко са били обект на физическо унищожение.
    И въпреки това, под натиска на недобронамерени към народа ни външни политически сили Българската държава е системно унижавана и принуждавана да се извинява на всички за всичко !
    Да, българското правителство трябва да изрази своите съболезнования, но не и да се извинява за физическото унищожение на небългарски евреи, в което България не само не е съпричастна, но не е дори предизвестена ! Както е известно, Третият райх официално не е оповестил на когото и да било в света, как смята да третира депртираните хора от еврейски и други народности в неговите "трудови" концентрационни лагери !
    Дори и в тази драматична военна обстановка, България остава пример на толерантност ! Тя е единствената страна-съюзник на Германия, която не само че отказва да й предаде "своите" еврейски граждани, но отказва и да участва във военни действия на който и да е фронт !
    И за награда САЩ и Великобритания бомбардираха гражданите на българската столица, а Кремъл нареди да бъдат избити, както вътре в страната, така и по фронтовете в боеве с германците десетки хиляди българи, при това не само полит
  • 5 Дедо

    7 1 Отговор
    Боко скърби само срещу заплащане!
  • 6 asdf

    1 0 Отговор
    Хубав виц.
  • 7 спеца

    1 0 Отговор
    Например няколко папи. Подлизурко, ама скоро ще му дойде края!!!
  • 8 До БГ зложелателите

    3 0 Отговор
    Да, вярно е, че под натиска на Третия райх подконтролните му държави са принудени да създадат антисемитски закони и органи. Въпросът е, че в България те на практика са общо взето симулативни.
    И питам, има ли държава, която да е предизвестена от Третия райх за целите на неговите "трудови" концентрационни лагери и негова подконтролна държава, от която да няма депортирани евреи ? Няма, нали ? Даже Френското правителтво е принудено да прави депортиране на френски евреи.
    А има ли държави, чиито народи спасяват всички свои сънародници от еврейски произход ? Единствено България и Дания !
    И факт ли е, че българските евреи като никои други по света тъгуват за България и я обичат и досега като своя родина-майка? Факт е !
    А за сведение на БГ зложелателите чувствата не се доказват и измерват с никакви "документи" !
  • 9 Гост

    2 0 Отговор
    Има доказателства за рекет от българска страна за да прикрива евреи, тоест продажба ... има избиване на други малцинства ... и потомствени фашисти във властта!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове