Last news in Fakti

29 Март, 2018 07:30 9 537 29

29 март 1944 г. Бомбардировка над София

  • софия-
  • бомбардировки-
  • втора световна война

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири -Капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    90 2 Отговор
    Нека Цветанов и Борисов да прочетат това!Ама на-дали!Четенето трудно им се отдава ...
  • 2 kick

    75 3 Отговор
    Българите са били велики някога!
  • 3 Хахаха

    66 6 Отговор
    Ами тогава да подкрепим Англия. !!!!!!
    Хахаха
  • 4 Сандо

    74 0 Отговор
    Черпиме чушки, хората тогава са имали чест и самосъзнание, а не само гъз който се дава на този и онзи.
    Да го дух.т всички предатели!
  • 5 Глупак

    55 8 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ
    Цв. Цветанов е чист като сълзичка.
    А БокоБ е бг Айнщайн в геополитиката, въпреки че ще остане непризнат защото не само не умее чужд език, но и български говори само с прасетата
  • 6 Янките вън

    59 1 Отговор
    САЩ , най-големите тррористи на света. Рубин, вън, персона шут в га за.
  • 7 Юююбряяяяя

    58 2 Отговор
    Позора и паметник да им вдигнем на убийците и нито един българин не се намери с чук да не го натроши! ПОЗОР!!!
  • 8 tost

    40 0 Отговор
    А за оня шут Рейгън нищо не казвате,че и паметник му направихте.

    Коментиран от #18, #19

  • 9 ААА

    38 0 Отговор
    Не случайно са казвали,че сме една от трите нации родени войници.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Историята помни този демон

    35 2 Отговор
    Унищожете ги и изорете земята с нашите бомби-да става само за садене на картофи.
    Чърчил.
  • 12 БОДИЛ

    36 0 Отговор
    И сега тези дето ни бомбандираха тогава , подготвяйки ни "картофено поле " , пак толкова са загрижени за народа и държавата ни !!! Само ни командват и използват за заден двор на Европа и първа спирка на ми гранит !!!
  • 13 Анонимен

    38 0 Отговор
    Чърчил враг номер едно на България.
  • 14 ванката

    37 1 Отговор
    няма ли кой да я прати тази новина на оняа патка тервза мей ейтака просто да си знае че ние помним въпреки продажните ни политици шампиони по даване на дупе
  • 15 456

    40 0 Отговор
    Тези бомбардировките са една малка част от всичкото зло което Англия ни е причинила. Слава на нашите войници защитавали с чест, достойнство, мъжество, храброст и най вече със сърце и душа нашата Родина. И сега нашите изедници( депутатите, правителството) ще искат да имаме солидарност с колонизаторите Англия? Няма как да стане, защото българският народ ПОМНИ

    Коментиран от #24

  • 16

    29 0 Отговор
    Вечна слава на нашите военни летци -унищожители на англо - сащските подли убийци .
  • 17 Да ви таковам британците

    27 0 Отговор
    Виж ги 450 бомбардировачи пратили.И пак нашите доста добре се справили.Срещу гражданското население...много мил жест на Великобритания.И то при условие че нито един наш войник не е пратен на източния фронт.Въпреки натиска на Хитлер.
  • 18 Свалиха рапторче

    25 1 Отговор

    До коментар #8 от "tost":

    Как ще е шут Рейгън;)
    Той е идол на нашите евро джендъри във форума
  • 19 Майка ти

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "tost":

    Нашите тролове като чуят Рейгън и се подмокрят,застават мирно пред компютъра и пишат наведени в поза "Г"
  • 20 jfoxfk

    25 0 Отговор
    Всички злини на България идват от Англия. Като се почне от Берлинския конгрес през 1СВ, през бомбардировките и т.н. САЩ тогава само ги подкрепят. Сега същите хора си умират да ни съветват и обвиняват как не сме демократични. Баща ми, като дете и дядо ми са свидетели на тази бомбардировка. Бомбардирали са работническият квартал - Ючбунар и центъра. Не зная каква точно и ВОЕННАТА НЕОБХОДИМОСТ, но това едва ли е интересувало гадните ингилизи. Те и американците САМО ТОВА ЗНАЯТ война с МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ. Дори в битката за Англия, германската авиация атакува само военни обекти до първата бомбардировка над Берлин, осъществена по заповед на "демократа" Чърчил. По късно когато германската авиация бомбардира Ковънтри това не е случайно Той е център на английската самолетостроителна промишленост.
  • 21 Хикс игрек

    27 0 Отговор
    В момента има огромен натиск върху България от тези нагъл ци да ги подкрепим.Преди няколко години един техен запалянко беше ударил наш сервитьор с камък.Осъдиха го нашите, плакаха британците да лежи в техен затвор.Нашите се съгласиха.Като кацна на острова, веднага го амнистираха и си отиде в тях.Така уважават България.Подкрепа обаче изискват.
  • 22 Варна харем

    23 0 Отговор
    Помня го случая.Мисля че беше на Златни пясъци.Беше разбил главата на момчето с камък.Били на мач в Истанбул от шампионската лига.И минали през Варна.
  • 23 Средна възраст

    12 0 Отговор
    И това ако не е военно престъпление,мирни жители!
  • 24 факти от миналото

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "456":

    тях ги е страх понеже не само ние но и те помнят какво е било тук преди 10 века кой са властвали и каква и до къде се е простирала България и колко силна е била какво е правила страх ги е че ще си върнем силата която сме притежавали и понеже ги е страх правят това което е най лесно вътрешно унищожение защо иначе да ни използват за заден двор целта им е че просто не знаят какво ще стане ако се осъзнаем и заради това ни контролират защо Сан Стефанския мирен договор ни отрязва страната така от всякъде понеже ги е било страх от толкова голяма държава близо до Русия по време на световните войни сме имали 1 милион армия на 5 милиона население били сме 2 държава с най много единици а сега нищо и не само това Одрин през Първата световна 300 човека го защитават 5 месеца от постоянни бомбардировки и нападения по земя и как са успели с тактика и инстинкт за оцеляване.
    Заключението ми е че тях просто ги е страх от силата на България през вековете на духа им който те са пазили по време на робство за силата на вярата и за историята на Константинопол който е бил под обсада 6 пъти 5 от тях са били на България и един на османците като от 5 Български 4 са били навлизали и превземали града а един е бил прекратен с мирен договор който в последствие се разваля и Константинопол бива частично опожарен от Българите когато са започнали да го превземат това е история и факти показващи могъществото на Българския народ
  • 25 Гост

    8 0 Отговор
    А сега търсят солидарност,същите тези островитяни...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1878

    5 0 Отговор
    Това е най малкото. На Берлинския конгрес Британският премиер Д’Израели диктува условията за осакатяване на Санстефанска България. След като налага условията си, Д’Израели е посрещнат триумфално в Лондон от възторжената английска публика. Гадната Англия печели с кръвта на друг народ. Как да им простиш?
  • 28 Нафарфорий

    3 0 Отговор
    нали сме имали немски самолети какво става с тях?
  • 29 Нафарфорий

    3 0 Отговор
    нали сме имали немски самолети какво става с тях?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове